Jak založit stát? Země, které chybí v OSN

Jak založit stát? Země, které chybí v OSN
Sdílej
 
Každý může být knížetem, králem nebo prezidentem ve své vlastní říši. Stačí si ji založit!

 

 

Opravdu může kdokoli založit nový stát? Stačí si namalovat státní znak, napsat text hymny a doma na šicím stroji ušít vlajku? Vlastně ano, tak státy vznikají. Nový stát ale potřebuje, aby jej uznávaly alespoň okolní země. A to už tak jednoduché není. Možná proto existuje na světě tolik mezinárodně neuznaných mikrostátů. Jejich existence není podepřena politicky, ale ani právně nebo ekonomicky a většinou jsou velkými zeměmi tolerovány kvůli své výstřednosti. Nejvíc jich je v Evropě. Pojďme se na některé podívat!

 

Liberland: Spíš město, než země •  archiv

Liberland

GPS: 45° 46′ N, 18° 52′ E

Letos 13. dubna 2015 označil Vít Jedlička 7 km2 mezi Chorvatskem a Srbskem na břehu Dunaje za nový stát – Liberland. Jedlička měl teoreticky pro založení mikrostátu ideální předpoklady. Vybral si kousek země, u kterého není jasné, komu vlastně patří, a navíc se ani Chorvatsko ani Srbsko k jeho záboru neměly. Přesto na něm zasahuje policie jak chorvatská, tak srbská a místní si při slově Liberland klepou na čelo. Inu, když zakládáte stát, nečekejte hned pochopení. Zájemců o občanství je ale už přes 300 000.

 

Sealand je státem betonu a slané vody •  archiv

Sealand

GPS: 51°53′42.6″N 1°28′49.8″E

V roce 1965 zabral opuštěnou námořní plošinu 12 kilometrů od anglického pobřeží Suffolku britský občan Paddy Roy Bates. Původně zde chtěl zřídit stanici pro vysílání pirátského rádia Essex. Nakonec si to ale rozmyslel a o dva roky později se prohlásil za knížete nového státu Sealand. Knížecí rodina se udržela u moci dokonce i přes pokus o státní převrat roku 1978. Dodnes razí vlastní peníze s obrázkem kosatky.

 

Území indiánského kmene Lakota •  archiv

Republika Lakota

GPS: 43°15′45″N 102°20′52″W

Lakota je sice mikrostát, ale jeho rozloha zabírá 200 000 km2 uprostřed Spojených Států. V roce 2007 oznámila delegace lakotských indiánů ve Washingtonu, že ruší všechny na 150 let staré smlouvy mezi Lakoty a vládou USA a vyhlašuje samostatný stát. Trochu problém je, že se k této výzvě nepřipojila většina kmenových náčelníků. Přesto má Lakota kolem 100 000 obyvatel.

 

Jeden ze zvláštních domů v Christianii •  archiv

Svobodné město Christiania

GPS: 55°40′24.92″ N 12°35′58.96″ E

V Dánském městě Kodaň, můžete narazit na vskutku podivnou čtvrť s domy pokrytými malbami. Je to jeden z nejslavnějších mikrostátů na světě – Svobodné město Christiania. Založili jej v roce 1971 stoupenci hnutí hippies, kteří zde obsadili budovy opuštěných kasáren. Celková rozloha je 340 m2 a žije tu několik set obyvatel. Shodují se na tom, že jde o samostatný stát, který není součástí Evropské unie. Dánsko a Evropská unie s nimi však nesouhlasí.

 

Minerva má působivé letectvo •  archiv

Republika Minerva

GPS: 23°38′ S 178°54′ W

Roku 1972 začaly lodě zasypávat pískem útesy Minerva v Tichém oceánu. Projektu šéfoval Američan Michael Oliver, který na uměle navršeném ostrově chtěl provozovat svobodný stát. Sotva však práce skončily, projevilo o ně zájem království Tonga, kterému ostatní potenciální zájemci Austrálie, Nový Zéland, Fidži a Samoa bez námitek vyhověli.

 

V Talosse býva docela kosa •  archiv

Království Talossa

GPS: ???

Příběh Talossy je bizarní, ale přesto jde o jeden z nejstarších mikrostátů na světě. V roce 1979 ho v Milwaukee v USA vyhlásil teprve čtrnáctiletý Robert Ben Madison, a to doma v ložnici. Hra na království s vlastní politikou se zprvu šířila pouze mezi jeho příbuznými, ale s nástupem internetu se k ní přidávalo stále více lidí. Dnes nárokuje Talossa několik území po celém světě včetně obrovského záboru v Antarktidě. Žádná jiná země ale její nároky neuznává, a tak Talossa zůstává hrou.

 

Vlajka Kugelmigelu •  archiv

Republika Kugelmugel

GPS: 48°12′55″N 16°23′44″E

Když najdete v největším vídeňském parku Prátru sedmimetrovou kouli, připomínající nejvíce ze všeho přerostlého Pac-Mana, asi vás nenapadne, že by to měl být stát, ale je to tak. Tato republika má jen jediného obyvatele. Je to její prezident, umělec Edwin Lipburger, který ji roku 1984 založil. Neplatí daně a zřejmě proto žije v exilu. Lipburger pozměnil známé úsloví na: Můj dům, můj stát!

 

Vlajka Valašského království •  archiv

Valašské království

GPS: 49°08′26″N 18°00′43″E

Našincem jsme náš seznam mikrostátů začali a u nás také skončíme. Nemusíte totiž opustit ani naší republiku, abyste se mohli projít jedním takovým mikrostátem – Valašským královstvím. Od začátku mělo spojovat recesi a podnikání, přesto už má za sebou první krizi a vlastně i převrat.

Okamžiky největší slávy prožilo tohle imaginární královstvíčko, když jeho první král Bolek Polívka přijal pozvání na výstavu Expo 2000 a byl tam přivítán jako skutečný monarcha.

 

Více o státech a našem světě:

 

Zveme vás na návštěvu nejmenšího (neoficiálního) státu

Zveme vás na návštěvu nejmenšího (neoficiálního) státu

Na rozhraní dvou světů

Na rozhraní dvou světů

Příšerky z moře: Za mimozemšťany naší planety

Příšerky z moře: Za mimozemšťany naší planety

Když zuby promluví: Domov opiček z Jižní Ameriky je v Africe

Když zuby promluví: Domov opiček z Jižní Ameriky je v Africe

 

Články odjinud