Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků
Sdílej
 
Nový díl komiksového Kůstka definitivně převrací slavnou sérii. Z veselé komedie je najednou temný fantasy epos.

 

Recenze: Třetí Kůstek chystá válku i hon na draka

Recenze: Třetí Kůstek chystá válku i hon na draka

 

 

 

Předchozí Kůsetk byl ryzí oddechovka. Takže bylo jasné, že příště to bude pořádná jízda. A taky že je. Ferda Kůstek se snaží vrátit mládě krysáka do jeho přirozeného prostředí a narazí na horského lva Ostrozuba. Při útěku před samozvaným vládcem Východního pomezí odhalí, kdo řídí krysáky.

V Údolí mezitím drancují armády Pána kobylek a rozprášené obyvatele se snaží shromáždit Babča, které pomáhají příslušníci tajemného řádu bojovníků. Jedinou nadějí však je její vnučka Trnka; jenže ta stále odmítá přijmout svůj osud. Pokud se ale silám zla nepostaví ona, bude vše ztraceno.

Dvojitá dávka akce i vtipu

Od vydání posledního Kůstka už uběhl nějaký ten pátek. Ale kdo si počká, ten se dočká. Nakladatelství Crew nám tentokrát nabídlo hned dva díly slavné série (což znamená, že už nás čeká jen závěrečná trilogie) v jedné knize. A Jeff Smith tu pořádně přitvrdil.

Ze začátku by se sice mohlo zdát, že je to starý dobrý mix pixarovské hravosti a brutálních grotesek ve stylu Looney Toones (třeba Pták Uličník nebo Bugs Bunny): Krysáčí mládě je roztomile hravé, objevují se vtipná zvířátka, kůstci jsou prostě kůstci a staří známí krysáci pořád debatují na téma zapékánky.

Jenže pak se idyla naruší. Roztomilá zvířátka chtějí pomstít své rodiče (do jednoho sežrané krysáky), mládě uslyší volání rodu a vznešený Ostrozub… No, tenhle horský lev sice nesnáší krysáky, ale doslova nenávidí jejich nepřátele, draky. Že jsou draci hodní? On zvysoka kašle na nějaké dobro či zlo, věří jen v moc silnějšího.

 

GALERIE: Ostrozub, vládce východního pomezí

 

Z černobílé ke všem odstínům šedi

Prostě a jednoduše se ukazuje, že nic není jednoduché, černé nebo bílé. Ostrozub je dokonce ochoten ulovit Trnku, pokud mu Pán kobylek nabídne dobrou cenu. A naopak krysáci pomáhají kůstkům, protože i jim jde o krk. Trnka nevěří Babče a na povrch vyplouvají temná rodinná tajemství. K tomu si přidejte, že konečně dojde i na pořádné akční scény, a výsledek je parádní fantasy jízda. Ukazuje se přitom, že Smith má svůj příběh opravdu do detailu promyšlený.

Jednotlivé náznaky do sebe zapadají, dějové linie se prolínají, postavy musí učinit zásadní rozhodnutí - a to nejen ty kladné. Smith ale nezanedbává ani svou humornou stránku. Jen z jeho vtipů začíná čím dál víc mrazit. Jako třeba když se ukáže, proč vlastně krysáci pátrají po kůstcích. Vyústění této zápletky je absurdní, ale dokonale logické. I díky podobným odhalením a zvratům Kůstek pořád nenudí. Napsaný je prostě perfektně. A to samé platí i o kresbě.

Smith bravurně střídá groteskní i vážnou polohu, styl epických vyprávění i několika obrázkových stripů, patos tolkienovské fantasy i lehkost bajky plné zvířátek. A to prosím často i v jednom jediném obrázku. Naprosté většině jiných autorů by se při pokusu o něco podobného uvařil mozek, Smith ale kraluje víc a víc. Jinými slovy: čekání na další díl bude k nevydržení.

 

100 %

 

+ Kůstek je už ryzím eposem: plno zvratů, osudových rozhodnutí a temných tajemství… a pořád hodně vtipu

- Samotnému komiksu není co vytknout, snad jen prkotiny jako to, že v originále jsou k mání i lepší obálky

 

Kůstek: Ostrozub, Vládce východního pomezí

Jeff Smith, 240 str., 349 Kč, Crew 2013

www.crew.cz

 

 

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

 

Články odjinud