Výlet do země Oz: Nejslavnější americké fantasy

Výlet do země Oz: Nejslavnější americké fantasy
Sdílej
 
V Evropě známe ságu o zemi Oz jenom útržkovitě, ale za oceánem ji považují za nejzásadnější dílo fantastické literatury.

 

 

Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků

Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků

 

 

Čaroděj ze země Oz u nás opravdu nepatří ke knihám, které na vás pokukují z pultu každého knihkupectví. Každý sice zná alespoň v hrubých obrysech příběh kansaské dívky Dorotky a jejího pejska, jorkšíra Tota, které jednoho odpoledne polapí tajemné tornádo a odnese je do magického kraje Oz. S pomocí přátel přemůžou zlou čarodějnici a šťastně se vrátí domů. Ale zatímco pro většinu z nás Dorotčin návrat do Kansasu definitivně uzavřel celý děj, ve skutečnosti se jedná jen o první malou návštěvu.

Není to jen Dorotka

Spisovatel L. Frank Baum, autor knihy, totiž po úspěchu Dorotčiny cesty sepsal dalších třináct dílů. Do detailu zde vylíčil životní osudy všech důležitých postav a míst v kouzelné zemi Oz. Strávil tím dvacet let a dosáhl takové slávy, že hned po jeho smrti na něj navázali další autoři. Dnes už ozovská knihovna čítá skoro padesát titulů a nabízí tak velkolepou výzvu i pro ty nejvytrvalejší čtenáře. Bohužel ale musíme dodat, že do češtiny byly přeloženy pouze první dva díly.

Sláva bláznivému fantasy

Možným vysvětlením, proč se u nás Oz nikdy neprosadil, je ujetost celého příběhu. Mnohem lépe se tu daří spíše temnému a drsnému fantasy ve stylu Zaklínače než putování dívky, strašáka, lva a robota. Je to přitom velká škoda. Autor se nechal při psaní inspirovat nekonečnou fantazií Lewise Carolla a jeho Alenky v říši divů a ve svých knihách představivostí taky nijak nešetřil. Nemůžete sice čekat žádné velkolepé souboje nebo hluboké rozjímání nad životním údělem, ve kterém vyniká třeba právě zaklínač Geralt, na druhou stranu má svoje kouzlo nechat se unášet vyprávěním, které vás vždycky překvapí a u kterého budete jen nevěřícně kroutit hlavou a těšit se na to, co si na vás spisovatel o stránku dál vymyslí.

Stojí dnes za přečtení?

Mystickou a lehce střelenou atmosféru oceňují i znalci a Čaroděj ze země Oz se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími fantasy knihami všech dob. Pokud máte rádi fantastickou literaturu a zrovna přemýšlíte, po čem sáhnout, je to určitě dobrá volba. Její svéráz asi nezkousne každý. Na druhou stranu – pokud netrváte na opakování klasických fantasy klišé, nepotřebujete, aby vás příběhem provázeli nebojácní svalovci, a naopak si dokážete vychutnat vyprávění, ve kterém všechno funguje tak trochu naruby, bláznivě a prostě pro radost, najdete si v zemi Oz skvělé útočiště. A to i po více než sto letech od prvního vydání.

 

Země Oz ve filmu

 

Čaroděj ze země Oz (1939)

Tento muzikál je dodnes zdaleka nejslavnější filmovou adaptací. Velkolepé výtvarné provedení mu přineslo obrovský úspěch – získal dva Oscary a miliony fanoušků, kteří na něj koukají dodnes.


Čaroděj (1978)

Tento film pojali tvůrci poněkud netradičně. Odehrává se v současnosti na newyorských předměstích. Hrdinové zápasí s bezdomovci a gangstery a strašáka hraje Michael Jackson. Pokud jsme tvrdili, že knižní čaroděj je velký úlet, u tohoto filmu si budete muset ulítlost ještě umocnit.

 

Malá Ayse a kouzelní trpaslíci ve světě snů (1971)

Napadlo by vás, že existuje i turecký Čaroděj? Existuje, jen s malou změnou: režisér Tunc Basaran se rozhodl příběh oživit tím, že jej zkombinoval se Sněhurkou a sedmi trpaslíky. Je třeba však uznat, že oproti tureckému Rambovi či Hvězdným válkám se pořád jedná o vcelku slušný film.

 

Mocný vládce Oz (2013)

Současný snímek vypráví o tom, co se událo před Dorotčiným příchodem do země. Hlavní roli zde má samotný Oz, který je zatím pouhým iluzionistou v zapadlém kansaském kabaretu. Poté, co se dostane do země Oz, si myslí, že má v životě vyhráno. To ale ještě neví, co mají za lubem tři zlé čarodějnice…

 

 

Režisér Spider-Mana natočil Čaroděje z Oz

Režisér Spider-Mana natočil Čaroděje z Oz

První plakát na Thora 2

První plakát na Thora 2

Král popu, nebo strašák? Obojí!

Král popu, nebo strašák? Obojí!

 

 

Klíčová slova:
film, fantasy, kniha, oz, Knihy na Heureka.cz
 

Články odjinud