Sochaři na pláži: Jak se staví monumenty z písku

Sochaři na pláži: Jak se staví monumenty z písku
Sdílej
 
Společně se světoznámým tvůrcem Jakubem Zimáčkem vám prozradíme, jak postavit velkolepou sochu z obyčejného písku!

 

 

Viděli jste někdy profesionální sochy z písku? Dosahují výšky několika metrů a jsou vyzdobené tolika detaily, že se ani nechce věřit, že jsou složené z toho samého materiálu, z jakého stavíte hrady na pláži. Abychom odhalili tajemství jejich vzniku, ozvali jsme se Jakubovi, který plastiky staví na mezinárodních festivalech po celém světě. Kupodivu v tom nejsou žádné velké čáry!

 

Můj dům, můj hrad: Tak se staví z písku

Můj dům, můj hrad: Tak se staví z písku

Stavební materiál

Asi vás nepřekvapí, že nejdůležitější je správný písek. Ačkoli sochy vznikají nejčastěji u moře, ten plážový se nepoužívá. Sochaři staví z tzv. kopaného písku. Je velmi jemný, obsahuje jíl a používá se hlavně pro míchání malty na stavbě. Proto se hodí i pro písečnou architekturu. „Zrnka písku jsou hranatá a po udusání si na sebe pěkně sednou. Obsahuje jíl, který slouží jako skvělé pojivo. Oproti tomu zrnka plážového písku jsou oválná a není v něm žádné pojivo. Socha se z něj sice udělat dá, ale při schnutí se začne drolit a převislé části odpadávají,“ říká Jakub. Po dokončení sochař svoje dílo nastříká duvilaxem, což je běžně prodávané vodou ředitelné lepidlo. Stavba pak lépe vzdoruje větru a dešti.

Písek a počasí

Postavit sochu z písku zabere docela dost času. Soutěžní sochy, které můžete vidět na různých festivalech, vznikají alespoň pět dní a někdy i několik týdnů. Mají ovšem překvapivě dlouhou životnost. Jakub s tím má bohaté zkušenosti: „Pokud je socha pod střechou a chráněná před mrazem, vydrží navždy. Pokud je venku a čelí rozmarům počasí, může se stát, že ji třeba silné deště poničí. Téměř vždy se ale dá opravit. Většina venkovních exhibic soch z písku trvá mezi jedním a čtyřmi měsíci a i takhle dlouho můžou sochy z písku venku vydržet.“

 

Nevhodné pro kočku! •  Profimedia.cz

Udusat, netřepat

Jak vzniká stavba z písku? Začíná se lešením. Nejprve totiž musíte písek napěchovat do dřevěných forem, které se na sebe skládají podle velikosti od největší dole po nejmenší nahoře. Pěchujete je buď ručně, nebo tzv. dusadlem, což je motorový nástroj používaný na stavbách pro zpevňování povrchů. Vznikne tak stupňovitá pyramida z dřevěného bednění. Tento krok je důležitý proto, aby se písek co nejvíce zhustil, nedrolil se a zůstal pevný. Zásadní je i to, aby si držel dostatek vlhkosti.

Odshora dolů

Když má sochař jistotu, že už je materiál dostatečně pevný, může se pustit do samotné tvorby. Otevře nejvyšší dřevěnou formu a začne opracovávat vršek sochy. Pak postupuje směrem dolů. „Písečná socha se vlastně nestaví, ale písek se odebírá. Socha je dokončená, když se zpracuje poslední forma na zemi,“ říká Jakub. Chtěli byste to zkusit? Pro malou sochu vám bude stačit plastový kbelík s uříznutým dnem. Do něj ručně napěchujete vlhký písek. Když bude pevný, kbelík odstraníte a můžete začít vyřezávat. Tak to v létě zkuste!

 

 

Nečekaná návštěva: Tajemství termitího mrakodrapu

Nečekaná návštěva: Tajemství termitího mrakodrapu

Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?

Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?

Panamský průplav: Stavba v zeleném pekle

Panamský průplav: Stavba v zeleném pekle

Autor

Tomáš Haimann, Jakub Zimáček

Klíčová slova:
plaz, hrad, stavba, pisek, jak se stavi
 

Články odjinud