10 nejlepších komiksů roku 2013

10 nejlepších komiksů roku 2013
Sdílej
 
Letos zase vyšla celá hromada komiksů. Kdo se v tom má vyznat? No přece ábíčko! Přiznejte se, které z těchto 10 nejlepších kousků jste (ne)četli?



Batman: Kameňák

Letos to byl mezi Batmany bratrovražedný boj. Představily se hned tři regulérní řady (mezi nimi si svými pařáty vybojoval krvavou trofej Scott Snyder za Soví tribunál a Soví město), se svou troškou přispěl podivín Grant Morrison… Ale hlavně vyšel Kameňák Alana Moora.

Moore je pravděpodobně génius. Komiksový určitě. A taky je to asi blázen. Takže kdo jiný by měl převyprávět příběh zrození Jokera? Tenhle příběh má už nějaký ten křížek, ale pointa je stále vražedná, uchycení v batmanovské mytologii strhující a děj pádí vpřed jako šílenec. Jak jinak. Kniha obshauje i něco bonusů, ale vedle hlavního chodu si jich skoro nevšimnete.

Flash: Znovuzrození

Flash alias Barry Allen u nás nepatří k nejznámějším superhrdinům, ale přesto letos nechal za sebou Green Lanterna, většinu Batmanů i Supermanů. A proč? Protože je nejrychlejším mužem an světe! Proto. Ne, vážně. Napsal ho Geoff Johns. A ten vždycky dokáže vyhmátnout na postavě to nejlepší.

U Flashe se mu to povedlo na sto procent. Skvělý příběh, shrnutí Flashovy historie, výborné hostovačky dalších superhdinů a skvělé hrátky s motivy rychlosti, zdržení, dochvilnosti. V podstatě neznám lepší komiks, kvůli jehož četbě zaspat do školy.

 

Super hrdina Flash se přidává k Batmanovi a Supermanovi

Super hrdina Flash se přidává k Batmanovi a Supermanovi

Kid Paddle: Ďábelské hry

Vedle tradičních stripových šampionů v čele s Garfieldem nebo Calvinem a Hobbesem se letos objevili i noví hrdinové nejúdernějšího komiksového žánru. Doporučujeme především Kid Paddla. Dobrodružství kluka, který je tak trochu cvok do počítačových her. A jeho představy mu tak trochu splývají s realitou. Ve svých nejlepších okamžicích připomíná tenhle komiks skvělý animák Ralf. Ovšem je asi desetkrát anarchističtější a brutálnější. A pokud jste fanoušky arkádovek, není co řešit.

Kůstek: Ostrozub, Vládce východního pomezí

Ferda Kůstek a jeho kamarádi, včetně objektu tužeb mnoha chlapců, princezny Trnky, už dávno nejsou v pohádkovém komiksu. Jejich příběh rozrazil dveře fantasy v nejlepší tradici Pána prstenů. Postavy umírají, temnota padá an celou zemi, ďábelský Pán kobylek se blíží naplnění svých zvrhlých plánů… a do toho krysáci řeší, jak si koho udělat k snědku. Tohle je prostě temná, ale pořád zábavná jízda. Letos vyšly hned dvě knihy a my vybíráme první z nich. Především pro titulního Ostrozuba, hrdinu i zrádce v jednom.

 

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

 

Simpsonovi: Komiksové šílenství

Žlutá rodinka patří již tradičně k nejvytíženějším komiksům roku. Letos k již zavedeným komiksovým knihám přihodili i měsíční magazín. Ale nejlepším jejich počinem je nedávno vydané Komiksové šílenství. U jeho absurdních zápletek si uvědomíte, proč Simpsonovi tak milujeme. A dialog deportovaných učitelek na téma, do jaké země je nechal Bart vyhostit, zakončený prohlášením „Protekční účo!“, je prostě nejžlutější hláška roku. A všechny nové díly si v televizi můžou hodit mašli.

Star Wars: Před dávnými časy… 2

Komiksy z předaleké galaxie je někdy až moc, ale tyhle mají své kouzlo. Jejich autoři totiž ještě netušili, jak to George Lucas, autor slavné ságy, vlastně všechno myslí. A tak si prostě psali svižné dobrodružné příběhy. Laserové meče sviští, střílí se, prchá na poslední chvíli a  Jabba Hutt je člobrda, který vypadá jak démonický majitel čínské restaurace.

