Hoverboard: Skateboard se loučí s kolečky

Hoverboard: Skateboard se loučí s kolečky
Sdílej
 
Malí i velcí hračičkové netrpělivě čekají na první funkční hoverboard z filmu Návrat do budoucnosti.

 

 

Na filmovou trilogii Návrat do budoucnosti si možná nepamatujete, ale v osmdesátých letech byla stejně oblíbená jako třeba Hunger Games. V dobrodružném příběhu teenagera Martyho McFlye a vynálezce doktora Browna jste mohli vidět úžasné vychytávky, třeba samozavazovací tenisky, bundu s automatickým nastavením velikosti (a vysoušením!) a hlavně skateboard, který neměl kolečka a levitoval nad zemí. Ten se stal kolektivním snem filmových fandů a inženýři se ho řadu let snaží vyrobit.

Opravdový od Matella

Pro levitující prkno je zapotřebí technologie, která bude odpuzovat hoverboard od země a zároveň mu zajistí dobrou stabilitu a bude energeticky nenáročná. Inženýři se před několika lety pokusili zkonstruovat prkno nadnášené vzduchem, bylo však příliš nestabilní. Následně přišli francouzští výzkumníci se zlepšovákem: Jejich hoverboard byl odpuzován magnetizmem od kolejnice a unesl člověka. Musel však být chlazen tekutým dusíkem, takže kdokoliv skejtoval, byl zahalen oblakem dýmu jako pekelník.

 

 

Návrat do budoucnosti •  Hendo

 

Legenda skateboardingu Tony Hawk zkouší skutečný (?) létající hoverboard

Legenda skateboardingu Tony Hawk zkouší skutečný (?) létající hoverboard

Hendo Hoverboard

Jako blesk z čistého nebe tedy působila zpráva, že americká společnost Hendo již vlastní prototyp funkčního hoverboardu a prostřednictvím serveru Kickstarter vybírá peníze na zdokonalení výrobku. Sláva? Ani ne. V první řadě hoverboard nefunguje na libovolném povrchu, ale pouze na speciální magnetické podložce. Nebude ani levný. První modely se pyšní cenovkou 200 000 korun. Rozhodně to tedy, alespoň zpočátku, nebude záležitost pro každého.

Princip levitace

Hoverboard od Hendo funguje na principu elektromagnetického odpuzování prkna od podložky. Jenže to není tak jednoduché. Existuje poučka nazvaná Earnshawův teorém, která vědecky popisuje to, co asi všichni známe – pokud k sobě přiblížíme dva magnety stejnými póly, budou se sice odpuzovat, ale nikdy nebudou stabilní. Jakmile je přestaneme držet, buď se dostanou do vzdálenosti, kde se nebudou ovlivňovat, případně se jeden z magnetů otočí a magnetická síla je přitiskne k sobě. Proto lidé z Henda sáhli ještě po Lenzově zákonu.

 

Návrat do budoucnosti •  Hendo

 

 

Hoverboard: Jak se lítá v Budoucnosti

Hoverboard: Jak se lítá v Budoucnosti

Lenz zasahuje

Německý fyzik Heinrich Lenz formuloval svojí poučku takto: Indukovaný elektrický proud v uzavřeném obvodu má takový směr, že svým magnetickým polem působí proti změně magnetického indukčního toku, která je jeho příčinou. Toto pravidlo je důsledkem obecného fyzikálního principu setrvačnosti – tedy snahy k udržení původního stavu soustavy.

Na dobré cestě

Zní to složitě? Možná ano, ale právě tento zákon umožňuje v elektromagnetické soustavě zachovat potřebnou rovnováhu, aby mohl být hoverboard stabilní. Navíc se jedná o řešení, které je poměrně kompaktní a v rámci možností i relativně finančně dostupné. Samozřejmě bez potřebného přísunu energie zařízení fungovat nebude, takže se ani nedá očekávat, že by první prototypy hoverboardu vydržely v provozu déle než půl hodiny.

Univerzální využití

Z výše napsaných řádků je patrné, že svatý grál levitujícího skejtingu je stále vzdálený. Cena a zatím nepříliš dokonalá technologie však mohou být pouhými počátečními nepříjemnostmi a je klidně možné, že stojíme na pokraji evolučního kroku v oblasti dopravy. Nezbývá tedy než držet firmě Hendo palce a doufat, že experimentální výzkum přinese v budoucnu úspěch.

 

 

Skateboard bez koleček? Hoverboard z Návratu do budoucnosti existuje!

Skateboard bez koleček? Hoverboard z Návratu do budoucnosti existuje!

Pes fičí na snoubiči! Čtyřnohý snowboardista

Pes fičí na snoubiči! Čtyřnohý snowboardista

Vodní skateboard na baterky?!!

Vodní skateboard na baterky?!!

Klíčová slova:
board
 

Články odjinud