Zelená kuchyně: Co jedí vojáci v akci?

Zelená kuchyně: Co jedí vojáci v akci?
Sdílej
 
Stejně jako astronauti mají i vojáci unikátní jídelníček. Když jsou na misi, nosí s sebou speciální balíček potravin. Jak vzniknul, co v něm najdete a hlavně – jak chutná?

 

 

 

Čím se živí vojáci při akci? Dopují je masem a vitaminy, aby byli co nejsilnější? Ve skutečnosti to není až taková sláva, jak se můžete dočíst v našem testu. Ale nejdříve vám povíme o tom, jak se na frontě jedlo dřívě.

První dávky

S prázdným žaludkem jde všechno ztuha. I válčení. Dobře to věděl jeden z největších vojevůdců všech dob Napoleon Bonaparte. Řekl, že dobrého vojáka dělá polévka. A podle této zásady i jednal. Ve vojenských táborech nechával připravovat silný vývar z masa a čerstvé zeleniny. Nevěděl ale, jak utišit hlad vojáků při dlouhých pochodech po Evropě. Hledal proto způsob, jak levně a jednoduše uchovat potraviny čerstvé. Ozval se pařížský cukrář Nicolas Appert, který si všiml, že když se jídlo uvaří v uzavřené sklenici, nezačne se kazit, dokud se neotevře. Jeho nápad dovedl k dokonalosti inženýr Philippe de Girard. Napadlo ho nahradit sklenici plechovou nádobou, která je oproti sklu lehčí a odolnější. Psal se rok 1810 a první konzerva byla na světě!

Rum a do boje!

Na druhé straně Atlantiku v té samé době bojovali Američané za nezávislost. Vojáci dostávali nasolené maso a chleba, což se ovšem brzy ukázalo jako naprosto nedostatečné. Chybějící čerstvé ovoce a zelenina prý dokonce zabily víc mužů než nepřátelské formace. Alkoholu ale bylo dost. Každý měl nárok na denní příděl rumu nebo whisky. Až mnohem později došlo generálům, že nemocní a opilí vojáci dobrou armádu neutvoří, a začali pracovat na pořádném jídelníčku. Začali tím, že rum nahradili kávou.

 

 

Chutná? •  Honza Mudra

Tuřín a konina

Potravinové dávky se přiblížily slušné stravě až za první světové války. Začalo se podávat teplé jídlo a do polní výbavy přibyla čokoláda, čaj, marmeláda nebo kondenzované mléko. Ovšem zdaleka ne vždy. Například v zimě 1916–17 se vinou špatné úrody a dopravní blokády dostalo Německo do situace, kdy jedinou dostupnou potravinou byl tuřín určený pro krmení dobytka. Nedalo se nic dělat. Chleba se začal péct z namletého tuřínu, který chutnal strašně, těžko se trávil a způsoboval průjmy. Britská armáda pro změnu přežívala na hrachové polévce s kousky koňského masa.

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

Okno do světa: Smažená kobylka nebo morče? Muzeum nechutností a jídelníček budoucnosti

První pořádné jídlo

Do druhé světové už vojáci šli s balíčkem potravin, který se od toho dnešního moc neliší. Armády začaly financovat laboratoře, ve kterých se experimentovalo s vhodnými surovinami, jejich balením a ohřevem. V bojové výbavě se objevily první dávky s jídlem na 24 hodin. Základem byly konzervy s tradičními pokrmy – například Američané měli dušené hovězí, Britové lančmít a Rusové žitný chléb a nakládané ryby. To doplňovaly sušenky, žvýkačky, čokoláda, multivitaminy a cigarety. Objevily se i speciální balíčky, například pro jednotky operující v horách.

Dnešní dávky

Moderní jídlo pro vojáky na misích vzniklo v osmdesátých letech. Američané vyvinuli proslulé dávky MRE. Součástí balíčku je plastový sáček s bezplamenným ohřívačem. To je směs drceného hořčíku, železa a soli. Když se zaleje vodou, dojde k chemické reakci, která ji zahřeje a uvaří vám všechno, co do sáčku dáte. Díky tomuto principu už nemusí být potraviny v konzervách, ale stačí lehké hliníkové vaničky podobné těm, které se používají v letadlech. Navíc není potřeba rozdělávat oheň, který může vojáka prozradit. Stejný princip používá řada armád včetně té české. 

 
 

Individuální pokrm k přímé konzumaci •  Honza Mudra

USA – MRE (Meal Ready to Eat – Pokrm k přímé konzumaci)

Obsahuje jídlo na osmihodinovou misi. MRE se vyrábí v mnoha variantách – vojáci mají na výběr z 24 hlavních chodů, například hovězí barbecue, makarony se sýrem nebo burger s papričkami jalapeño. V balíčcích se dále střídá přes sto druhů dalších pochutin. My jsme vyzkoušeli vegetariánské menu. Výhodou je chemický ohřev i přiložená lžička. Váží 600 gramů.

