Příběh komiksu Prokletí: Jak se rozkrývá historické tajemství

Příběh komiksu Prokletí: Jak se rozkrývá historické tajemství
Sdílej
 
Nový ábíčkovský komiks Prokletí je plný akce a magie, přitom vychází ze skutečnosti.

 

 

Na počátku komiksu Prokletí stál badatel a hledač pokladů Zdeněk Šámal. Už několik let spolupracuje s několika archeology, pro něž hledá zapomenuté artefakty. Pohybuje se hlavně ve středních Čechách a nevěřili byste, kolik toho v polích a lesích kousek od Prahy můžete najít. Jen mincí Zdeněk během loňského roku našel přes pět set – včetně dvou keltských a pěti z dob starého Říma. Ostatně mezi hledači se říká, že na světě je víc ztracených mincí než těch, které jsou v oběhu.

Poklad, nebo odpad?

Ne vždy hned poznáte, že v ruce držíte poklad. To se stalo i Zdeňkovi. Jednoho dne ze země poblíž jednoho středočeského hradiště vydoloval zvláštní olověný hranol potažený špínou. Nejprve se domníval, že je to jenom bezcenný kus kovu, a málem ho vyhodil. Když ale destičku umyl, zjistil, že je na ní něco napsané. Zdeněk se proto spojil s odborníky na staré jazyky, aby mu pomohli text rozluštit. Zjistili, že destička v sobě ukrývá magické zaklínadlo.

Vzkaz ďáblu

Nápis vyrytý do olova je v latině a jeho čitelná část obsahuje výraz „callidi diaboli“. Česky to znamená „lstivému ďáblu“. Je v karolině, písmu, které se používalo ve středověké Evropě. S pomocí archeologů a historiků se Zdeňkovi podařilo dobrat se k tomu, k čemu takový kus kovu s tajemným nápisem sloužil. A že to vlastně není hranol! Ve skutečnosti jde o olověný plech, do nějž se vyrylo magické zaříkání. Pak se plát z kovu složil tak, aby se kletba ukryla uvnitř. Čitelná část nápisu na vrchní straně je pouze částí delšího textu, kterou odkryla staletí koroze v kyselé půdě. Odborně se těmto kletbám rytým do olova říká „defixe“.


Tajuplný poklad nebo jenom staré kosti? •  archiv

Pohanské čáry

Destička, kterou Zdeněk vykopal, je první defixe nalezená u nás a pochází ze středověku. Jinde ale byly olověné kletby běžné. Používaly se už ve starém Římě – třeba pod podlahou v lázních, kde otroci přáli neštěstí a zkázu všem, kdo tu něco ukradnou. Jaká kletba se ukrývá uvnitř obálky, zatím nevíme. Odborníci zatím nechtějí svitek otevřít, neboť by ho tím poškodili. S jistotou však ví, že pochází ze středověku, a že jeho tvůrcem je šarlatán, který v době nastupujícího křesťanství prováděl na zakázku pohanskou magii.

Rozluští ji věda?

Je ale možné, že díky naší moderní magii – tedy vědě – rozluštíme obsah kletby i bez toho, aniž bychom ji museli otevřít. Zdeněk ji nejprve chtěl nechat zrentgenovat. Bohužel olovo pohlcuje rentgenové záření. Ani skenovací elektronový mikroskop používaný v laboratořích, nepronikl olověnými plátky. Nyní ho zkoumají odborníci na neutronovém tomografu a snad už brzy přijdou na způsob, jak si dovnitř kletby posvítit. Co odhalí? Prozradíme vám to hned, jak se to dozvíme. Mezitím si můžete užít komiksový příběh o tom, kdo a proč si možná nechal ďábelskou kletbu vyrobit. Za historickou správnost ale neručíme. Je to prostě dobrodružství!


Více o pokladech:


Virtuální hledači pokladů: Jak archeologové využívají 3D technologii

Virtuální hledači pokladů: Jak archeologové využívají 3D technologii

Poklad pod ledem: Dobře utajené diamanty

Poklad pod ledem: Dobře utajené diamanty

 

Články odjinud