Pozor na...! Zoo na dopravních značkách

Pozor na...! Zoo na dopravních značkách
Sdílej
 
Pozor na jaguára, tučňáky, ale i hovnivála! Na dopravních značkách je celá zoo. Promlouvají k nám jasně a srozumitelně, bez ohledu na to, v jaké zemi se zrovna nacházíme. Řeč dopravních značek je mezinárodní – i když se týkají zvířat.

Trojúhelníkové nebo kosočtverečné výstražné dopravní značky informují řidiče, co ho na silnici v příštím úseku čeká nebo ho může překvapit. Kromě křižovatek, zatáčky či padajícího kamení upozorňují i na místa, kde se na silnici častěji objevují zvířata, s nimiž může dojít ke střetu.

Na značkách v Česku a ve světě

Zatímco u nás máme takové značky dvě (pozor zvěř s vyobrazením srnce ve skoku a pozor zvířata s vyobrazením krávy), na světových silnicích a silničkách jich najdeme mnohem víc.

Některé z nich jsou z našeho pohledu docela kuriózní, varují řidiče před setkáním s u nás zcela neobvyklými zvířaty - od jaguára, přes tučňáky až třeba po hovnivála. Kdyby se všechny druhy zvířat, které na nich jsou, shromáždily na jednom místě, vznikla by docela slušná zoologická zahrada.

Opatrně i bez značek

Přestože na našich silnicích potkáte pouze dvě dopravní značky upozorňující na zvířata, druhů, které ve velkém hynou pod koly aut, je mnohem víc.

V oblastech, kde na jaře migrují přes silnici žáby, už lze občas narazit i na výstražný trojúhelník se žábou, ale podobnou značku by si leckde zasloužili ježci, zajíci a u mnoha obcí i kočky. Zatím jsou tato zvířata závislá na pozornosti a předvídavosti řidičů a jejich ochotě přibrzdit a zvířeti se vyhnout.

Podívej se na nejzábavnější značky se zvířaty:

Fotky zvířat, které vám zvednou náladu

Fotky zvířat, které vám zvednou náladu

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Klíčová slova:
sranda, zvire, znacka, dopravní značky
 

Články odjinud