Pavel: MRE mě bavil ze všech balíčků nejvíc. Nejen vyvážeností poměru sladkého a slaného, ale hlavně praktičností. Kdybych si měl vybrat z testovaných balíčků, tak beru ten americký.

Zdeněk: Všechny potraviny měly silnou chemickou pachuť. Nejlepší bylo burákové máslo, tortilla a moučník. Hlavní chod a nápoje byly nepoživatelné.

Tomáš: Jídlo bylo jako z mekáče – chutnalo dobře, ale všechno bylo plné chemie, přeslazené a umělé.

 

Obsahuje:

Těstoviny se zeleninou

Mléčný koktejl

Tortilly

Burákové máslo

Káva

Žvýkačky

Perníková buchta

 
 

Bojová potravinová dávka •  Honza Mudra

Česká republika – BDP (Bojová potravinová dávka)

Čtyřiadvacetihodinová dávka. Vyrábí se v sedmi variantách, které obměňují tradiční česká jídla. V balení nenajdete ohřev ani příbor (ty jsou součástí celodenní výbavy vojáka). Váží 1,6 kg.

Pavel: Chuťově připomíná kombinaci závodní kuchyni během lyžařského zájezdu 7. B. Jako vegetarián jsem si moc neužil.

Zdeněk: Ze dvou hlavních chodů mi chutnal jeden. Chleba a šumák byl také dobrý – naopak paštika byla hnusná.

Tomáš: České armádní jídlo je podobné tábornickým konzervám a školní jídelně. Asi záleží, jaký máte k téhle české klasice vztah. Celkově nebylo jídlo nijak zvlášť originální, ale bylo dobré a bez chemie.

 

Obsahuje:

Znojemská pečeně s rýží

Bramborový guláš

Paštika se sýrem

Lančmít

Krekry

Džem

Káva

Čaj

Šumák

Rozpustný multivitamin

Hořká čokoláda

Žvýkačky

 

 

Individuální pokrm k přímé konzumaci •  Honza Mudra

IMRE (Individual Meal Ready to Eat – Individuální pokrm k přímé konzumaci)

Česká osmihodinová dávka je podobná té americké. Najdete tu chemický ohřev, lžíci i prakticky poskládané menu. Chutě jsou ovšem ryze české. Váží 500 gramů.

Pavel: V podstatě poloviční varianta BDP se všemi klady i zápory. Nasytí bojovníka, ovšem chuťové pohárky mu neroztančí.

Zdeněk: Chutnala mi šunka, nápoj, sladkosti i chleba. Paštika opět hnusná.

Tomáš: Stejné jako BDP, tedy chuť české konzervy.

 

Obsahuje:

Vepřová šunka

Hovězí ve vlastní šťávě

Krekry

Šumák

Žvýkačky

Hořká čokoláda

Hroznový cukr

Káva

Ubrousky

 

 

Individuální potravinová dávka k ohřátí •  Honza Mudra

Francie – RCIR (Ration de combat individuelle rechauffable – Individuální potravinová dávka k ohřátí)

Francouzi mají čtrnáct druhů balíčků, z nichž polovina neobsahuje vepřové (ve Francii je velká židovská a muslimská komunita, která ho má z náboženských důvodů zakázané). Teplá jídla se ohřívají pomocí malého jednorázového vařiče. Dříve k němu patřila i malá lahvička vína, to ale už dnes neplatí. Váží 1,5 kg.

Pavel: Výběr je francouzsky lahodný. Pro vojáka – a tři další jeho kamarády – jasný gurmánský ráj. Zbyde ale hodně odpadu a těžké břicho.

Zdeněk: Chutné předkrmy. Z hlavních chodů mi chutnal jen jeden, ale dezerty byly též dobré.

Tomáš: Podle mě nejlepší ze zkoušených balíčků. Sýrovou pomazánku a paštiku bych si klidně dal i doma a pestrý výběr sladkostí může být pro udržení pozornosti v misi fajn.

 

Obsahuje:

Paštika z tuňáka

Pomazánka z taveného sýra

Chilli con carne

Těstoviny s lososem

Hořká čokoláda

Karamely

Bílý nugát

Kakao

Čaj

Káva

Rajčatová polévka

 

 

Jak se připravuje polní oběd americké armády?

Jak se připravuje polní oběd americké armády?

Tak to jo: Zombie má hlad? Dej jí salát!

Tak to jo: Zombie má hlad? Dej jí salát!

Nechutná delikatesa: Jak se vaří krev

Nechutná delikatesa: Jak se vaří krev

Klíčová slova:
jidlo, armada
 

Články odjinud