Mezek na kolech: Kolobrnda do terénu

Mezek na kolech: Kolobrnda do terénu
Sdílej
 
Koloběžky, které mají tak libozvučná jména jako „tydýt“, „vžům“ nebo „mezek“, to bylo něco, co jsme si nemohli nechat ujít. Vypůjčili jsme si model určený starším dětem a dospělým a důkladně jsme jej otestovali.

 

Au, to nebolí... Pěnová řežba

Au, to nebolí... Pěnová řežba

 

Posledních několik týdnů jezdím skoro denně na mezkovi. Když venčím psa, jedu na mezkovi, když musím do krámu pro chleba, jedu na mezkovi, a když jdu třeba na poštu, samozřejmě skočím na mezka. U nás ve městě na mě koukají jako na exota, děti si na mě ukazují a dokonce i můj pes Štaflík nechápavě kroutí hlavou, když mě vidí na hřbetě té obludy.

Od tydýta po city

Jenže ta obluda nemá čtyři nohy, ale dvě kola a místo uší řídítka s brzdami a říká si stylově Mezeq Disc. Je to kolobrnda, nejvyšší model řady Yedoo, kterou vyrábí česká firma Intrea. V této modelové řadě najdete celkem šest koloběžek pro děti i dospělé. Nejmenší model pro čtyřletá prťata se jmenuje Mau, pětiletí mohou jezdit na modelu Tidit, šestiletí na modelu Wzoom, pro desetileté je určen model Ox, pro dvanáctileté City a konečně čtrnáctiletí a dospělí osedlávají již zmíněného Mezqa.

Město i terén

„Je to tvrdohlavý tahoun do města i do terénu,“ tvrdí o něm výrobce. A já mu musím dát za pravdu. I když tím skutečným tahounem jsem byl nakonec já, protože „mezek“ na rovině a do kopce jen tvrdohlavě stál a čekal, až se začnu pořádně činit. Že pojede sám jsem ale samozřejmě nepředpokládal. Koloběžka Mezeq se ukázala být skutečně všestranná. Po asfaltové silnici či dlážděném chodníku jezdí s elegantní lehkostí, ovšem vzhledem k širokým pneumatikám na poměrně velkých kolech se skvěle ovládá i na měkkých lesních cestách. Při venčení psa jsem ji protáhl i po louce a nevyhýbal jsem se ani rychlému sjezdu po hrbolaté polňačce.

 

Bytelný stroj

Jízda v terénu je sice obtížnější než na asfaltu, ale příjemně mě překvapilo, že to není až taková dřina, jak by se mohlo zdát. Testovaná koloběžka byla navíc osazena kotoučovými brzdami, které mi při jízdě dávaly pocit bezpečného ovládání i při náročnějším sjezdu. Model je dostatečně velký i pro dospělého chlapa a uveze až stopadesátikilového cvalíka! Tolik sice nevážím, ale i tak jsem se snažil dát koloběžce pěkně za uši. Na stupátku jsem různě poskakoval a pohupoval se a ona všechno perfektně ustála. Rám je bytelný nejen na první pohled a osazené funkční prvky mají pro svůj účel skvělou kvalitu.

To bolí!

Co mě jako novopečeného koloběžce první dny testování překvapovalo, byla celkem nízká světlá výška vozítka, tedy malá mezera mezi silnicí a nejnižším bodem rámu koloběžky. Ta způsobuje, že i nízký obrubník může být pro jezdce nebezpečný, protože rám o obrubník škrtne a koloběžka jezdce shodí. Na tento fakt jsem si musel zvyknout. Dalším nepříjemným překvapením byla pro mě v prvních dnech fyzická náročnost koloběhu. Netrénovaný člověk už po pár set metrech cítí bolest ve svalech obou nohou. Zatímco na kole stačí párkrát šlápnout a jedete, na koloběžce musíte po většinu jízdy tvrdě makat. Z kopce je ale jízda opravdu odpočinková a příjemná.

Skvělá volba

Testovaný model Mezeq Disc je za svou prodejní cenu 4790 Kč perfektní stroj. Koloběh, ač je podobá jízdě na kole, je úplně jiný způsob pohybu, na jednu stranu náročnější, na stranu druhou jaksi pocitově svobodnější. A rozhodně nevšednější! Myslím, že svému „mezkovi“ ještě nějaký čas zůstanu věrný.

 

Mezeq Disc ve zkratce

Věk 14+

Nosnost 150 kg

Hmotnost 11,8 kg

Rám ocelový

Kola 20 a 16 palců

Ráfky hliníkové

Délka stupátka 36 cm

Brzdy 2x diskové

Délka stroje 153 cm

Šířka řídítek 65 cm

Výška řídítek 96 až 102 cm 

 

Vyzkoušeli jsme špionážní kameru

Vyzkoušeli jsme špionážní kameru

Olé, pes jede na kole!

Olé, pes jede na kole!

Hmyzáčtí roboti: jak jsme krotili hexbugy

Hmyzáčtí roboti: jak jsme krotili hexbugy

 

Články odjinud