Ábíčko ve vysílání: Rádio Junior odstartovalo

Ábíčko ve vysílání: Rádio Junior odstartovalo
Sdílej
 
Na začátku školního roku začalo fungovat nové rozhlasové vysílání pro děti a teenagery. Jmenuje se Rádio Junior a pravidelně se v něm budou objevovat témata z ABC.

 

ABC 1/2013: Ochutnávka

ABC 1/2013: Ochutnávka

 

Nové Rádio Junior naladíte na vlnách Českého rozhlasu 2, a to od pondělí do soboty mezi 19.00 a 20.00 hodinou. Každý den v týdnu má ve vysílání jiné téma, takže si to své určitě najde každý z vás. A témata jsou to ábíčku hodně blízká – proto jsme se také s týmem Rádia Junior domluvili na spolupráci.

Pondělní téma se jmenuje Pod lupou. Pokud jste geek závislý na počítačích, mobilech a gametech, je pro vás jako dělané. Takže odloupnout od monitoru a naladit rádio!  

V úterý má vysílání název Můj svět a moderátoři tu s hosty rozebírají populární sporty, koníčky a zájmy. Povinné pro modeláře, chovatele pavouků, baletky i adrenalinové sportovce.

Když to s tou závislostí na počítačích, hrách nebo televizních seriálech přeháníte a máte z toho problémy, poslouchejte středeční Linku důvěry. Třeba vám poradí, co dělat, abyste nebyli za úplné mimoně.

Čtvrteční téma má název Svět okolo nás. A tím se nemyslí jen náš svět – na své si tu přijdou milovníci přírody, vesmíru a pozemské i mimozemské havěti.

V pátek startuje téma 3, 2, 1 víkend, které je plné tipů, jak co nejlíp prožít vzácný volný čas. Po stokrát okoukaném televizním programu ani nevzdychnete!

Sobota se vymyká. Nenapravitelní povaleči, které se nepodařilo vyhnat ven, mohou večer strávit s tématem, které se celý měsíc nemění. V říjnu to byla zvířata, v listopadu nás čeká dobrodružství Jacka Londona (zažil jich opravdu dost) a prosinec prožijete vánočně s anděly.

 



Vysílání začíná vždy povídáním s hostem na určené téma. Poté následuje čtení na pokračování, což je nyní pohádkový příběh o vodnících s názvem Tatrmani, který píše sama vedoucí Tvůrčí skupiny pro děti a mládež Zora Jandová a čte ho populární herec Jiří Lábus. Po čtení navazuje velká rodinná soutěž a vysílání každý den ukončuje Hajaja, pohádka na dobrou noc. Každý první týden v měsíci se Hajaja vysílá živě.

Hledací soutěž

Po celý závěr roku se na Rádiu Junior také soutěží o ceny pro celou rodinu. Do Velké rodinné soutěže se stále můžete zapojit, přičemž vydané nápovědy najdete na webu rádia.

Princip soutěže je založen na pozorném poslouchání a hledání slov. Každý týden od pondělí do čtvrtka se ve vysílání objeví nápovědy na objevení dvou slov. Za týden je to osm slov, která mají něco společného, z toho vám vyplyne heslo, které zadáte na webu a za to získáte jedno písmeno. Na konci soutěže budete mít 14 písmen, ze kterých složíte tajenku.  

Těšte se na živé ábíčko

V pátek 16. 11. 2012 od 19.00 bude hostem Rádia Junior šéfredaktor ABC Zdeněk Ležák. Tématem bude současná podoba našeho časopisu i jeho historie, která sahá skoro do pravěku… ok, tak tedy do roku 1957. Budeme se věnovat článkům, vystřihovánkám a samozřejmě komiksům.

Do vysílání je možné zavolat, takže se Zdeňka můžete ptát na všechno možné. Třeba na to, jak ho (ne)poslouchá jeho pes Štaflík, který se v ábíčku občas objevuje.

Tím to však nekončí. Ábíčko se bude ve vysílání Rádia Junior objevovat pravidelně každých 14 dní – pokaždé, když se na stáncích objeví nové číslo. Z článků v ábíčku vždycky vybereme jedno téma, o kterém si budeme ve vysílání povídat.

 

Wii U v akci

Wii U v akci

10 nejlepších filmů roku 2012

10 nejlepších filmů roku 2012

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

Klíčová slova:
internet, radio
 

Články odjinud