Šéfredaktor ABC: Nepoctivci v našich soutěžích

Šéfredaktor ABC: Nepoctivci v našich soutěžích
Sdílej
 
Naše webové hlasovací soutěže se opakovaně stávají terčem útoků nepoctivých soutěžících. Posledním příkladem je naše prázdninová soutěž o nejlepší selfie.

 

 

Naše webové hlasovací soutěže se opakovaně stávají terčem útoků nepoctivých soutěžících. Posledním příkladem je naše prázdninová soutěž o nejlepší selfie. Systém hlasování umožňuje poslat omezený počet hlasů za určitý časový úsek. Pokud chcete poslat více hlasů, musíte po jednom hlasování vždy stanovený čas počkat, než vám je umožněno hlasovat znovu. Ovšem každá technická bariéra se dá obejít. Například programem, který posílá hlasy automaticky, nebo častou změnou IP adresy přidělované poskytovatelem internetového připojení. Způsobů může být celá řada. Takový nepoctivý soutěžící pak nasbírá i několikanásobně vyšší počet hlasů než je běžný soutěžní průměr. Jistě, toho by se možná dalo dosáhnout i pilným hlasováním, zapojením všech členů rodiny, všech kamarádů ze školy i z facebooku, atp. Jenže tito soutěžící mají často tolik hlasů, že by ani nebylo technicky možné je poctivým hlasováním nasbírat.

Jak už jsem uvedl, technických řešení k takovým podvodům je mnoho a bohužel není v našich silách jim jednoduše předcházet. Ani v případě zpětného hodnocení z výpisů hlasování často nejsme schopni jednoznačně označit nepoctivého soutěžícího. Když „podvádí chytře a s mírou“, jsme na něj prostě krátcí. Vzhledem k těmto zkušenostem přistoupíme u dalších soutěží k přísnějším pravidlům a dalším technickým bariérám. Ty na jednu stranu ztíží podvodníkům práci, na stranu druhou učiní rovněž obtížnějším samotné hlasování. Je to krok, který se mi moc nezamlouvá, ale který se mi zdá být v tuto chvíli nevyhnutelný.

Rovněž jsem se rozhodl z aktuálních soutěže vyřadit ty soutěžící, jejichž počet a způsob hlasování je krajně podezřelý. Pravděpodobně se jim to nebude líbit. A možná tím i poškodím nějakého hyperaktivního soutěžícího, který si hlasy nasbíral poctivě a jehož aktivita je nad moje chápání. Věřím ale, že tímto krokem ochráním zájem většiny našich poctivých soutěžících.

Zdeněk Ležák

šéfredaktor ABC

 

Články odjinud