Fastfoodová alchymie: Hledání tajemné přísady

Fastfoodová alchymie: Hledání tajemné přísady
Sdílej
 
Určitě to znáte. Jdete kolem stánku s pizzou, do nosu vás praští ta nezaměnitelná vůně a vy máte najednou nutkavou potřebu vtrhnout tam a sníst všechno, co mají na pultu.

 

Co obsahuje americké KFC?

Co obsahuje americké KFC?

 

 

Proč nám jídlo z fast foodu tolik chutná? Naše babičky říkají, že tělo samo pozná, co je pro něj dobré. Rozhodně ale nemají na mysli hranolky, kebab a smažené kobližky. Všechny tyhle dobroty jsou totiž jeden velký podvod na naše chuťové pohárky, které velice citlivě reagují na přísady, které zvýrazňují chuť jídla – na cukr, sůl a tuk. Když se tyhle tři věci spojí v chytrém poměru, spustí v lidském mozku takovou reakci, že na to dostanete šílenou chuť. A výrobci fastfoodových lahůdek to moc dobře vědí.

Chuťový knokaut v prvním kole

Když se na chuťové pohárky dostane cukr nebo sůl, mozek se doslova zatetelí radostí. Může za to evoluce – sladkou chuť si člověk instinktivně spojuje s přísunem energie, slanou zase s doplněním minerálů, nezbytných pro uchování vody v těle a správnou funkci svalů. Když dostanou naráz přísun obojího, jsou zmatené. Chutná jim to, ale zároveň je to docela otupí. Kombinace slaného a sladkého ale nemusí být vždy na škodu. To znají kuchaři z Číny a Japonska, kde všudypřítomnou sójovou omáčku, která je výrazně slaná a hořká, vyvažují trochou cukru. Jenže tam, kde asijský kuchař přidá lžičku sladkého ke slanému, aby spojil všechny chutě dohromady, přidávají výrobci ve fast foodu plné hrsti cukru a soli, aby naše chuťové receptory doslova knokautovali do blaženého nevědomí. Můžete si to vyzkoušet sami. Až si příště dáte ve fast foodu hambuger, kousněte si nejprve do samotné housky. Zjistíte, že je opravdu sladká – skoro tak jako buchta na neděli. Pak ochutnejte maso. Je šíleně přesolené!

 

Zvířata vzkazují: Nežerte ve fast foodu!

Zvířata vzkazují: Nežerte ve fast foodu!

Tak proto junk food!

Výrobci se zkrátka naučili namíchat poměr slaného, sladkého a tučného tak, aby vám nedocvaklo, že je to taková nesourodá splácanina. Proč vůbec chtějí takhle ošálit vaši chuť? Odpověď je jednoduchá. Kvalita toho, co vám ve fast foodu dají, je mizerná. Třeba mražené kuřecí nugetky, které určitě mnozí z vás považují za naprosto geniální pokrm, se většinou dělají z takzvaného drůběžího separátu. Vyrábí se z odpadu, který vznikne po odřezání masa – kosti, šlachy a kůže se rozemelou a protlačí přes síto. Vznikne z toho nevzhledná, nedobrá kaše. A když z ní pak chtějí udělat lahodné křupavé řízečky, musí pak vaše buňky opravdu štědře podplatit, aby uvěřily, že jde o pořádné jídlo. Už chápete, proč se tomu říká anglicky junk food (volně přeloženo šmejdské jídlo)?

Kuře nekuře a hovězí hranolky

Obvykle ale cukr se solí nestačí, a tak se přidají chemické příchutě a barviva. Jelikož na tom, jak nám chutná, se nepodílí jen chuťové buňky, ale z velké části i čich, napouští je výrobci umělými vůněmi. A aby byl dojem čerstvé a lahodné dobroty dokonalý, chemicky je obarví do kýženého odstínu. Pokud zůstaneme u nugetek a podíváme se na ty z mekáče, uvidíme na první pohled kus masa, obaleného v tenké křupavé vrstvě. Ve skutečnosti není z toho ani polovina masa. Padesát pět procent nugetek tvoří olej, strouhanka a spousta dochucovadel, do kterých se kuře nakládá. Kouzlo? Takový trik by nezvládnul ani ten nejlepší iluzionista. A stejné je to u jejich slavných hranolek. Víte, proč chutnají tak dobře? Tajnou ingrediencí je tady hovězí příchuť. Původně se dokonce smažily v hovězím loji. To dnes už nehrozí, ale umělé aroma jim pořád dává tu jedinečnou chuť. Nechceme vás strašit. Uznáváme, že zajít si na hamburger nebo si upéct v mikrovlnce pizzu je lákavé a čas od času to dokáže parádně zvednout náladu. Ale až vás bude příště vousatý plukovník lákat na kuře, obalené v tajemné směsi bylinek a koření, je dobré vědět, že namísto ze zahrádky pochází spíš z chemické laboratoře.

 

 

Jak chutná jídlo útěchy?

Kromě výrazu junk food se používá ještě jeden podobný, a to comfort food. Česky by se to dalo přeložit jako jídlo útěchy a označuje se tak jídlo, které nám přijde vždycky k chuti, zasytí a zvedne náladu. O jaké jídlo jde? Podle průzkumů se liší podle pohlaví. Muži se nejčastěji utěšují steakem nebo talířem domácí polévky, ženy pak čokoládou nebo zmrzlinou. Comfort food nemusí být vždy špatný. Problém je, že málokoho utěší něco zdravého, třeba takový dušený špenát se šťávou z červené řepy působí na duši vysloveně špatně. Když si pak člověk zvedá náladu burgery a smaženými koblihami, může z toho být pěkná polízanice. Nejenže se z toho začne rychle obalovat sádlem, ale ještě si vypěstuje ma junk foodu závislost. Rozsáhlý výzkum ve Španělsku nedávno prokázal, že pojídání junk foodu ve velkém má úzkou vazbu na rozvoj deprese. Takže bacha na něj!

 

 

Kvalitní maso se pozná dle ocasu

Kvalitní maso se pozná dle ocasu

Fuj!!! Japonci mají hamburger v prášku

Fuj!!! Japonci mají hamburger v prášku

Janin příběh: Když nebylo jídlo, došlo na lidi

Janin příběh: Když nebylo jídlo, došlo na lidi

Klíčová slova:
jidlo, fast food
 

Články odjinud