Green Arrow v zeleném pekle: Hawkey a Iron Man v jednom

Green Arrow v zeleném pekle: Hawkey a Iron Man v jednom
Sdílej
 
Je to bohatý floutek, co má rád starého Robina Hooda. Má talent, ale super hrdinu z něho udělá až setkání se skutečným životem. A smrtí.

O co jde?

Oliver Queen se narodil jako miliardář. To má společné s Tonym Starkem alias Iron Manem. Zároveň má talent na lukostřelbu. To má naopak společné s Hawkeyem. Na rozdíl od nich ale není v Avengers, dokonce o nich ani nemá tušení. Jeho příběhy se totiž odehrávají v komiksovém universu vydavatelství DC, takže se spíše potkává s Batmanem, Supermanem a spol. Jenže o to tentokrát nejde. Knížka Rok jedna vypráví příběh o tom, jak se z rozmazleného pitomečka stal super hrdina.

Takže jak to bylo?

Když se všechno podle očekávání pokazí, hlavní hrdina se na pokraji smrti ocitá na (zdánlivě) opuštěném ostrově. Musí se spolehnout jenom sám na sebe. Zvládne to, těžkosti, kterými si musí projít, ho zocelí a pak zjišťuje, že ten ostrov není tak opuštěný, jak si myslel. Z Robinsona Crusoea se pod vlivem okolností stává Tarzan a Rambo v jednom. Budoucí Green Arrow bojuje s otrokáři a výrobci drog. Prostě za Spravedlnost a za lidi. Taky za svou vlastní duši. A možná i uši – vždyť když to nedá, bude po úplně všem, prostě i po něm.

 

Green Arrow: Rok jedna •  BB/art

Proč Rok jedna?

První Rok jedna si zažil Batman (knížka vyšla v češtině). Bez přehánění zásadní komiskové dílo o zrodu super hrdiny od Franka Millera bylo tak úspěšné, že následovaly podobně laděné příběhy ostatních hrdinů. Green Arrow: Rok jedna patří k nejaktuálnějším přírůstkům, který v Americe vycházel v roce 2007. Příběh se stal velkou inspirací pro úspěšný seriál Arrow – celá jeho první řada se točila kolem ztroskotání a toho, co se stalo na ostrově. Zaporačka China White, jež se poprvé objevila v Roku jedna, v seriálu dokonce dostala více prostoru.     

Je to trefa?

Scénárista Andy Diggle a kreslíř Jock společně udělali celou komiksovou sérii Parchantů (dva díly vyšly v češtině). Jejich Green Arrow začíná podobně slibně, ale čím víc se příběh rozvíjí, tím je jednotvárnější. Parchanti taky byli hlavně o akci. Jenže jich bylo víc a mohli se vzájemně doplňovat. Green Arrow si jednoduše řečeno nemá s kým pořádně zahláškovat. Sice proto působní sušším dojmem, ale Jockova specifická kresba vystihuje stav vyčerpání hlavního hrdiny stejně dobře jako zelené peklo džungle. Fandové televizního Arrowa navíc v komiksovém Roku jedna najdou vítanou přidanou hodnotu (nejméně + 20%).

 

60%

 

+  Z atmosféry zeleného pekla se na čele vyrazí krůpěje potu

- Když vás Green Arrow mine, druhou šanci nedostane

 

Green Arrow: Rok jedna

Andy Diggle, Jock

www.bbart.cz



Plakáty k seriálu o Batmanově městě Gotham vypadají temně skvěle

Plakáty k seriálu o Batmanově městě Gotham vypadají temně skvěle

Batman, Superman a spol. musí nakopat pozadí masožravým emzákům

Batman, Superman a spol. musí nakopat pozadí masožravým emzákům

Flash bude mít nový superhrdinský seriál: Takhle vypadá!

Flash bude mít nový superhrdinský seriál: Takhle vypadá!

   

 

Články odjinud