Výprava za gamesami: Reportáž z „é trojky“

Výprava za gamesami: Reportáž z „é trojky“
Sdílej
 
Jednou za rok se vývojáři her sejdou v Los Angeles a ukážou světu, jaké novinky připravují. Ábíčko nemohlo chybět.

 

Pohyb lidí na výstavišti v Los Angeles připomíná částice v roztoku. Těkají, a čím víc slunce rozpaluje střechy výstavních hal, tím jsou rychlejší. Tři červnové dny výstaviště hostilo výstavu E3, která je označována za největší událost v herním světě. Oznamují se tu hardwarové a softwarové novinky, předvádějí se doposud nevydané hry, ukazuje se spousta lidí v kostýmech, bloudí tu desetitisíce zahraničních novinářů a objevují se tu celebrity herního i seriálového světa.

Poslední z nás

Naše smysly se ale opájely spíš pohledem na budoucnost her. Můžeme zodpovědně prohlásit, že je na co se těšit. Podívejte se třeba na úplné novinky: Beyond pro PS3 vypadá jako film. Last of Us od studia Naughty Dog (Uncharted) na PS3 slibuje přinést thrillerový zážitek ze světa postiženého zombie infekcí. Jako dospělý muž budete ochraňovat malou holčičku v rozpadlých městech a přežívat v naprosté anarchii, která kraluje ulicím. Střílení? Kulky se musí šetřit na zombíky! A proto budete s nepřáteli bojovat v soubojích na pěsti a kramle. Mlácení je podle ukázek tak realistické, až jsme rány do břicha hlavního hrdiny sami cítili.

V roli hackera

Je PC dobré k hraní her? Možná si řeknete, co je to za hloupou otázku. Ve Spojených státech ale kralují konzole Xbox 360 a PlayStation 3, a proto se řada her vyvíjí primárně pro ně. PCčkáři jsou z toho nervózní, protože dostanou porty… a někdy ani ty ne. Ale nebojte se – hraní na PC máme zajištěné. Třeba Ubisoft ohlásil na PC novinku Watch Dogs, která se dá nejlépe popsat jako mix Grand Theft Auto, Deus Ex a Assassin's Creed zasazený do současnosti.

 

 

Watch Dogs (anglicky hlídací psi) vás obsadí do role hackera, který má v kapse chytrý telefon a s ním dokáže nahackovat prakticky cokoliv. Maily, telefonní hovory, městské systémy napojené na supersíť (třeba semafory), ochranná zařízení – prostě všechno. Děláte to kvůli tomu, abyste na hlavu porazili vládnoucí korporace, které zneužívají informace o občanech. Když nehackujete, tak si povídáte s lidmi anebo střílíte – prostě parádní koktejl. Ubisoft tak předvedl hru, která je podivuhodně dospělá v tématu a zároveň propracovaná v hratelnosti. Mimo jiné i proto, že na ní pracuje tým složený z autorů Assassin's Creed, Far Cry 2, Rainbow Six a Splinter Cell.

Staří dobří vojáci

A hele, Splinter Cell Blacklist. V něm se dočkáme nových dobrodružství špiona Sama Fishera, který opět bojuje s terorizmem. Půjčil si pár triků od Connora z Assassin's Creed a umí běhat po zdech jako mravenec. Jeho tvůrce Ubisoft se vůbec vytáhl – nový Assassin's Creed se nebude odehrávat pouze v severoamerických městech a lesích, ale nově zakomponuje i námořní bitvy ve stylu filmu Master and Commander. Je to nečekané, ale funguje to skvěle, stejně jako nové eskapády nejslavnější archeoložky všech dob Lary Croftové od Crystal Dynamics a Eidosu.

Lara musí přežít!

Lara Croft už nebude tou neohroženou bojovnicí a sexuálním symbolem, ale mladou a křehkou dívkou, která se po ztroskotání na ostrově musí naučit přežívat – a jde jí to velmi ztuha. Při pohledu na záběry, kde jí tělo probodne kůl nebo kde Lara šlápne do medvědí pasti, nám běhal mráz po zádech. Tyhle hry budou stát za to! E3 v Los Angeles opět ukázala, že videoherní zábava není jen pro děti, ale že se výběrem témat a propracovanými portréty hrdinů posunuje směrem k dospělejším hráčům. Viděli jsme toho mnohem více, ale už nemáme místo, a tak si o HALO 4, Black Ops II a dalších povíme někdy příště.

 

10 nejlepších upoutávek z největší herní výstavy E3: 1. část

10 nejlepších upoutávek z největší herní výstavy E3: 1. část

10 nejlepších upoutávek z největší herní výstavy E3: 2. část

10 nejlepších upoutávek z největší herní výstavy E3: 2. část

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Klíčová slova:
hra, e3, vystava
 

Články odjinud