Ideální komiksová bichle pro rychlé zahnání nudy. Navíc nechybí komiksová adaptace filmu Impérium vrací úder. Všichni víme, že ten film je pecka, ale v komiksu je to taky nářez. A upřímně: triky jsou nakreslené tak nějak uvěřitelněji.

 

 

Simpsonovi rozpoutávají komiksové šílenství

Simpsonovi rozpoutávají komiksové šílenství

Superman Action Comics: Neprůstřelný

Stejně jako Batman, i Superman se dočkal letos několika knih. Ale tu nejlepší si nechal na závěr roku. Dvojka Action Comics je ve všech ohledech lepší než jednička. Především proto, že v pozadí cítíte vůli Granta Morrisona. Nedopřál si sice takové úlety jako třeba v Batman R.I.P, ale i tak.

Alternativní realita, kde je Superman černoch a navíc prezident USA? Smrt Clarka Kenta? Slovní přestřelky s Batmanem na téma, kdo toho vyhrabal o tajné identitě toho druhého víc? To všechno zabalené ve správně megalomanských supermanských bitkách. Když rána, tak ať se hroutí mrakodrapy, no ne? Prostě Neprůstřelný je neprůtřelně kvalitní komiks.

Svoboda 1 a 2

Tenhle francouzský kousek berte nejen jako naši úlitbu mocným démonům Umění, ale taky jako radu, jak zavřít pusy všem, kdo by kritizovali vaši zálibu v komiksech. Že jsou komiksy jen o mlácení superhrdinů či králících s katanou? No, tak tady máte komiks, který vás provede klíčovými událostmi československých dějin pohledem francouzského autora.

Dvě linie příběhu sledují jednak osudy legií v Rusku, jednak temnou atmosdéru po Mnichovském diktátu roku 1938. Ale nebojte se, komiks je to hlavně dobrodružný. Jen má prostě velkou, takřka gigantickou přidanou hodnotu. A že se jeden z fiktivních hrdinů jmenuje Švejk? To je jen příslovečná třešinka na dortu.

 

Recenze: Kelt Sláíne vypouští Křeč obludnosti

Recenze: Kelt Sláíne vypouští Křeč obludnosti

 

Sláine: Poklady Británie

Slánie ve svých komiksech vyrubal tisíce nepřátel a bať, nezdálo se mu to mnoho. A proto přišel i mezi své věrné fanoušky v Čechách a nabídl jim slavné Poklady Británie. Grandiózní výpravu do hlubin historie, kdy krev tekla proudem, v křesťanských klášterech se vyvolávala perverzní božstva a Robin Hood nebyl veselým zbojníkem, ale pohanským démonem. Tomuhle komiksu, vybaveném jako břit ostrým scénářem a stejně grandiózní kresbou, jsme v naší recenzi napařili sto procent. A bať, ani to se nám nezdálo příliš.

Ú.P.V.O. – Duše Benátek a další povídky

Letos jsem si doslova liboval, kolik hororových komiksů nám vyšlo. To máte Bažináče, Hellblazera, makabrózní Ragemoor, pulpově ujetého Goona… a pak útlou knížečku Ú.P.VO. – Duše Benátek a další povídky. Ú.P.V.O. je řada, která vznikla vydělením ze slavného Hellboye (to je ten červený chlapík s kamennou rukou, upilovanými rohy a věčně zapáleným doutníkem, co tak rád kope nacistické zadky…).

Její příběhy se točí kolem týmu vyšetřovatelů, ze kterých by Fox Mulder dostal psotník: rybí muž, homonkulus, ženská schopná zapalovat věci silou vůle, ve skafandru uvězněná duše okultisty.  Tihle chrání lidstvo? Jo, a dělají to drsně i vtipně. Mimochodem, v knize narazíte na svéráznou poctu pixarovským Příšerkám. Za sebe říkám: pecka! Zvlášť, pokud si úvodní povídku opravdu dopřejete v Benátkách.



Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

10 nejlepších komiksů roku 2012

10 nejlepších komiksů roku 2012

Noví Avengers přibírají super hrdiny

Noví Avengers přibírají super hrdiny

Klíčová slova:
10 nej, komiks, Komiksy na Heureka.cz
 

Články odjinud