Furby č. 2: Robotický mazlíček se vrací

Furby č. 2: Robotický mazlíček se vrací
Sdílej
 
Mluví vlastním jazykem, dělá vylomeniny, má vlastní osobnost a můžete s ním komunikovat pomocí smartphonu. Co všechno dovede interaktivní hračka nové generace?

 

Furby blázní v ábíčku!

Furby blázní v ábíčku!

 

 

Letos je tomu patnáct let, co se poprvé objevil inteligentní plyšák Furby. Byla to doba největšího digitálního boomu. Počítače se zdokonalovaly takovým tempem, že ta nejnadupanější mašina byla za rok dávno za zenitem. Internet se pomalu stával součástí domácností a mobily konečně přestaly připomínat utržené sluchátko Macha a Šebestové. Součástí digitální revoluce byl i Furby. Tenhle čipera, připomínající trochu sovu a trochu morče, se stal přes noc celosvětovou senzací. Dokázal mluvit (byť jen anglicky a vlastní furbštinou), reagoval na světlo, pohyb, tancoval a stříhal ušima. Byl dokonce tak inteligentní, že mu americké tajné služby zakázaly vstup do svých kanceláří, aby nevynesl nějaké státní tajemství. Teď přichází druhá generace Furbyho.

Osobitý plyšatec

Nový Furby dovede spoustu věcí. Ožije hned poté, co ho nakrmíte elektřinou z baterií. A to tak rázně, že budete mít problém zašroubovat zpátky kryt. Probuzeného plyšáka vaše montování pořádně lechtá, a tak se vám bude svíjet v rukou a chechtat se jako racek. Pak si můžete být jistí, že o společnost bude postaráno. Furby si je vědomý vaší přítomnosti, vnímá pohyb, hlas, a pokud jste nablízku, nedá vám na chvilku pokoj. Digitálníma očima vás bude sledovat, zpívat, tancovat a sdělovat svoje pocity. Vy byste s ním zase měli čas od času prohodit pár slov, podrbat ho za ušima a nakrmit ho. V noci bude spát s vámi, ale jakmile ho ráno probutíte, už ho jen tak neuspíte. Máte-li navíc přístup k některému přístroji se systémem iOs nebo Android, můžete s ním pomocí aplikace komunikovat, pouštět mu hudbu nebo ho dokonce krmit.

 

Buďte jako Wolverine! Pořiďte si drápy!

Buďte jako Wolverine! Pořiďte si drápy!

Furbí smečka

Péče o Furbíka není nic jednoduchého. Podle toho, jak se k němu chováte, si vytvoří osobitý charakter. Když ho budete zlobit, tahat ho za oháňku a krmit ho chilli papričkami, naštve se na vás, jeho veselé oči změní výraz na animovaného padoucha – a věřte, že není lehké si ho udobřit. Pokud si s ním ale budete hrát a krmit ho tím, co mu chutná, bude z něj skvělý společník. Furby ale ocení i společnost svých kolegů. Když se potkají dva Furbíci, hned se poznají a začnou spolu blbnout. Způsobů, jakým tahle hračka vnímá svoje okolí, je opravdu spousta. Ostatně jenom naučit se furbštinu vám zabere spoustu času. Používá více než stovku slov – jen je škoda, že jeho druhým jazykem je angličtina.

Pro koho Furbyho?

Jak vidíte, přestože je to robůtek, zároveň je mazlíčkem na plný úvazek. Není to plyšák, který by vás poklidně sledoval z polštáře nebo poličky. Třeba zrovna po nějakém zvířátku toužíte a rodiče se bojí, že byste mu nevěnovali náležitou péči. S Furbym si můžete vyzkoušet, jaké to je o někoho se starat. Když k němu budete nevšímaví, padne na něj smutek. Když ho budete zlobit, stane se z něj protivný mizera. Ale jestli budete mít dost trpělivosti, bude vás to s ním bavit a váš Furby to bude vnímat taky tak, určitě z vás budou znamenití chovatelé i živého domácího zvířátka.

 

 

Robotické zítřky

Dnešní roboti toho dovedou celkem dost. A zdá se, že největší rozvoj je čeká v následujících letech. Budeme tedy svědky toho, jak se postupně stávají součástí našeho života. Odborníci odhadují, že zhruba za deset let nám inteligentní roboti začnou pomáhat v domácnosti a nejpozději za dvacet budou schopní vykonávat veškeré domácí práce. Nevěříte? Už dnes se firmy po celém světě předhání v tom, kdo postaví šikovnějšího a chytřejšího robota. Třeba slavný japonský ASIMO již dokázal, že si umí poradit s mnoha úkoly, mimo jiné třeba dirigovat orchestr. Nebo nejnovější švýcarský Roboy, který používá k pohybu sedmdesát umělých svalů, pozná lidi podle tváře a výzkumníci ho v současnosti učí jezdit na tříkolce. Zkrátka a dobře je to tady – budoucnost patří robotům!

 

 

Vyzkoušeli jsme: Smartphone Huawei Ascend W1

Vyzkoušeli jsme: Smartphone Huawei Ascend W1

Závoďáky do kapsy: Co dokáže autodráha

Závoďáky do kapsy: Co dokáže autodráha

Lepší klávesnice pro dotykáče

Lepší klávesnice pro dotykáče

 

Články odjinud