Superman v pubertě poprvé zachraňuje

Superman v pubertě poprvé zachraňuje
Sdílej
 
Populární komiksový scenárista Geoff Johns si posvítil na to, jak se Superman stal největším hrdinou světa.

 

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

 

 

V zahraničí je Superman jednou z největších ikon komiksu. Však se dostal i do filmu – jednak do skvělého vlastního dobrodružství Richarda Donnera, ale také do Kill Billa Quentina Tarantina. Jenže u nás se mu moc nedaří. Ono totiž napsat dobrý příběh o takhle ultrakladné postavě, která je navíc opravdu skoro nezranitelná, to dá v dnešní době docela fušku.

Momentálně letí spíš hrdinové, co žerou po večerech křečky malým holčičkám nebo jsou aspoň tělesně deformovaní. A navíc má ta postava nějakých sedmdesát let historii, takže se v českém prostředí málokdo chytá. Komiks Utajený počátek Geoffa Johnse (u nás mu vyšel hodně dobrý Green Lantern) to může změnit.

Z Kansasu do Metropolis

Vrací se totiž na začátek, Znovu převypráví příběh o tom, jak kdesi v Kansasu přistála mimozemská loď s malým dítětem, z něhož se posléze stal Muž z oceli. Johns vypráví, kterak mladý Clark Kent objevoval své schopnosti. A docela mu to jde, byť to bere docela hopem.

Komiks pak plynule naváže setkáním s partou superhdinů z budoucnosti... No, upřímně? Tohle je nejslabší část komiksu – přetékající barvičkami, patosem a postavami, které neobdivujete, ale máte chuť jim dát pár facek, protože i sousedovic čivava má víc rozumu. Jenže Johns se nezdržuje a rovnou servíruje hlavní chod: První dny Clarka Kenta v Metropolis.

 

 

 

 

 

S důrazem na to „Clarka Kenta“. Veškerá akce Supermana je totiž sice perfektně nakreslená a jeho protivníci určitě nejsou žádná ořezávátka (však za nimi stojí geniální Lex Luthor!), ale… Ale právě civilní linie dává tomuhle komiksu grády. Johns chápe Supermanovu osamělost a pocit vyloučenosti – a dokáže to podat právě u nesmělého, na první pohled neohrabaného a slabošského Clarka Kenta.

Kentovo objevování fungování novin, seznámení s Lois Laneovou či Jimmym Olsonem, to jsou roztomilé věci. Tarantino, který slovy „Billa“ upozornil, že Superman se od ostatních superhdinů liší tím, že z jeho dvou identit je právě ta civilní maskou, by měl radost.

Létací pláštěnka od maminky…

Míře pozornosti, kterou scénář věnuje Clarkovi, odpovídá i jeho podoba. V obleku Supermana je to opravdu těžký borec, i když se teprve učí, co a jak. Za tlustými Kentovými brýlemi je to pak outsider, který vypadá jako mírně retardovaná tetička v těle hrbícího se kulturisty. I když je třeba si na to zvyknout, funguje to na jedničku. A rozhodně potěší způsob, jakým Johns ospravedlní ty děsivé brýle a supermanský oblek, kterému se občas zasmějí i ti nejpravověrnější fanoušci (ano, mluvíme o těch spodkách). Je to prostě od maminky a ona se fakt snažila.

Pokud bych komiksu něco vytkl, tak je to rychlé opuštění mladičkého Clarka. Jeho nástup v Metropolis je sice skvělý, ale civilní příběh kluka bez kořenů uprostřed nicoty Kansasu, to mohla být pecka… pokud by se tam tedy objevila nějaká hezká monstra. Ale co. I tak je Superman: Utajený počátek velice zábavný komiks. A také perfektně nakreslený – ale to je v americkém mainstreamu tak nějak samozřejmostí. U nás ovšem oceníme především to, že díky němu může Supermanovi přijít na chuť i někdo, kdo o něm slyšel jen vyprávět. A takových je v Čechách pořád víc než dost.

 

70%

 

+ Ideální úvod do legendární postavy

- Občas je scénář až moc hrrr

 

Superman: Utajený počátek

Geoff Johns, Gary Frank, 224 str., 590 Kč, BB/art 2013

www.bbart.cz

 

 

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Ze Supermana je Temný rytíř: Celá upoutávka na film

Ze Supermana je Temný rytíř: Celá upoutávka na film

Temný rytíř má rád Lego: Batman v prvním filmu

Temný rytíř má rád Lego: Batman v prvním filmu

 

Články odjinud