Recenze: Soví tribunál je batmanovská událost roku

Recenze: Soví tribunál je batmanovská událost roku
Sdílej
 
Temný rytíř Gothamu se musí postavit vlastní rodině i rodnému městu. Řítí se do záhuby a závěrečná scéna vytře zrak i slepému!

 

Recenze: Batmanovy komiksy mají různé tváře smrti

Recenze: Batmanovy komiksy mají různé tváře smrti

 

 

V Gothamu se po desetiletí traduje historka o Sovím tribunálu. Spolku mocných vládců města, kteří ze stínů rozhodují o životě a smrti. Jejich nepřátelé umírají krutou a krvavou smrtí rukou záhadného Pařáta...

Jenže to jsou jen povídačky. Batman si tím je jistý. Protože Gotham je přeci jeho město. Zná jej a ví, co od něj může čekat. Jenže pak se objeví zohavená mrtvola, symbol sovy a varování, že dalšího dne zemře sám Bruce Wayne.

Batmanovská událost roku

Soví tribunál má na svědomí Scott Snyder. Což je borec, který se u nás uvedl komiksem Americký upír. Možná jste o něm slyšeli – je to brutální a krvavé. Prostě horor. Však se také na scénáři podílel sám Stephen King, největší žijící spisovatel hororů naší doby. No a pořádně hororový feeling přenesl Snyder i do Batmana.

On v podstatě každý úspěšný Batman musí být hodně temný. Ale jde o to, jak tu temnotu uchopíte. Frank Miller, který kdysi svým Návratem temného rytíře odstartoval nejúspěšnější batmanovské období, na to šel přes střet silné osobnosti se systémem, který musí skončit porážkou oné osobnosti. Jeph Loeb si hodně vypůjčil z expresionistických němých filmů a Grant Morrison se pohroužil do Batmanovy rozpolcené mysli a rozpoutal temnotu naprostého šílenství.

 

 

Ale Snyder prostě vypráví horor. V Gothamu se pohybuje nelidský vrah, kterého nezastaví ani smrt. Ve zdech starých budov se skrývají hnízda sov a smrti a Batman čím dál víc podléhá pocitu, že se proti němu spikl celý svět... že Gotham je živý organismus, který nebohého netopýra vykuchá zaživa – jako to udělá přenádherně vykreslená sova v závěru této brilantní komiksové knihy.

Sovy vs. Netopýr

Soví tribunál je nádhernou ukázkou čisté práce. Snyder dobře zvážil každé slovo a společně s kreslíři Capullem a Glapionem podrobně promysleli každý panel. A na výsledku je to znát. Atmosféra temnoty a zmaru se už ani nedá krájet, protože vám z každé stránky křičí do obličeje.

Batman sice přežije každý střet, ale je čím dál nalomenější a bezradnější, přes všechnu svou špičkovou techniku a výcvik. Jeho blízcí si uvědomují, že se řítí do záhuby, ale nic s tím nemohou udělat. A závěrečný obraz knihy vytře zrak i slepému. Temnota proti temnotě. Sovy proti jednomu zraněnému netopýrovi!

Snyder dokázal, proč se o něm mluví jako o jednom z nejlepších scenáristů generace a proč je jeho Batman považován za současnou špičku mezi gothamskými příběhy a nakladatelství Crew vydalo majstrštyk.

 

100 %

 

+ Tohle není temný Batman, tohle je hororový Batman!

- Chceme druhý díl. Okamžitě

 

Soví tribunál

Scotty Snyder, Greg Capullo

www.crew.cz



Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Recenze: Největší z hrdinů vrací úder nadlidskou silou

Recenze: Největší z hrdinů vrací úder nadlidskou silou

Batman končí? Těžký osud Temného rytíře

Batman končí? Těžký osud Temného rytíře

 

Články odjinud