Recenze: Indiana Jones prolézá El Dorado

Recenze: Indiana Jones prolézá El Dorado
Sdílej
 
Chcete vědět, jak to bylo s bájným El Doradem? A kolikrát zapráská Indiana Jones bičem? Třetí omnibus Dalších dobrodružství Indiana Jonese všechno zodpoví.

 

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

 

 

Indiana Jones je fenomén. Jeden z největších hrdinů, jaké kdy filmové plátno stvořilo. To je bez diskuse. Všechny čtyři filmy (ano, všechny čtyři) jsou dech beroucí dobrodružnou jízdou. Plno skvělých režisérských vychytávek a úžasné charisma Harrisona Forda. A také skvělá hudby Johna Williamse... To nejde nemilovat. Komiksové verze bohužel nemají Spielberga, nemají ani Williamse a vlastně ani Harrisona Forda. Ale přesto fungují.

Především proto, že filmy byly pokaždé jiné a v podstatě jen naznačily určité mantinely, v nichž si budou diváci hrát a objevovat, co je kdysi bavilo, ale o čem se už filmy netočí. A proč? Protože je to moc brakové, béčkové, naivní... a přitom sakra nákladné udělat pořádně. U komiksu tohle odpadá.

Indy je jenom jeden

Kresba komiksových příběhů z omnibusu Další dobrodružství Indiana Jonese sice nijak nepřekračuje hranice většinové produkce osmdesátých let, ale je a) barevná a pestrá b) přehledná a c) zdůrazňuje všechnu tu romantiku pátrání po artefaktech a potkávání nebezpečných, ale o to krásnějších žen v těch nádherně polozapomenutých třicátých letech minulého století.

Holt retro. Tolik šik kloboučků, stylových sak a pečlivě zastřižených účesů, které by byly konzervativní i pro Supermana, jen tak neuvidíte. Díky tomu si komiksový Indiana Jones drží jasnou osobitost. I na poli komiksu je prostě jen jeden.

 

 

Akce! A akce! A ještě akce!

Jinak ale uznávám, že co se scénářů týče, je to takový kolovrátek. Jednotlivé příběhy ani nepředstírají, že by se snažily o nějakou psychologii nebo fikané vyprávěcí fígle. Občas se mrkne na filmového fanouška (postava Kraťase z filmu Chrám zkázy), ale to je tak vše. Jinak se spokojí čistě s tím, že se hromadí záminky k akčním scénám. Které ostatně často ani záminku nemají.

Máme tak před sebou komiks, kde se na každé stránce něco děje. Nudit se tedy rozhodně nebudete. Jenže to, jestli dostanete i nějakou přidanou hodnotu, to je dost ve hvězdách. I proto, že s výjimkou závěrečného příběhu tentokrát nenarazíme na nacisty. To jsou samozřejmě parchanti a nemáme je rádi, ale jsou to úžasní padouši. Konflikt čínských zlosynů s IRA je sice zajímavý, ale jinak skopčákům nikdo z aktuální nabídky nesahá ani po kotníky.

To nejlepší na konec

Naštěstí je zde onen závěrečný příběh. Což je komiksová adaptace filmu Poslední křížová výprava. A je to paráda, protože Indy má najednou hloubku – scény na sebe navazují logičtěji, zvraty jsou působivější a nacisté jsou prostě nacisté.

Ano, je to zásluha skvělého scénáře filmu, ale komiks nic z kvalit své předlohy neztratil a ještě dokázal šlápnout na pedál. Takže je to parádní jízda, po které si řeknete jen dvě věci: kdy vyjde další Indiana Jones a kde seženu bič a klobouk.

 

60%

 

+ Příjemně retro dobrodružství, kde se každou chvíli něco děje

- Nejzajímavější zápletky a padouši byli přece jen ve filmech

 

Indiana Jones: Další dobrodružství 3

www.bbart.cz

 

 

Recenze: Indiana Jones zažívá další dobrodružství

Recenze: Indiana Jones zažívá další dobrodružství

Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X

Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X

Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech

Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech

 

Články odjinud