Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!

Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!
Sdílej
 
Josef Dressler je světové eso v biketrialu. V novém seriálu ábíčka vás naučí spoustu cool triků na kole.

 

 

Chcete se naučit dovádět na horském kole? Není to nic složitého. Chce to mít chuť, odvahu a trpělivost. Pokud se bojíte, že to všechno začíná koupí superdrahého stroje, zůstaňte v klidu. „Pro začátek vám bude stačit obyčejné, třeba horské kolo. Nejdřív se musíte naučit základy, na které nepotřebujete žádnou zvláštní výbavu. Nejlepší je začít tréninkem rovnováhy. Teprve pak můžete zkusit vyskočit na obrubník, jet s jednou rukou na řídítkách nebo zkusit jízdu po zadním kole,“ radí Pepa Dressler.

Jak začít

Tréninku těchto základů se budou věnovat první díly seriálu. V dalších si pak ukážeme, jak můžete trénovat na zahradě, za domem nebo zkrátka kdekoli, kde není bike park. „Můžete cvičit třeba na parkovišti, v parku nebo si s kamarády postavit vlastní překážky. Dobré je soutěžení – kdo se udrží nejdéle na místě, kdo projede trasu nejrychleji, nebo naopak nejpomaleji, kdo zvedne za jízdy ze země lahev a tak dále,“ říká Pepa.

 

Jak mu to jezdí? VIDEO:

Den na kole s Pepou Dresslerem

Den na kole s Pepou Dresslerem

První kolo z ABC

Takové byly i počátky budoucího mistra světa. Biketrial objevil jako malý kluk díky ábíčku, kde vyšel návod, jak si doma sestavit trialové kolo. S tátou ho dali dohromady ze všeho možného, co našli a sehnali. Josef začal na tomto v dílně svařovaném modelu zkoušet první triky. V současnosti jezdí na celoodpruženém enduro kole, které považuje za ideální kombinaci modelů pro ježdění i „blbnutí“.

Chuť do akce

Stejně můžete začít i vy. Klidně si sedněte na strašlivý bajk, důležité je na začátku hlavně odhodlání. Až se naučíte první kousky, můžete zkusit přemluvit rodiče, aby vám k narozeninám pořídili třeba lepší model třeba z bazaru. Nakonec se můžete propracovat až na vrchol. Neméně důležitý je i výběr disciplíny, která vás bude nejvíce bavit. Na každou se navíc hodí trochu jiný typ kola. Stoprocentně ale platí to, čím Pepa začíná svoje lekce: „Kolo je hračka, se kterou si můžete hrát. Nejdůležitější je mít chuť zkusit něco nového!“

 

 

223,3 km/h na horském kole? 54 letý Eric Barone to dokázal

223,3 km/h na horském kole? 54 letý Eric Barone to dokázal

Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo

Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

 

Články odjinud