Recenze: Zelená se line záře… s Green Lanternem!

Recenze: Zelená se line záře… s Green Lanternem!
Sdílej
 
Superhrdina Green Lantern se vydává na sám kraj vesmíru v komiksu, který kašle na Pulitzera a neřeší nesmrtelnost chrousta.

 

Recenze: Komiksový Goon se obřích chobotnic nebojí

Recenze: Komiksový Goon se obřích chobotnic nebojí

 

 

Hal Jordan je Green Lanternem vesmírného sektoru 2814, kam spadá i planeta Země. Svou sílu zhmotňovat myšlenky čerpá ze svého zeleného prstenu a jako správný moderní superhrdina nečelí jen superpadouchům a hrozícím apokalypsám. Občas se musí postavit i minulosti a následkům vlastních činů. Třeba jako tentokrát…

To totiž bylo tak: před jistou dobou milého Hala posedla jedna moc a moc hnusná mimozemská bytost. A Hal pak pozabíjel spoustu dalších Green Lanternů, mezi nimi i řadu svých přátel. Nyní už sice opět kope za tu správnou stranu, ale ztacená důvěra se jen tak neobnoví. Takže když se ukáže, že některé z údajných Halových obětí mohou být stále naživu, udělá náš hrdina vše, aby zjistil pravdu.

 

Největší eso

Green Lantern patří k těm největším esům superhrdinského komiksu a Geoff Johns k jeho nejoblíbenějším scenáristům. Což dokázal už v předchozích dvou knihách, které mu BB Art vydal v českém překladu. Osobně se mi zamlouvala především kniha Žádný strach, kde Hal Jordan řešil nejen mlátičky s padouchy, ale hlavně svou touhu po létání.

Prostě a jednoduše: byl to obyčejný člověk, který v podstatě náhodou disponuje takřka neomezenou mocí. Pomsta Green Lanternů toto schéma převrací. Hal je zde v prvé řadě superhrdinou, který byl jen náhodou i člověkem. Takže pokud máte rádi superhrdinské bitky s bytostmi, které mohou ošklivým pohledem zničit celou planetu, bude pro vás tenhle komiks přesně to pravé.

 

Naruto: Ze seriálu do hry!

Naruto: Ze seriálu do hry!

 

Aby toho nebylo málo, přivádí Geoff Johns na scénu i pár dalších borců – Green Arrowa (tahle postava se mihla v loni vydané JLA a nedávno si vybojovala i vlastní TV seriál) a hlavně Batmana (který si pro sebe ukradne každou scénu, v níž se objeví).

Pořádně to ale rozbalí až ve chvíli, kdy se Green Lantern dostane z rodné hroudy do vesmíru. Pak následují ultimátní, dechberoucí bitky. Tenhle komiks se nesnaží vyhrát Pulitzera ani vyřešit nesmrtelnost chrousta. Řeší jen to, jak dát na budku šmejdům, kteří využívají Green Lanterny jako živé baterie.

Tradiční. Možná až moc

Otázkou je, zda to stačí. Nejde jen o to, že Batman, Daredevil nebo Captain America vyznívají mnohem temněji a moderněji. Green Lantern, který jako zelená světluška létá vesmírem, se na pole realistických komiksů, které dnes letí, samozřejmě moudře nepouští. Ale přesto jsou jeho zápletky možná až příliš tradiční. Na úvod se například setkáme s parazitickými květinami, které své oběti uvězní v iluzi dokonalého světa. Motiv sice hezký, ale jen za poslední dva roky jsme jej viděli v Supermanovi, JLA, Bažináči a kdovíkdeještě.

 

Superman v pubertě poprvé zachraňuje

Superman v pubertě poprvé zachraňuje

 

Johns sází na jistotu. Jeho přístupem je dát čtenářům to, co mají rádi. Pokud chcete nějaké superhrdinské experimenty, je třeba hledat jinde. Že i s postavou Hala Jordana se dají dělat opravdu zajímavé a až perverzní věci, o tom svědčí jeho úloha v Superman: Rudá hvězda. Tam vystupoval jako psychopatický fanatik nenávidějící vše komunistické… a byl i jako vedlejší postava asi tak dvakrát zajímavější než zde v hlavní roli, coby tradiční superhrdina bez bázně a hany.

Tady si jej vychutnáte především v kresbě Ivana Reise, Ethana van Scivera i Carlose Pacheca. Ta si užívá rozmáchlých póz, skvěle podané akce a velkých detailů bojujících nadlidí. Takhle vypadá přímočarý superhdinský komiks psaný a čtený čistě pro zábavu. Přímočarý a nekomplikovaný. Na odreagování proč ne, na opravdový požitek raději něco jiného.

 

60%

 

+ Velkolepá superhdinská akce

- Až příliš tradiční a přímočaré

 

Green Lantern – Pomsta Green Lanternů

Geoff Johns, Ivan Reis, ethan van Sciver, Carlos Pacheca, 176 str., 399 Kč, BB/art, 2013

www.bbart.cz

 

 

Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X

Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

 

Články odjinud