Longboard: Víc než dlouhý skejt

Longboard: Víc než dlouhý skejt
Sdílej
 
Na první pohled vypadá tohle prkno trochu nemotorně. Ve skutečnosti je jízda na něm rychlá, pohodlná, oproti skateboardu mnohem stabilnější, a co je nejlepší – naučíte se na něm raz dva.

 

Nejrychlejší longboardista na světě

Nejrychlejší longboardista na světě

 

 

První longboardy se objevily v padesátých letech v Americe, a to díky surfařům. Když zrovna nebyla sezona, počasí nebo se nedařilo vlnám, začali vymýšlet prkno, které jim umožní trénovat kdykoli a kdekoli. Zároveň hledali dopravní prostředek, na kterém by si mohli zajet do sámošky za rohem a trochu si u toho protáhnout kosti. A přišli právě s longboardem.

Surfing na silnici

Díky téhle historii vás asi nepřekvapí, že původní styl jízdy na longboardu neboli cruising vypadá jako pozemní surfování. V zásadě jde o klasickou jízdu na prkně, vyšperkovanou slajdy a carvingovými otočkami. Správný cruising musí mít styl, ale v první řadě jde o jízdu samotnou. Perfektně ho zvládnout je nezbytným základem pro experimentování s dalšími styly. Asi nejrozšířenější z nich je freeride, který kombinuje ovladatelnost a pružnost longboardu se skejtovými elementy. Můžete si užít jízdu, slajdy a otočky, ale zároveň vystřihnout pár efektních triků. Připravte se ale na to, že zatímco normální jízda je na longboardu pohodlnější než na skejtu, vytáhnout metrové prkno do vzduchu dá celkem zabrat.

Rychle a zběsile

Pokud jste adrenalinoví nadšenci, nejspíš vás víc osloví longboardingový downhill, tedy sjezd. Rideři sviští plnou rychlostí z prudkých kopců, snaží se udržet balanc a hrají si s aerodynamikou. Současný držitel světového rekordu, Čecho-Kanaďan Mischo Erban dokázal vyhnat rychlost až na 130 km/h! Downhill ale rozhodně nedoporučujeme zkoušet jen tak. Longboard musíte dokonale ovládat, na hlavě mít helmu a na kloubech pořádné chrániče.

 

Jak vybrat ten pravý?

0. Vybrat si ten správný longboard není jen tak. Možností je spousta a nejlépe je zajít do specializovaného obchodu a nechat si postavit nějaký přímo na tělo.

1. Nejdřív si musíte vybrat správnou velikost desky. Čím je prkno delší, tím je stabilnější, ale také těžkopádnější. Kratší jsou obratnější, udržet se na nich však vyžaduje cvik. Pokud chcete longboard na ježdění po městě, sáhněte po delší desce. Pokud se chcete učit triky, tak po kratší. A pokud nevíte, vyberte si podle své výšky střední univerzální délku.

2. Existuje bezpočet tvarů desek. Pro začátečníky je nejvhodnější klasický tvar, zvaný pintail. Má rovnou desku a je ze všech tvarů nejlépe ovladatelný. Pokud chcete rovnou zkoušet triky, sáhněte po nějakém se zvednutou patkou (tzv. kicktail).

3. Důležitá je i volba dřeva. Longboardy se nejčastěji vyřezávají z javoru, břízy nebo bambusu. Javor je nejtvrdší, nepruží a hodí se pro jízdu z kopce. Bambus je naopak velmi pružný, odpouští a používá se na cruising a freeride. Bříza je univerzální střední cesta.

4. Dále je třeba vybrat správné trucky. Tady to máte jednoduché, protože existují jen dva druhy trucků, vertical a reverse. Poznáte je podle toho, jaký úhel svírá s prknem šroub, zvaný kingpin. Vertical je připevněný na prkno v pravém úhlu. Je tužší a hodí se, pokud chcete jezdit ve skejtparku. Oproti tomu reverse má kingpin posazený šikmo, je pružnější a lépe se s ním zatáčí.

5. Co se týče koleček, nejdřív si musíte zvolit tvrdost. Tady je nejlepší pro začátek příliš neexperimentovat a vzít prostě tu, která bude odpovídat vaší váze. Můžete si ale vybrat mezi ostrou nebo zaoblenou hranou. S ostře řezanými kolečky můžete rychle a přesně zatáčet, s oblými vám zase půjdou parádní slajdy.

 

 

"Opancéřovaný" skate na doma

"Opancéřovaný" skate na doma

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Marge a Maggie se ksichtí na skatu

Marge a Maggie se ksichtí na skatu

 

Články odjinud