10 věcí, za které vděčíme Iron Manovi

10 věcí, za které vděčíme Iron Manovi
Sdílej
 
Třetí díl jedné z našich nejoblíbenějších filmových sérií právě vychází na DVD a Blu-ray. Víte, za co všechno vděčíme Iron Manovi?

 

 

Soutěž o ceny k filmu Iron Man 3

Soutěž o ceny k filmu Iron Man 3

 


Komiksoví hrdinové jsou silnější

Už na začátku 90. let tady sice byl groteskní Batman od Tima Burtona (a pak hodně barevný Batman navždy od Joela Schumachera). Pak třikrát bodoval Spider-Man. Jenže ostatní super hrdinové se buď setkávali s neúspěchem nebo jen s malým ohlasem. I když připočtete takového Bladea nebo Hellboye, superhrdinské filmy znovu pořádně nakoply až tituly Batman začíná a Iron Man. Hlavně Iron Man. Právě proto, že to nebyl zase Batman.

 

 

Béčkoví hrdinové jsou teď první liga

Těžko se tomu dneska věří, ale než Iron Man vtrhl v roce 2008 do kin, byl to spíše méně známý béčkový hrdina. A o Captainu Amerikovi nebo Thorovi, případně celém týmu Avengers to dokonce platí taky. Jasně, všichni jsou stálicemi vydavatelství Marvel. Jenže před rokem 2008 se jejich věhlas nedal srovnat s popularitou Spider-Mana nebo takových X-Menů. A od té doby? Popularita celých Avengers letí strmě nahoru.

 

 

Ještě je neznáte... ale poznáte!

Díky úspěchu Iron Mana má studio Marvel větší odvahu a do budoucna plánuje vyrukovat s novými, ještě méně známými hrdiny. Příští rok to budou „Avengers ve vesmíru“ Guardians of the Galaxy (více tady) a za dva roky Ant-Man. Už se nemůžeme dočkat!

 

 

"Vesmírní Avengers": To jsou Guardians of Galaxy

"Vesmírní Avengers": To jsou Guardians of Galaxy

 

 

Marvel se chytl jako filmové studio

Marvel byla původně značka komiksového vydavatelství. Sice šlo o jedno ze dvou největších vydavatelství v Americe (potažmo na světě), ale pořád to bylo jenom vydavatelství. Díky Iron Manovi se Marvel chytl jako filmové studio. A díky Iron Manovi se Avengers stali třetím nejvýdělečnějším filmem v historii. Filmové studio Marvel prostě jede.

 

 

Každý se zná s každým

V komiksech je to většinou normální. Avengers, X-Men, Spider-Man (nebo naopak Batman a Superman) žijí v jednom a tom samém světě. A znají se. Ve filmech to bylo vždy složitější, protože jednotlivá studia vždy vlastnila práva jenom na konkrétní komiksovou sérii. No a pak se na konci Iron Mana objevil velitel agentury S.H.I.E.L.D. Nick Fury, samotný Iron Man/Tony Stark se mihnul v Neuvěřitelném Hulkovi, následoval Thor a Captain America: První Avenger... A Avengers byli na světě.

 

 

Televize hraje velkou roli

Propojený superhrdinský svět Marvelu nenajdete jenom v kinech, ale i na televizní obrazovce. Tento měsíc se v Americe začne vysílat seriál Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. V něm je hlavní hvězdou agent Coulson, který se poprvé objevil v Iron Manovi. Za předpokladu, že Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. uspějí se určitě můžeme těšit na další provázané projekty (více o seriálu se dozvíte tady, na upoutávku se můžete podívat zde a plakát je tady). Na televizní obrazovku se možná (za rok?) dostane i neuvěřitelný Hulk.

 

 

Konkurence se taky snaží

Největším protihráčem Marvelu na trhu je vydavatelství DC Comics, které je domovem Batmana a Supermana nebo superhrdinské týmovky Justice League. To už se několik let snaží dát po vzoru Avengers dohromady film o Justice League. A vypadá to, že už se to konečně blíží. Pomalu, ale jistě... Konkurencí pro filmové studio Marvel je i studio Fox, které vlastní práva na X-Meny a Fantastickou čtyřku. Teď se dokonce proslýchá, že právě X-Meni a Fantastická čtyřka se budou ve filmech taky potkávat (více o tom čtěte tady).

 

 

Super hrdina Flash se přidává k Batmanovi a Supermanovi

Super hrdina Flash se přidává k Batmanovi a Supermanovi

 

 

Superman se konečně potká s Batmanem

Další dlouho plánovanou návštěva po mnoha a mnoha letech příprav i zamítání proběhne mezi Supermanem a Batmanem. Temný rytíř se objeví v pokračování Muže z oceli (více tady). Zahraje si ho mimochodem Ben Affleck, bývalý Daredevil (více tady).

 

 

X-Meni jsou fakt velká rodina

Že je tým superhrdinských mutantů fakt velká rodina neplatí už jenom v komiksech. Chystaný nový film X-Men: Days of Future Past spojí sérii prvních tří dílů s novějším kouskem X-Men: První třída. X-Meni jsou k vidění i v obou filmech s Wolverinem. A prý to zdaleka nebude všechno! (Všechno, co jsme napsali o X-Menech si přečtete tady).

 

 

Budoucnost je růžová

Už vám to asi taky došlo, ale jenom pro jistotu: Budoucnost je růžová. Ještě letos nás čeká Thor: Temný svět. Příští rok zmínění Guardians of the Galaxy, Captain America: Winter Soldier a animovaní japonští Big Hero 6. Za dva roky to budou druzí Avengers s podtitulem Age of Ultron plus Ant-Man. A pracuje se na nejméně dvou dalších zatím tajných projektech!

 

 

Iron Man 3 vychází na DVD a Blu-ray právě teď, Thor: Temný svět bude v kinech od 7. listopadu 2013.

 

 

Thor potkává skřety, vydávají skřeky!

Thor potkává skřety, vydávají skřeky!

X-Meni a Fantastická čtyřka se asi sejdou ve filmu

X-Meni a Fantastická čtyřka se asi sejdou ve filmu

Kdo bude v nových X-Menech

Kdo bude v nových X-Menech

 

Klíčová slova:
thor, marvel, x-men, Captain America, iron man
 

Články odjinud