Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě

Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě
Sdílej
 
Vědci ve staré čínské soše Budhy objevili mumii. Komu patřilo tělo?

 

 

Někdy objevíte něco nového i tam, kde byste to rozhodně nečekali. Důkazem může být tento příběh z Drentského muzea v nizozemském městě Assen. Až z daleké Číny se sem dostala na první pohled nenápadná socha buddhy (člověka, který podle buddhistické nauky dosáhne osvícení). Při bližším zkoumání archeologové zjistili, že socha toho v sobě ukrývá víc než jen kus historie.

 

Co že tě bolí?!! Záhadná mumie pod rentgenem

Co že tě bolí?!! Záhadná mumie pod rentgenem

Pašeráci-zachránci

Historie sochy není známá, s největší pravděpodobností ale pochází z jihovýchodní Číny. Odborníci na základě počtu atomů radioaktivního izotopu uhlíku zjistili, že pochází z 11. či z 12. století. Do Evropy se dostala nejspíš během šedesátých let minulého století, kdy komunistická strana s vidinou nového světového řádu začala likvidovat staré čínské artefakty. Mnoho historických předmětů tak paradoxně před zkázou zachránili pašeráci, kteří je vyvezli ze země a prodali na černém trhu.

Nečekaný objev

Jelikož měla socha po cestě do Evropy poničený lak a spoustu oděrek, rozhodl se ji nový majitel nechat opravit. Když restaurátor začal pracovat, všiml si zvláštních výplní ve spodní části. Vyjmul je a objevil nečekaný obsah: kostru člověka! Komu patřila? Záhadu hned začal zkoumat vědců vedený archeologem Erikem Bruijnem. S pomocí počítačové tomografie našli odpověď. Mumie uvnitř sochy neměla žádné vnitřnosti, zato v sobě ukrývala vše objasňující vzkaz.

 

Budha skrývá tajemství •  Drents Museum

Šestkrát dokonalý mnich

K vysvětlení záhady stačilo jediné slovo. Mnich sedí na kusu látky, na němž je napsané jeho jméno: Liu Čchuen. V překladu to znamená „šest dokonalostí“. To jsou vlastnosti, které musí mít člověk, aby dosáhl osvícení. Jde o štědrost, mravnost, trpělivost, vytrvalost, soustředění a nakonec poznání absolutní pravdy.

Vznešené jméno naznačuje, že šlo o uctívaného buddhistického mistra, který byl buď buddhou, či bóddhisatvou (buddha, který se zřekne osvícení, aby mohl pomáhat druhým lidem).

Ostatky svatého muže jsou v současnosti k vidění v budapešťském Muzeu přírodní historie. Budete-li tam mít cestu, nenechte si ho ujít!

 

 

Jak si udělat vlastní mumii? Recept na mumifikaci

Jak si udělat vlastní mumii? Recept na mumifikaci

Wow: V Egyptě mají muzeum s krokodýlími mumiemi

Wow: V Egyptě mají muzeum s krokodýlími mumiemi

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

Klíčová slova:
cina, mumie
 

Články odjinud