Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha
Sdílej
 
Komiks Bitevní pole dává brutální lekci z historie v blátě, sněhu a hlavně hektolitrech krve. Jeho autor Garth Ennis ví, že válka je mrcha.

 

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

 

 

Garth Ennis se proslavil jako „komiksový Tarantino“. Jeho Hitman, Preacher nebo Punisher byli vulgární, krvavé, plné vtipných dialogů a absurdních scén. Je libo vůdkyni gangsterů ožranou medvědy? Svatého všech zabijáků? Irského upíra a zabijácké tučňáky? Prostě a jednoduše: velkolepá, krvavá zábava, z které by rodiče zvyklé tak na Čtyřlístek chytl pěkný amok.

Jenže stejně jako Tarantino, ani Ennis se pod vší tou černohumornou palbou nebál závažných témat. A občas se k tomu hrdě přihlásí a předhodí davu příběh, u kterého si řeknete: Tohle je vážně od Ennise?!

Bitevní pole je přesně takovým projektem. Kniha obsahuje tři samostatné příběhy z druhé světové války. Navštívíme ruské bojiště kolem Stalingradu, podíváme se na průběh bojů mezi Japonci a Brity v Asii a nakonec pochopíme, co znamenalo být posádkou tanku po vylodění v Normandii. Každá zápletka je zcela odlišná, čemuž odpovídá i kresba (každý příběh má jiného kreslíře) o způsob vyprávění.

 

3x v hlavní roli krutost osudu

První příběh sleduje souběžně osudy německého vojáka a ruské letkyně. On si uvědomuje, že je ve špatném čase na špatném místě a v jeho konání není nic slavného ani čestného. Ona se učí nenávidět své nepřátele a jak je co nejlépe zabíjet navzdory nedostatečnému vybavení. Jejich setkání nemůže skončit jinak než tragicky.

Druhý příběh je vlastně dopisem ženy svému milému. Hrdinka si prožila v rukou Japonců peklo a nikdy jim neodpustila. Její milenec je zabíjel a byl jimi málem zabit, ale dokázal přijmout mír. A do třetice přímočará jízda skupinky vojáků, kteří ví, že kdykoliv můžou zařvat v plamenném pekle.

To, co všechny tři povídky spojuje, je absence sentimentu. Ennis se s nikým nemazlí. Myslíte, že Ruska a Němec společně pochopí, jak je všechno špatně, a vzbouří se? Ani náhodou. Myslíte, že vypravěčka druhého příběhu dokáže žít bez nenávisti? Nebo že partička z třetí povídky zažije nějaké poetické dobrodružství? Ne, najde v pásech chlapa.

A to si piště, že po tomhle komiksu budete sakra dobře vědět, jak takový chlap přejetý tankem vypadá. Nebo jak vypadá řeka pokrytá stovkami rozstřílených těl, nebo co se stane s člověkem, když uhoří v tanku, nebo co udělá kulka do břicha, nebo… Chápete? Bitevní pole je realistické a kruté. Kruté, ale poučné.

Co vám ve škole neřeknou

Bitevní pole je ideální způsob, jak se dozvědět o druhé světové válce to skutečně podstatné – o jakékoliv válce. Zapomeňte na data a jména bitev, to je jen omáčka. Ennis ukazuje válku jako nekonečné šílenství, strach, bolest a vůbec něco, kde se ukáže to nejhorší v lidech. Jeho hrdinové v podstatě chtějí dělat to správné… Jenže jsou v situaci, kde není správná ani jedna z možností.

Žádná vznešenost, jen chcípání a vraždění. Žádné šťastné konce, maximálně únava z přežití, které je stejně nesmyslné jako všudypřítomná smrt… Ennis si navíc dal záležet, aby byly jeho příběhy plné detailů. Možná hnusných, možná až fyzicky nepříjemných, ale pravdivých.

Mimochodem, Ennis se ke svému Bitevnímu poli ještě několikrát vrátil, takže doufejme, že nám svou historickou lekci ještě zopakuje i v českém překladu.

 

90 %

 

+ ve škole a jinde vám můžou říct desetkrát, jak je válka brutální, ale tady to prostě vidíte

- Bitevní pole je vážný komiks. Krutý a nesentimentální, žádná pohodová akčňárna

 

Bitevní pole

Garth Ennis, 244 str., 499 Kč, BB/art 2013

www.bbart.cz

 

 

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

 

Články odjinud