Obří ruská kola: Atrakce pro 21. století

Obří ruská kola: Atrakce pro 21. století
Sdílej
 
Velké kolo, které se pomalu točí a je z něj dobrá podívaná. Možná to tak nezní, ale právě tohle je jedna z technologií budoucnosti. Nevěříte? Rádi vás o tom přesvědčíme.

 

 

Světové metropole jsou občas jak malí kluci, co se předhání, kdo má lepší hračky. Dlouho spolu závodily o to, kdo postaví nejvyšší mrakodrap. Dnes ale nejvíc frčí obří ruská kola. Každé město ho chce mít, a pokud možno zrovna to největší. V těchto dnech se připravuje hned několik takto velkolepých projektů najednou. To už nejsou kolotoče, jaké znáte z matějské. Návrhy někdy vypadají jako brány do jiných dimenzí a kabiny jsou spíš jako prosklené domy než rozkodrcaná sedátka. Podívejte se na ruská kola budoucnosti!

 

Tajemný Nippon Moon

Tajemstvím opředený projekt připravují nizozemští architekti v hlavním městě Japonska. Slibují, že se svými rozměry zařadí mezi ta největší kola na světě. To znamená, že můžeme čekat výšku alespoň 150 metrů. Kromě toho chtějí ohromit i použitím rozšířené reality. Každá ze dvaatřiceti kabin bude navržená v jiném stylu. Před vstupem si stáhnete do smartphonu speciální aplikaci, pomocí níž můžete aktivovat různé zvukové a videoefekty odpovídající duchu kabiny. Zatím není jasné, jak to bude vypadat, ale dovedeme si představit, že pohled na majestátní Tokio bude ještě obohacen třeba o 3D modely doposud nedokonečných architektonických projektů.

 

Výška: minimálně 150 m

Dokončení: neznámé

 

Tuky se taky projel na ruském kole •  archiv

Čahoun NY Ferris Wheel

Američané mají rádi velké věci a nejlépe takové, co nikdo jiný na světě nemá. Vzhledem k tomu, že mezi první desítkou největších ruských kol je dnes pět čínských a ani jedno s hvězdy a pruhy, nepřekvapí, že se rozhodli postavit to úplně největší kolo všech dob. Bude stát na ostrově Staten Island v New Yorku, odkud budou mít návštěvníci výhled na sochu svobody, přístav i panorama mrakodrapů na Manhattanu. Na stavbě budou pracovat dvě tisícovky dělníků a stavbu chtějí stihnout do roku 2016. Ovšem šejkové z Dubaje se rozhodli Američany trumfnout ještě dříve, než s ní vůbec stihli začít. Na umělém ostrově má prý vyrůst ještě o dvacet metrů vyšší vyhlídkové kolo Dubai Eye – a stavitelům nabídli finanční bonus, když ho roztočí už v roce 2015. Konstrukce nejvyššího ruského kola tak bude nejvíc závodem o čas.

 

Výška: 190 m

Dokončení: září 2016

 

 

Hvězdná brána Čchang-čou •  archiv

 

Hvězdná brána Čchang-čou

Tradiční ruské kolo se ve svém středu skládá z paprsků, které ho podpírají a zajišťují stabilitu. Dají se postavit i bezpaprsková kola – konstrukce je ovšem velice složitá i nákladná. Vše musí být do detailu propočítáno a do milimetru přesně sestrojeno, aby nehrozila nehoda. Ale čínští konstruktéři se nebojí práce ani účtů a pustili se do stavby jednoho takového. V současné době prochází zkouškami a již brzy by mělo být otevřeno pro veřejnost. Kolo nese jméno „Otočka štěstí“, což navíc nutí k zamyšlení, proč se musí všechny čínské vynálezy jmenovat jako jídla v asijském bistru.

 

Výška: 89 metrů

Dokončení: v těchto dnech

 

Projeďte se na největších ruských kolech světa!

Projeďte se na největších ruských kolech světa!

 

Jak se vyvíjelo ruské kolo?

První zmínky o ruských kolech pochází už ze 17. století. Vznikla v dnešním Turecku jako dobrodružná atrakce. Říkalo se jim „kola potěšení“ a šlo o jednoduchou dřevěnou houpačku, konstrukčně inspirovanou vodním kolem. Ovládali je statní muži pomocí páky, zbytek obstarala gravitace. Evropští cestovatelé z nich byli nadšení a brzy se začla první kola objevovat i na starém kontinentě. 

Ferrisovo kolo – USA

První opravdové ruské kolo vzniklo až na konci 19. století ve Spojených státech. Američané ho postavili jako hlavní atrakci světové výstavy v Chicagu. Velkolepou atrakcí chtěli konkurovat Eiffelově věži, kterou představili Francouzi na světové výstavě v Paříži o čtyři roky dříve. Kolo poháněly dva parní stroje o výkonu tisíce koňských sil. Sklidilo ohromný úspěch a na jeho památku se v angličtině se dodnes všem ruským kolům říká Ferris Wheel.

 

Výška: 80 m

Postaveno: 1893

 

Obří kolo v Paříži •  archiv


 

Obří kolo v Paříži – Francie

Francouzi si tuhle americkou chloubu nedali líbit a brzy na to postavili v Paříži ještě větší vyhlídkové kolo. Kromě rozměrů, které se tyčily nad vrcholky věží největších pařížských kostelů mělo i tak prostorné kabiny, že se za první světové války ještě použily jako přístřešky pro rodiny, které přišly o svůj domov při bojích.

 

Výška: 100 m

Postaveno: 1900

 

Cosmo Clock 21 v Japonsku •  archiv

 

Cosmo Clock 21 – Japonsko

Poté na několik desetiletí zájem o ruská kola utichl. Nová vlna soupeření o to největší začala v roce 1989 v Jokohamě. Místní radní se rozhodli vystavět ultramoderní čtvrť Minato Mirai 21 s mrakodrapy, obřím koncertním sálem a zábavním parkem. Právě zde vyrostlo kolo Cosmo Clock 21, které kromě výhledu na město sloužilo i jako největší hodiny na světě. Od té doby se každý konstruktér snaží přijít nejen s největším, ale i co možno nejoriginálnějším vyhlídkovým kolem.

 

Výška: 112 m

Postaveno: 1989

 

Älem v Turkmenistánu •  archiv

 

Älem – Turkmenistán

Nejpozoruhodnější kolo dneška nenajdete v Americe ani Japonsku, ale překvapivě v Turkmenistánu. Nachází se v nákupním centru Älem (Vesmír) v hlavním městě Ašchabad. Prosklená dominanta budovy se zlatým sluncem uprostřed ukrývá atrakci o průměru 57 metrů a je zapsána v Guinnesově knize rekordů jako největší kryté ruské kolo na světě.

 

Výška: 57 m

Postaveno: 2012



Výprava na Antarktidu v roce 2014 v "přímém přenosu"

Výprava na Antarktidu v roce 2014 v "přímém přenosu"

Kostitřas pro 21. století: Old school kolo z plastu

Kostitřas pro 21. století: Old school kolo z plastu

Bláznivý Rus se věší z nejvyšších míst

Bláznivý Rus se věší z nejvyšších míst

 

Články odjinud