Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality

Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality
Sdílej
 
Vedle tajných agentů se kolem nás v hojném počtu potulují masožravé zombie nebo vetřelci z vesmíru. Ne, nezbláznil jsem se. Jenom jsem propadl hraní LBG.

 

Zkusíme to rozmotat od konce. LBG (Location Based Games) známé také jako geolokační hry jsou hry, v nichž se realita, která nás obklopuje, prolíná s fantazií virtuálního světa. Vymyšlený příběh hry pro mobilní telefon s modulem GPS se zasadí do prostředí skutečné mapy, kde vaši polohu v reálném čase snímá džípíeska a zobrazuje ji na mapě. Tak mohu například v reálném světě stát v Praze na Václavském náměstí a svoji polohu sledovat na displeji svého mobilu. Jenže kromě skutečných ulic a budov jsou na mapě zobrazeni i vetřelci z vesmíru, kteří se mě právě z okolních ulic snaží obklíčit. Jestli se dostanou blíž, bude po mně. Samozřejmě jenom virtuálně. I když… asi bych měl radši zdrhat!

 

Herní revoluce

Historicky první LBG bezpochyby znáte a možná i sami hrajete. Jedná se o geocaching, o němž jsme v ábíčku už několikrát psali. Geocaching je v podstatě také prolínání reality s fantazií. Hráči se cítí jako skuteční hledači pokladů, ovšem ve skutečnosti se pachtí za plastovou krabičkou plnou blbostí. To na atraktivnosti této hry neubírá. Stejně se ale dopustím smrtelného rouhání: Geocaching je už dneska mimo a svět ovládly LBG úplně jiného kalibru. Jen za poslední rok se vyrojily desítky geolokačních her, o nichž se okamžitě mluvilo jako o revolučních počinech v herním průmyslu. Ke hraní potřebujete jenom smartphone s GPS a vybírat můžete v jabkostorech a androjdkrámech z veliké nabídky. Já jsem pro vás vybral jen takový reprezentativní vzorek her s různými principy a odlišnými motivy. 

Celé téma si přečtete v ABC 17/2012, které je v prodeji od 14. srpna.


Úprk před zombie jako sportovní hra

Úprk před zombie jako sportovní hra

Hraj New Star Soccer a staň se profesionálním fotbalistou!

Hraj New Star Soccer a staň se profesionálním fotbalistou!

Úlet! Strč telefon do keramické roury a vyleze ti Megaphone

Úlet! Strč telefon do keramické roury a vyleze ti Megaphone

 

 

 

Články odjinud