Pokémon: Jak se hrajou karty s příšerkami?

Pokémon: Jak se hrajou karty s příšerkami?
Sdílej
 
Pokémon není jen seriál. Kolem japonských příšerek už vznikla spousta celovečerních filmů, komiksů, počítačových her a kromě toho i karetní hra.

 

Všechny barvy Pokémonu

Všechny barvy Pokémonu

 

 

Víte, co v japonštině znamená Poketto Monsutā? Kapesní příšerky, jinak též pokémoni. Že už jste se s nimi někdy setkali? Není divu. Ikonická žlutá příšerka Pikaču letos slaví již sedmnácté narozeniny. Původně se pokémoni proháněli ve formě her na dnes již historickou kapesní konzoli Game Boy. Následoval televizní seriál, který sleduje osudy trenéra Ashe Ketchuma, jeho přátel a samozřejmě jejich pokémonů. A co je pro nás nejdůležitější, v roce 1999 spatřila světlo světa sběratelská karetní hra.

Jak se stát trenérem?

Možná máte doma nějaké karty pokémon nebo jste je viděli u kamarádů ve škole. Většina kluků a holek je jenom sbírá, vyměňuje nebo s nimi hraje jednoduchou přebíjenou. Přitom ta pravá zábava začíná teprve v okamžiku, kdy se rozhodnete stát trenérem. Stejně jako v počítačové hře či seriálu spolu pokémoni bojují a vy se snažíte stát na vítězné straně. Abyste mohli začít svou trenérskou kariéru, potřebujete balíček karet. Sestavíte si správný mix pokémonů, podpůrných karet, ale také energií, které vaši pokémoni spotřebovávají při útočení. Od vzniku hry bylo vydáno několik tisíc karet a je jen na vás, které si do svého balíčku zařadíte. Pokémonů je několik typů. Pikachu je elektrický, Charmander ohnivý a třeba Piplum zase vodní. Musíte se naučit, jak se různí pokémoni nejen spolu, ale také s jinými podpůrnými kartami doplňují. Ti nejzkušenější trenéři vytvářejí neuvěřitelné herní kombinace a přiblížit se jejich úrovni vyžaduje pravidelný trénink. 

Vzhůru do profi ligy!

Můžete začít doma s kamarády se startovním balíčkem, ale teprve na lize či turnaji zažijete pravé výzvy. V mnoha českých městech fungují herní kroužky ať už v rámci herních obchodů, nebo Domů dětí a mládeže. Najdete tam nejen soupeře, ale také nové kamarády. Ti nejlepší se každý rok na jaře utkávají ve třech věkových kategoriích na mistrovství republiky. Letošní vítěze čeká cesta na Mistrovství světa do kanadského Vancouveru, a to už je slušná odměna. Tak co, nemáte chuť vytáhnout ze skříně svou sbírku karet?

 

Seznamte se s našimi trenéry!

Seznamte se s pěticí čtenářů ábíčka, kteří se rozhodli stát profesionálními hráči pod vedením zkušených trenérů. Jeden z nich se vydá reprezentovat Česko na Mistrovství světa ve Vancouveru. Trochu jsme je vyzpovídali. A zároveň představujeme trenéry, kteří jim pomůžou probojovat se mezi špičku.

 

1)  Kdy ses poprvé setkal s pokémony?

2)  Co se ti na nich líbí?

3)  Co očekáváš od ábíčkovského tréninku?

 

Tadeáš Fousek

Ročník 2002, Strančice

1) S pokémony jsem se poprvé setkal před čtyřmi roky.

2) Na pokémonech se mi líbí, že jsou z jiného světa a jsou roztomilí.

3) Doufám, že se dostanu do Vancouveru.

Tadeášův mentor: Tomáš Just

Pokémony hraje od roku 2007. Vicemistr ČR z roku 2009. Jako trenér vychoval již tři mistry republiky. Dva jeho svěřenci se dokonce probojovali mezi hrstku nejlepších na mistrovství světa.

 

Daniel Nevrklo

Ročník 2002, Praha

1) V první třídě, viděl jsem je u kámošů a koupil si první balíček.

2) Baví mě, že je můžu sbírat a vyměňovat. Taky že se každá postava vyvíjí. 

3) Očekávám hodně zábavy, že se naučím hrát pokémony, a když to vyjde, pojedu do Vancouveru. :-)

Danielův mentor:  Jindřich Nepevný ml.

Pokémony hraje na turnajích přes čtyři roky. Dvojnásobný vicemistr ČR. Loni vyhrál neoficiální mistrovství Evropy. Trojnásobný účastník Mistrovství světa ve Spojených státech. V současnosti vede ligu v pražské herně Mephit.

  

Václav Myška

Ročník 2003, Černošín

1)  Před dvěma lety v televizi.

2)  Jejich vzhled a vývoj.

3)  Setkání se zajímavými lidmi a spousta nových zkušeností a poznatků.

Václavův mentor: Jan Forejt

Pokémony hraje šest let. Tři roky vede kroužek v Mariánských Lázních. Má za sebou četné úspěchy, zejména titul mistra republiky, vítězství v evropském turnaji a následnou účast na mistrovství světa.

 

Matěj Konečný

Ročník 2005, Rajhrad

1) S pokémony jsem se setkal asi před třemi roky.

2) Líbí se mi na nich, že se můžou vyvíjet, dá se s nimi bojovat, hrát a ještě sbírat různé karty.

3) Od soutěže očekávám, že se naučím hrát pokémoní karty.

Matějův mentor: Ondřej Kopuletý

Pokémony objevil před pěti lety, krátce nato se začal věnovat karetní hře. Turnajů se účastní přes tři roky. Doposud největším úspěchem je skvělé umístění na mistrovství republiky.

 

Honza Hendrych

Ročník 2004, Liberec

1) S pokémony jsem se setkal poprvé před půl rokem ve škole.

2) Na pokémonech se mi líbí, že můžou spolu bojovat.

3) Rád bych si zahrál na větší soutěži a zkusil bych postoupit.

Honzův mentor: Kateřina Miháliková

Karetní hře se věnuje již třináct let. Založila liberecké centrum Sharp Leaves League, kde pořádá turnaje a vychovává mladé hráče. Vede též stránky Pokemontcg.cz, kde radí hráčům s taktikou a informuje o turnajích.

 

 

Recenze: Největší z hrdinů vrací úder nadlidskou silou

Recenze: Největší z hrdinů vrací úder nadlidskou silou

Jak se hraje pokémon?

Jak se hraje pokémon?

Robot bude zkoumat Grónsko

Robot bude zkoumat Grónsko

Klíčová slova:
pokemon, hra
 

Články odjinud