Recenze: Captain America z Avengers zemřel

Recenze: Captain America z Avengers zemřel
Sdílej
 
Z posledního skauta Captaina Ameriky je najednou zločinec, který v tomto dokonalém komiksovém eposu přijde o všechno. Dokonce i o život.

 

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

 

Třetí omnibus Captaina Ameriky, jak jej vidí scenáristická hvězda Ed Brubaker, splňuje přesně to, co slibuje ve svém názvu: Smrt. Na konci minulé knihy se nejpopulárnější superhrdina Ameriky postavil proti vlastní vládě a jejímu zákonu na registraci lidí se superschopnostmi. Následovala bolestivá občanská válka, jejíž důsledky se na sebe nakonec rozhodl Cap vzít a vzdal se.

To je úvod třetího dílu Brubakerova eposu. Eposu v tom nejlepším slova smyslu: epického, plného postav, zvratů a těžkých rozhodnutí. A tragédií. Říká se, že do třetice všeho dobrého… ale také špatného. Takže pokud jste si mysleli, že Captain America si toho už vytrpěl dost a je načase, aby mu osud zase trochu přál, tak chyba lávky. Při převozu k soudu se stane obětí ostřelovače.

(Captain) Amerika je v háji

Brubaker je prostě borec. Pokusů šokovat fanoušky a zabít některou z nejoblíbenějších postav komiksové historie tu už pár bylo. Ale většinou ve spojení s nějakým tím posledním bojem. Znáte to: západ slunce, poslední polibek a pak vstříc hordě nepřátel a záchraně světa, střih a květiny na náhrobku, zatímco dávná láska pláče.

Tak na tohle Brubaker kašle. Svého hrdinu nejprve připravil doslova o všechno a nechal ho zemřít jako zločince bez možnosti se bránit. Sympaťák Tony Stark je najednou padouchem (přestože se stejně jako Cap snažil jen dělat to správné), záporák Red Skull triumfuje a Amerika si pomalu začíná uvědomovat, jak moc je v háji.

 

Komiks bez hlavního hrdiny?

Teprve ve třetí knize se naplno ukazuje ponurost příběhu a síla zápletky založené na bolestivém vyrovnávání se hrdinů s vlastní minulostí. A také světem, který k nim již nevzhlíží, ale naopak jim nedůvěřuje a snaží se je ovládnout. A pokud si myslíte, že komiks o Captainovi America je bez něj samotného o ničem, tak vás čeká velké překvapení. Právě v tom, že už není, je největší klad tohoto omnibusu a zároveň důkaz velikosti této postavy.

Captain America byl skutečně víc než člověk, dokonalý symbol. A teprve když se symbol stává nedostižným a nedotknutelným, ukazuje se, jak hluboce ovlivňoval vše okolo. Odchod Steva Rogerse je tedy prohrou jen zdánlivě. Právě takováto v podstatě zbytečná smrt z něj nakonec udělá mučedníka a donutí lidi znovu zjistit, co pro ně znamenal.

Cesta k nápravě bude ale ještě dlouhá a zatraceně bolestivá a krvavá. Z trosek zrazené důvěry vzhlíží k lepším zítřkům jen hrstka vyhnanců ve vlastní zemi, hrstka těch, kteří se nevzdají svých ideálů a především věrnosti dávnému příteli, i kdyby je to mělo zabít. Jenže než začnou zase bojovat za větší cíle, musí se vypořádat s vlastními démony a touhou krvavě se pomstít.

Skutečně revoluční dílo

Captain America: Smrt působivě využívá všechno, co si Brubaker připravoval doslova několik let. Temný osud Buckyho, Capova únava, zpochybnění nutnosti hrdinů, hnus a špína politiky, účelová a z historického hlediska ironická spojení mezi Red Skullem a ruským oligarchou Lukinem, odmítnutí velitele agentury S.H.I.E.L.D. Nicka Furyho být nadále součástí systému.

Vše podtrhuje ladění příběhu do temného thrilleru, v němž slunce nesvítí, ale vždy je pošmourno a i ty nejjásavější barvy (včetně těch na kostýmech superhrdinů) jsou podivně zašlé a špinavé. Brubakerův komiks je skutečně revoluční dílo, jedno z mála, které si podobné označení zaslouží a opakovaně tak dokazuje, že máme co do činění s jedním z nejzásadnějších komiksů historie.

 

90%

 

+ Zabijí vám vašeho hrdinu, to vám nestačí?

- Zabijí vám vašeho hrdinu, to vám nestačí?

 

Captain America: Smrt

Ed Brubaker, Steve Epting, Mike Perlina, 452 str., 990 Kč

www.bbart.cz

 

 

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

Největší komiksová bitva: Avengers bojují s X-Meny!

Největší komiksová bitva: Avengers bojují s X-Meny!

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: Avengers jsou superzábavní

 

Články odjinud