Recenze: Příšerka Lorax bojuje za stromy, čistou přírodu a 3D kníry

Recenze: Příšerka Lorax bojuje za stromy, čistou přírodu a 3D kníry
Sdílej
 
Jak těžké může být zasadit jeden strom? Hodně, pokud žijete ve světě, kde nikdo už po generace žádný neviděl. Aspoň ve filmu podle knížky d pána, který napsal třeba předlohy ke Grinchovi nebo Hortonovi.

 

V zahraničí jsou knížky od spisovatele Dr. Seusse neuvěřitelně populární, proto se podle nich točí filmy. Ideálně animované, aby páni tvůrci dokázali, jakou mají fantazii a jak jsou prostě free a rozumí dětské duši. Proč ne, animovaný film pořád dovoluje věci, který by v tom hraném neprošly, a pokud je v 3D, je šance, že to bude dobré 3D.

Nebudu vás napínat a řeknu vám ty dobré zprávy: Lorax je dobré 3D, páni autoři mají hodně dobrých (rozuměj: šílených) nápadů a ten film vypadá opravdu… jistým způsobem… celkem… Je prostě divný, ale v dobrém slova smyslu. Stromy tu například vypadají jako pouťová lízátka a celý film jako výsledek hollywoodské exkurze do továrny na cukrovou vatu, kterou by natočil třeba Michael Bay v přestávce mezi Transformery. Uznávám, že některé scény mě opravdu bavily a třeba první výlet za hranice města je krásně hororový.

 

 

Horší je to s filmem jako s celkem. Chápu, že když po vás chce něco krásná holka, navíc se zrzavými vlasy, tak prostě nehledíte na nebezpečí a to přání jí sakra splníte! Hrdina filmu to vidí podobně a dělá pak věci, ze kterých by se zatočila hlava i Spider-manovi. Chápu i to, že kácet stromy je špatné. Nechápu ale, proč ta oslava přírody budí v lidech chuť jít do ulic, pokácet aleje na dříví a jen tak ze sportu si zastřílet na veverky.

V některých ohledech prostě Lorax tlačí až moc na pilu. Ovšem naprosto zásadní chyba je, že film nese název oranžové potvory, která ve filmu vlastně nic neudělá: kladného, ani záporného. Možná trochu otravného. Možná. Hlavní hrdina se dokonce s Loraxem vůbčec nesetká. Ale Lorax má super kníry. Pokud máte rádi kníry, budete film milovat.

 

 

Napínavá je nakonec jenom souboj se zlým prodejcem čerstvého vzduchu. Jenže to je takový nevýrazný pidiškvor a pidiškvorům nikdy neuvěříte, že mohou hlavního hrdinu nějak ohrozit. Celý film se tak sice pořád něco děje, ale vy se na to jen koukáte, odškrtáváte si povedená hudební čísla, vizuální fóry a nezbytné ponaučení na závěr. A pak jdete domů… Jestli to stačí, to je na vás.

 

+ Barevné dobrodružství s několika hororovými a doslova šílenými scénami.

- Není to dost napínavé a navíc je v tom naprosto mimoňská akční babička.

 

50 %

 

Lorax

(Lorax), USA 2012. 94 min

Režie: Chris Renaud, Kyle Balda

Hrají: Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková, Michal Holán

 

Recenze: John Carter je strašná blbost, ale vyloženě zábavná!

Recenze: John Carter je strašná blbost, ale vyloženě zábavná!

Po Pirátech z Karibiku přicválá Lone Ranger

Po Pirátech z Karibiku přicválá Lone Ranger

Nepřemožitelný Superman se pobije s neuvěřitelným Hulkem. Kdo vyhraje?

Nepřemožitelný Superman se pobije s neuvěřitelným Hulkem. Kdo vyhraje?

Klíčová slova:
film, recenze, lorax, dr. seuss, horton, grinch
 

Články odjinud