Thorův svět: Skuteční severští bohové včera a dnes

Thorův svět: Skuteční severští bohové včera a dnes
Sdílej
 
Filmový i komiksový Thor vychází ze severské mytologie. Je jeho příběh opravdu jako ze starých legend, nebo si tvůrci popustili uzdu fantazie?

 

 

Možná jste už viděli Thora jedničku. Odehrával se na naší planetě a v zemi Asgard. Ten je součástí představy o vesmíru, kterou měli už staří germáni. Podle nich se skládal z devíti světů, které spojoval ohromný jasan zvaný Yggdrasil s kořeny v nejhlubších zemích jezer a korunou sahající vysoko do nebes. Svět Asgard je obývaný bohy zvanými Ásové. Jsou to mimořádní mágové a svoji sílu získávají z kouzelných jablek bohyně Iduny.

V těchto základních aspektech se američtí komiksoví tvůrci drží nordické předlohy věrně. Liší se však v povahách hrdinů. Staří bohové měli mnoho tváří a málokdy byli dobří nebo špatní. Komiksové postavy naopak ztělesňují dobro a zlo zcela jasně. A kromě toho jsou ještě mnohem větší tvrďáci, než by si Vikingové ve svých legendách vůbec uměli představit. Mrkněte na naše srovnání a až se vydáte na nového Thora do kina, můžete si sami vybrat, kdo to vymyslel lépe!

Souboj titánů: Mytologie vs. film

 

Thor •  archiv


Thór vs. Thor

Starodávný Thór byl severským bohem blesků a bouří. První písemná zmínka o něm pochází z vikinské doby, ale s největší pravděpodobností ho uctívaly už germánské kmeny před naším letopočtem. Nosí kladivo Mjölnir, ukované trpaslíky. Může ho vrhnout a vždy se mu vrátí do ruky, navíc je nezničitelné. Je tak těžké, že ho uzvedne jen magickými rukavicemi Jarngreipr. Ještě si ale to pojišťuje opaskem Megingjord, který zdvojnásobuje jeho sílu.
Komiksový Thor se poprvé objevil v roce 1962 v sérii Journey into Mystery (Výprava do tajemství). Je to ten samý severský bůh, ale na naší planetě v současnosti. Umí se pohybovat nadsvětelnou rychlostí a cestovat časem. I jeho kladivo prošlo tuningem – vysílá energetické střely, ovládá gravitaci planety i počasí, oživuje mrtvé a je nabité energií, která by prý zničila pětinu vesmíru.

 

Loki •  archiv

 


Loki vs. Loki

Loki byl ve staré mytologii úskočný a nevyzpytatelný bůh. Když vyrobil zbraň, která zabila boha Baldra, ostatní ho přísně potrestali. Přivázali ho k balvanům a nad hlavu mu zavěsili hada, jemuž neustále odkapává ze zubů jed. Ten do misky zachytává jeho žena Sigyn, když ji ale jde vylít, spoutaný bůh trpí. Staří Germáni si tím vysvětlovali původ zemětřesení. Loki má tři děti – vlčí nestvůru jménem Fenrir, podmořského hada Jörmungandra s tělem dlouhým jako celý svět a jeho jediná dcera vládne říši mrtvých.

Moderní verze zákeřného Lokiho se objevila hned po Thorovi ve stejné komiksové sérii. Hned se z nich stali nepřátelé na smrt. Přitom spolu vyrůstali jako bratři. Jenže zatímco Thora celý Asgard obdivoval pro jeho odvahu a sílu, Loki byl slabý, zbabělý a zmítala ho žárlivost. Zato v sobě objevil výjimečné čarodějné schopnosti. Postupně se naučil využívat svoji zbabělost a stal se mistrem klamu. Svojí magií umí stvořit velkolepé iluze, zabíjet proudem energie a teleportovat se mezi dimenzemi. A umí dokonce obelstít smrt a kdykoli vymazat své jméno z kronik v podsvětí.

 

 

Odin •  archiv

 

 

Ódin vs. Odin

Ódin byl nejrozšířenějším bohem mezi germánskými kmeny. Společně se svojí ženou Frigg vládne Asgardu. Je stvořitelem lidí a velkým válečníkem. Započal válku s rasou moudrých věštců Vanů, první ozbrojený konflikt v paměti vesmíru. Kromě toho je velký lhář a zkušeně manipuluje s ostatními. S oblibou též shromažďuje cenné artefakty, mezi něž patří kopí  Gungnir pokryté magickými runami či létající osminohý kůň Sleipnir.  

Jeho komiksový protějšek je v prvé řadě mnohem větší klaďas. Ačkoli původní Ódin rád rozpoutával války a prahnul po kořisti z jiných světů, novodobý se snaží zachovávat mír. Disponuje zvláštní silou, s níž dokáže sesílat blesky mezi světy, ovládat energii všech Asgarďanů a se všemi telepaticky komunikovat, ať jsou kdekoli. Kromě osminohého koně používá i magickou vesmírnou loď Skipbladnir, kterou lze složit do kapesní velikosti.

 

 

Všechno k filmu Thor: Temný svět

Všechno k filmu Thor: Temný svět

Kdo je sakra ten chlápek na konci Thora 2?

Kdo je sakra ten chlápek na konci Thora 2?

Kdo je lepší: Thor nebo Loki?

Kdo je lepší: Thor nebo Loki?



Klíčová slova:
thor, historie, buh, mytologie, vikingove
 

Články odjinud