Simulované SimCity: Příběh legendární budovatelské série

Simulované SimCity: Příběh legendární budovatelské série
Sdílej
 
SimCity je naprostá klasika. Pokud vás baví něco vytvářet a stavět. Není na škodu si připomenout, jak to celé vlastně začalo.

 

Fenomén SimCity: Postavte město od základů

Fenomén SimCity: Postavte město od základů

 

 

Psal se rok 1984 a tehdy 24letý mladík jménem Will Wright pracoval na jedné hře. Létalo se tam vrtulníkem a střílelo po nepřátelích. Vlastně to nebylo nic objevného, v té době vznikaly podobných her hromady. Jenže Will si u ní uvědomil zajímavou věc. Mnohem víc než samotné střílení ho baví vymýšlet jednotlivé levely do hry. Řekl si, že by to mohl být dobrý nápad, a začal pracovat na hře, které se později začalo říkat SimCity.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Začátek ale nebyl tak snadný. Vydavatelé se nového nápadu báli. Nikdo nechápal, jak by pouhé stavění města mohla být hra. Naštěstí se ale objevil chlápek jménem Jeff Braun, kterému se nápad se SimCity neskutečně líbil. Společně s Willem založili firmu jménem Maxis a hra v roce 1989 vyšla na PC i MAC. A strhlo se šílenství! SimCity získalo nadšené ovace a ke konci roku vydělalo na 3 miliony dolarů. To je na tehdejší dobu opravdová pecka!

 

Nové SimCity? Naprostá pecka!

Nové SimCity? Naprostá pecka!

O co šlo?

SimCity bylo přesně to, co má v názvu. Tedy simulátor města. Váš jediný cíl (pokud nepočítáme specifické scénáře) je postavit město, které bude fungovat. Musíte proto počítat s městskou dopravou, vybírat daně, upravovat jednotlivé domy pro obyvatele města (kteří se jmenovali The Sims – Simíci). Hra byla natolik přesná, že si ji dokonce kupovaly školy, aby žákům názorně vysvětlily, co jsou to daně.

SimCity pokračuje

Po obrovském úspěchu prvního SimCity vznikla řada jiných simulací. SimEarth simuloval celý svět, SimFarm zase péči o statek a tak dále. Lidé ale chtěli pochopitelně jen jedno. Další skvělou hru, jakou bylo první SimCity! V roce 1995 vzniklo SimCity 2000. Největší změnou byla grafika. Pohled nebyl jen z výšky jako v prvním díle, ale hra se konečně dostala do přehlednějšího tzv. izometrického pohledu (tedy ani ne z výšky a ani ne přímo ze strany). Navíc měla přidané nové budovy, byly tu mnohem lépe vyřešené finance a celkově se vše posunulo o kus dál. Hra měla opět obrovský úspěch. Dokonce celý půlrok se držela na prvním místě prodejů her.

 

Recenze: PlanetSide 2 je masomlýnek zadarmo

Recenze: PlanetSide 2 je masomlýnek zadarmo

EA vstupuje na scénu

V roce 1999 se firma Maxis spojila s gigantem herního průmyslu – EA. A právě tady v roce 1999 vydali svojí další hru SimCity 3000. Sice se všichni obávali, že to bude pohroma, ale ukázal se pravý opak. Jak hráči, tak novináři další díl SimCity zbožňovali. Grafika byla opět vylepšená (i když stále ještě ne 3D) a opět jste tu našli nové budovy. Tou největší změnou pak byla možnost jednotlivých měst spolupracovat a vzájemně se ovlivňovat. Ostatně pokud chcete, můžete si hru vyzkoušet na iPhonu nebo iPadu. Najdete ji pod jménem SimCity Deluxe a stojí necelých 100 korun.

Po čtvrté a ve 3D

V roce 2003 přichází SimCity 4. Poprvé plně 3D s možností upravovat celý terén a propojit hru se samotnými The Sims. Asi ani nemusíme říkat, že i tahle hra měla obrovský úspěch. Právě možnost upravovat krajinu či se věnovat přímo Simíkům byla jedním z nejrevolučnějších prvků hry. Samotná simulace města pak byla vyvedená do nejmenších detailů. Mimochodem jak moc realistická simulace to byla, potvrzuje i skutečnost, že v roce 2012 jeden americký politik navrhnul výši daní přesně dle SimCity 4.

Budoucnost vypadá slibně

Momentálně se chystá další díl, který nemá v názvu žádné číslo. Je to prostě jen SimCity. Autoři slibují, že hra bude obsahovat lepší stavění budov, lepší a detailnější simulaci města a především online multiplayer! Hráči tak budou moci ovlivňovat svoje města navzájem, vyměňovat si zdroje a podobně. Tak to se hodně těšíme a hru pro vás samozřejmě zrecenzujeme! Rozhodně ale nepochybujeme, že nové SimCity bude opět naprostá pecka. Tahle hra totiž nikdy nezklamala.

 

 

 

 

Od SimCity k The Sims

Jak už jsme řekli, obyvatelé města Sim City se jednoduše jmenovali The Sims. A není to náhoda – právě z nich se vyvinula slavná série The Sims. V roce 2000 vyšel první díl a společně s dalšími pokračováními se jedná o jedny z nejprodávanějších her vůbec. Přitom prosadit hru, kde žijete život, nebylo vůbec snadné.

 

 

Naruto: Ze seriálu do hry!

Naruto: Ze seriálu do hry!

Battlefield 3 Aftermath: Konečně pořádný dodatek!

Battlefield 3 Aftermath: Konečně pořádný dodatek!

Runner2: Jednoduchá, ale zatraceně zábavná hříčka

Runner2: Jednoduchá, ale zatraceně zábavná hříčka

Klíčová slova:
hry, simcity, Hry pro PC na Heureka.cz
 

Články odjinud