Svět fantazie: Za filmovými triky Karla Zemana

Svět fantazie: Za filmovými triky Karla Zemana
Sdílej
 
Chcete vědět, jak se vznikaly filmové triky slavných českých filmů a třeba si i nějaký vyzkoušet na vlastní kůži? Šanci máte v Muzeu Karla Zemana.

 

Nejúpěšnější český film: Vynález zkázy

Nejúpěšnější český film: Vynález zkázy

 

Možná vás při odchodu z kina také někdy napadá, proč čeští režiséři netočí fantastické trikové filmy jako Avatar nebo Hvězdné války. Není to tak úplně pravda. Jeden z prvních režisérů, který díky filmovým věrohodně trikům oživil na plátně mamuty, dinosaury či fantastický svět románů Julese Vernea, byl Čech. Jmenoval se Karel Zeman. V Praze na Malé Straně loni na podzim otevřeli muzeum s ukázkami z jeho filmů a triků, které používal.

Vzor pro Jurský park

Karel Zeman se dokázal svými filmy prosadit i v zahraničí. Například film Vynález zkázy na motivy románů Julese Verna koupili distributoři v 72 zemí světa. Je tak zřejmě vůbec nejúspěšnějším českým filmem všech dob.
Za svého předchůdce považují Karla Zemana i slavní filmaři jako Steven Spielberg (Čelisti, Jurský park, série o Indianu Jonesovi) a George Lucas (Hvězdné války). Když se podíváte na některé jejich filmy, Zemanův vliv je zcela očividný. Samozřejmě díky moderní technice vypadají jejich filmy ještě realističtěji.

 

GALERIE: Co uvidíte v Muzeu Karla Zemana...


 

Šlo to i bez počítačů

Zeman na rozdíl od nich neměl k dispozici počítače a jejich grafiku, a tak musel všechny své filmy dělat pomocí loutek, triků a fíglů. Jak je vymýšlel, můžete odhalit právě v muzeu. Pokud si vezmete s sebou fotoaparát, kameru nebo alespoň mobil, budete si moct některé slavné triky osobně vyzkoušet. Jestli přijdete ve dvojici, můžete si vyfotit kamaráda (nebo třeba tatínka) na létajícím kole vysoko nad podivným městem nebo jak sedí na růži vyrostlé na Měsíci a za ním svítí Země. Zemanův svět byl prostě pohádkový.

Scéna s mamutem

Nejspíš jste viděli Zemanův film Cesta do pravěku. Je o partě kluků, kteří putují po proudu řeky a dostávají se tak stále hlouběji a hlouběji do minulosti. Napřed jsou v době ledové, pak ve třetihorách, v druhohorách potkají dinosaury a nakonec skončí u prvohorního moře s trilobity. Asi nejslavnější scéna filmu je ta, ve které kluci v loďce uvidí na břehu řeky mamuta a přesvědčí se tak, že jsou skutečně v pravěku.

Mamut opravdu vypadá docela důvěryhodně. Jak toho v době bez počítačů filmaři docílili? Filmovalo se na břehu Fryštácké přehrady u Zlína a celý trik byl docela složitý: Iluzi obrovského zvířete vytvořil nevelký model mamuta, který stál těsně před kamerou. Tomuto dojmu napomohlo i orámování nakreslenou hornatou krajinou (tzv. dokreslovačka) a to, že herci na pramici byli vzdáleni desítky metrů od kamery. V televizi záběr pořád vypadá dost opravdově.

 

Co uvidíte v Muzeu Karla Zemana... •  Muzeum Karla Zemana

 

Karel Zeman (3. 11. 1910 – 5. 4. 1989)

Slavný český režisér a výtvarník. Začínal jako režisér loutkových filmů. Hned jeho první projekt Vánoční sen (1945) dostal ocenění za nejlepší loutkový film na filmovém festivalu v Cannes. Slávu mu ale přinesl až film Cesta do pravěku (1955). Dalším byl Vynález zkázy (1958), který promítal v 72 zemích. Z celovečerních hraných snímků pak ještě natočil například Barona Prášila (1961), Ukradenou vzducholoď (1967) a Na kometě (1970). Poté se vrátil k animovaným filmům.

 

O Muzeu Karla Zemana se dozvíte více na www.muzeumkarlazemana.cz

 

 

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

S Mourrisonem po Česku: Do muzea vlaků

S Mourrisonem po Česku: Do muzea vlaků

Hračky z monarchie: Jak se žilo dětem za císaře pána?

Hračky z monarchie: Jak se žilo dětem za císaře pána?

Klíčová slova:
vystava, muzeum, zeman
 

Články odjinud