Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků

Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků
Sdílej
 
Režisér Sam Raimi se sice proslavil hlavně svým Spider-manem, ale umí i temné horory, šílené komedie… a pořádně epické fantasy jako Mocný vládce z Oz!

 

Král popu, nebo strašák? Obojí!

Král popu, nebo strašák? Obojí!

 

 

Oscar je cirkusový čaroděj. Vyvolavači o něm tvrdí, že ohromil korunované hlavy Evropy, viděl všechny zázraky světa a zná nejtemnější tajemství srdce… Ve skutečnosti je to prostý kluk z Kansasu, trikař a podvodníček snící o slávě. Jenže pak se mu jeho hrátky vymknou z rukou a na útěku pomocí horkovzdušného balonu narazí na tornádo.

A ocitne se… jinde. Ve světě, z kterého by tvůrcům Avatara vypadly oči z důlků. V zemi Oz, která zoufale potřebuje čaroděje. Je zde totiž zlá čarodějnice a její armáda okřídlených paviánů. A také zlatý poklad jako motivace a krásné sestry ústřední padoušky jako bonus. Nedivte se tedy, že se Oscar pokusí o největší trik své kariéry.

Ani před Dorotkou to nebyl žádný Kansas!

Mocný vládce Oz čerpá z legendární knihy (a posléze stejně legendárního filmu) Čaroděj ze země Oz. Tedy z příběhu prosté dívky Dorotky, která byla přenesena do kouzelné země, kde za pomoci strašáka, plechového muže a lva přemohla zlou čarodějnici a odhalila tajemství mocného čaroděje Oze. Uf! Tuhle story zná víc lidí, než dokáže ukázat Čínu na mapě. Sam Raimi se ovšem neobtěžoval remakem, ale natočil příběh o tom, co slavnému Čaroději předchází.

A je třeba před ním a jeho týmem smeknout. Jejich „předpokračování“ totiž opravdu dává smysl. Nemusíte znát původní příběh (především jeho filmovou verzi), abyste ocenili, jak do sebe věci zapadají. Ale rozhodně si díky tomu vychutnáte některé detaily. Například zastrašení lva nebo Theodořin klobouček a koště jsou prostě lahůdky.

 

UPOUTÁVKA: Mocný vládce Oz

 

Režisér Spider-Mana natočil Čaroděje z Oz

Režisér Spider-Mana natočil Čaroděje z Oz

 

 

Hlavní je ovšem skvěle napsaný scénář, který postupuje podle nemilosrdné logiky. Oscar je podvodník a lhář, a tak jeho činy sice na jednu stranu dávají lidem naději, na druhou stranu málem způsobí katastrofu. A neovládá sice skutečnou magii, ale dokáže své protivníky obehrát. Mocný vládce Oz je prostě chytrý film. Tedy na své poměry a omezení, kterým musí vzhledem ke své předloze čelit.

Láska k filmu a Smaragdovému městu

Co filmu ale škodí, je určitá rozvleklost, příliš doslovné dialogy a ne úplně přesvědčivý James Franco v hlavní roli. Aby bylo jasno – problém jeho postavy je, že je od začátku jasné, že je to klaďas. Franco, který má za sebou nejen respektované charakterní role, ale i úchylného hodného prince z bizarnosti Princ a pruďas, prostě tentokráte úplně nevybalancoval své šibalství a křiváctví.

Ale i když nehraje na jedničku, dvojku mu nikdo nevezme. Navíc má kolem sebe luxusní obsazení čarodějnic (sexy Mila Kunis, osudová Rachel Weisz a roztomilá Michelle Williams) a v drobné roličce i Raimiho oblíbeného Bruce Campbella (kultovní Ash z trilogie Evil Dead).

 

 

GALERIE: Vítejte v zemi Oz

 

 

 

Rozhodně je sympatické, že ve výpravném trikovém filmu hrají prim právě herci a jejich postavy. A také láska režiséra k filmu. Mocný vládce Oz nejen dotváří příběh původního (filmového) Čaroděje, ale také k němu často vizuálně odkazuje – od ladění titulkových sekvencí přes úvodní černobílou pasáž až po polibky v duchu Hollywoodu 40. let minulého století.

I když je pravda, že tehdy by asi Mila Kunis nemohla natolik okatě, přesto ve vší počestnosti, dokazovat, jak luxusní má sedací partie. Sam Raimi prostě ukazuje, že byl vždycky hračička a kouzelná země Oz je pro něj grandiózní, povedeně 3D hračkářství. A troufám si říct, že nejen pro něj, ale i pro nás, pro diváky.

 

70%

 

+ Velmi chytře napsaný příběh s řadou výborných nápadů a odkazů na legendárního Čaroděje ze země Oz

- Představitel hlavní role nepodává svůj nejlepší výkon a občas je film trochu zdlouhavý

 

Mocný vládce Oz

(Oz: The Great and Powerfull) USA, 2013, 125 min

Režie: Sam Raimi

Hrají: James Franco, Rachel Weisz, Michelle Williams, Mila Kunis, Bruce Campbell

www.ozthegreatandpowerfulmovie.com

 

 

Iron Man má posily! Nová upoutávka

Iron Man má posily! Nová upoutávka

Takto bude vypadat nový Spider-Manův kostým

Takto bude vypadat nový Spider-Manův kostým

Další mutant se vrací! X-Meni jsou pohromadě!

Další mutant se vrací! X-Meni jsou pohromadě!

Klíčová slova:
film, recenze, oz
 

Články odjinud