Samuel Colt: Otec všech pistolníků

Samuel Colt: Otec všech pistolníků
Sdílej
 
Letos uplynulo dvě stě let od narození amerického vynálezce Samuela Colta. Právě on sestrojil největší kamaráda kovbojů a zlatokopů, a to revolver!

 

 

Osobní zbraň není žádná novinka. Už v 16. století jste si mohli pořídit malou mušketu – ovšem ve střetu by vám moc nepomohla. Nabití trvalo minimálně půl minuty a nedalo se na ni spolehnout. Jistější bylo mít po ruce kord. První opravdu účinná malá střelná zbraň vznikla až o pár století později v americkém státě Connecticut.

Kutil a pyroman

Samuel Colt se zajímal o vědu už od dětství. Jako dítě vyráběl pyrotechniku a bavil s ní spolužáky. Jednou se mu bohužel podařilo při nepovedeném experimentu zapálit školu, čímž jeho docházka skončila předčasně už v šestnácti letech. Otec ho proto raději poslal mezi námořníky. Fascinace zbraněmi ani tak Colta neopustila.

 

Modern podoba •  Wikipedia

Otáčivá novinka

Na moři je nuda. Možná proto Colt už zde vymyslel zbraň jednohlavňového typu s otáčivým válcem. Když se vrátil domů, založil si dílnu a výrobou zbraní se začal živit. První kus měl hotový už v roce 1836, v pouhých jednadvaceti letech. Pojmenoval ho „revolving gun“ – otáčivá zbraň. Odtud pak vznikl klasický název „revolver“. Model Paterson v testech obstál, ovšem prorazit s novou technologií se Coltovi nedařilo. Několik let živořil a vypadalo to, že revolver zapadne v dějinách jen jako kuriózní experiment.

Když přijde Walker

Situaci zachránil až Walker, Texas Ranger. Neděláme si srandu. Kapitán Samuel Walker z texaské speciální jednotky byl jedním z prvních, kdo si revolver pořídili. Byl s ním tak spokojený, že Coltovi spojil pomohl sestrojit nový typ. Vznikl tak Colt Walker, jedna z nejslavnějších střelných zbraní všech dob. Byl extrémně dlouhý (40 cm) a připomínal spíš miniaturní pušku. I vlastnosti měl jako velká zbraň. Dokázal spolehlivě zabít ozbrojeného muže na sto metrů. Rangeři na koních tak mohli střílet už na dálku a na blízko jen vytáhnout šavli a dodělat špinavou práci. Model Walker pomohl vyhrát Mexicko-americkou válku (1946-1948) a značku Colt proslavil po celých Státech. Dnes patří k nejcennějším sběratelským zbraním. Nedávno se originál z roku 1847 prodal v dražbě skoro za milion dolarů!

 

 

Jak střílí starý kolt? DRSNĚ!

Jak střílí starý kolt? DRSNĚ!

Takhle střílí zbraň vytištěná na 3D tiskárně

Takhle střílí zbraň vytištěná na 3D tiskárně

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Klíčová slova:
zbrane, colt
 

Články odjinud