Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole
Sdílej
 
Zapomeňte na Člověče, nezlob se! Tohle je úplně jiný typ stolních her. Vyberete si armádu skřetů, elfů nebo geneticky zmutovaných mariňáků a… kostky jsou vrženy.

 

Historie figurkových her Warhammer a Warhammer 40 000 sáhá až do roku 1983. Tehdy se v Anglii objevila první verze se třemi černobílými knížkami základních pravidel. Dnes je z Warhammeru fenomén čítající stovky knih o světě fantastických bitev, tisíce figurek i modelů a desetitisíce fanoušků. Dost se jich najde i u nás. Honza Profous, který je spolumajitelem specializovaného obchodu a herny Ogří doupě v Praze, se téhle fascinující hře věnuje už dvacet let. „Nejdřív si musíte vybrat armádu. Typů armád je spousta,“ říká. „Warhammer má od každého něco.“

Skřeti! Kdovíjaká havěť

Pozorujeme herní stůl, na kterém se rozestavují figurky a modely. Geneticky upravení vesmírní mariňáci útočí na hordu futuristicky vyzbrojených skřetů. Po bitevním poli jsou rozesety terénní nerovnosti a trosky budov, které ovlivní způsob hry. Tohle je Warhammer 40 000, který vychází ze sci-fi. Takže bojoví roboti, protipěchotní tanky a velké bouchačky, co asi nadělají hodně škody. Figurky nevypadají všechny stejně. Jsou tady elitní bijci zakutí do hypermoderní zbroje, lehce odění skauti a snajpři nebo řezníci s bouchačkou v jedné a nožem v druhé ruce. Klasický Warhammer je více o mečích a magii. Skřeti nemohou chybět, vybírat se ale dá i z temných elfů, trpaslíků, ještěřích lidí, upírů a kdovíjaké havěti.

Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru

Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru

Warhammer: Na čí jste straně?

„Všechno od schopností přes výdrž až po rychlost je popsané v příručkách k jednotlivým národům. Když se někdo rozhodne hrát za skřety, koupí si o nich knížku a podle ní pak rozestavuje armádu na stůl,“ vysvětluje Honza Profous. Na ploše nejsou políčka a pohyb se určuje metrem, takže hráč má absolutní volnost v tom, kam se pohne. Hraje se na standardizovaných stolech jeden na jednoho. Na tahy. Každý model má statistiky, které určují i to, jak přesně a s jakými ničivými účinky střílí i co ještě vydrží, když ho nepřítel zasáhne. Cílem bývá ovládnout strategická místa. „Neexistují skoro žádná omezení. Hráč může jít do boje s vyzbrojenými tanky, nebo naopak jenom s elitními jednotkami skautů, kteří odstřelují nepřítele z dálky.“

O Prsten moci

Společnost Games Workshop, která hry Warhammer a Warhammer 40 000 prodává, před několika lety rozšířila své působiště také na svět Pána prstenů. Princip zůstává stejný, fandy legendární fantasy od J. R. R. Tolkiena i filmové trilogie ale určitě potěší, že po jejich bitevním poli může pobíhat třeba trpaslík Gimli. Protože do kin letos dorazí také Hobit, připravují se další rozšíření. S různými aktualizacemi to je u Games Workshop vůbec žhavé. „Herní systém se čas od času mění,“ přikyvuje Honza Profous. „Asi jednou za šest let vyjdou nová pravidla, aby se trochu obměnil způsob hry.“ Díky tomu zůstávají hry aktuální.

Warhammer je totální válka s elfy, trpaslíky a orky

Warhammer je totální válka s elfy, trpaslíky a orky

Hrát co nejrychleji

Modely se prodávají nesložené a nenabarvené. Figurky se většinou skládají ze dvou kusů, tank je asi desetkrát složitější. „Dotváření modelů je součástí koníčku. Každá postavička se nastříká sprejem a pomaluje barvami. Jde o to, aby se mohlo co nejrychleji začít hrát,“ říká Honza Profous. Výrobce uvádí, že hry jsou vhodné od 2 let! V zahraničí se zaměřuje hlavně na mladé od deseti let, u nás je to spíš od střední školy nahoru.

Turnaje se u nás hrají každý měsíc. Schází se kolem padesáti hráčů. Jezdí se i do zahraničí na mistrovství, kde je všechno větší. Zahrát si můžete i přímo v Ogřím doupěti. Pořádají se také turnaje dva proti dvěma pro smíšené týmy začátečníků a profíků. Malou nevýhodou je, že do češtiny byla přeložena jenom pravidla pro Warhammer. Na druhou stranu se spousta lidí díky tomu naučila anglicky.

Česká upoutávka na Hobit: Neočekávaná cesta

Česká upoutávka na Hobit: Neočekávaná cesta

Avengers jsou fantastičtí jako World of Warcraft

Avengers jsou fantastičtí jako World of Warcraft

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Do World of Warcraft dorazily kung fu pandy

Klíčová slova:
pan prstenu, fantasy, warhammer
 

Články odjinud