STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars
Sdílej
 
Ve světě Star Wars se objevuje spousta podivných tvorů ze všech koutů vesmíru. Nezanedbatelnou roli v nich však hraje i řada běžných pozemských zvířat!

Den Star Wars? Týden Star Wars!

Blíží se datum 4. května. Že to pro vás nic neznamená? Pro fanoušky Star Wars ano! 4. květen se anglicky řekne 4th of May (fourth of May) a všichni, kdo mají rádi příběhy ze vzdálené galaxie, se v tento den zdraví „may the fourth be with you“, tedy variací na „May the Force be with you“ - Nechť tě provází Síla. Proto je 4. květen Dnem Star Wars.

V ábíčku jsme se rozhodli, že jeden den nám nestačí a na webu budeme psát o Star Wars rovnou celý týden! Užijte si to :)


Že jste si žádných známých zvířat ve filmech Star Wars nevšimli? Není divu, ony totiž nejsou vidět. Zato je často slyšíte. Zvukový režisér Ben Burtt při tvorbě hlasových projevů mimozemských potvor bohatě využíval hlasy nejrůznějších skutečných zvířat. Po nahrání je různě upravoval, zpomaloval nebo naopak zrychloval, až dosáhl zvuku, který podle jeho představ odpovídal hlasovému projevu příslušného vesmírného tvora. Seznamte se tedy se zvířecími „herci“ Star Wars.

Chewbacca •  Lucasfilm

Chewbacca (Chewie)

Na hlasu tohoto přátelského tvora (jeho jméno je mimochodem odvozeno od ruského pojmenování psa, „sobaka“) se podílí snad nejvíc zvířat vůbec. Hlavní slovo měl medvěd baribal doplněný sténáním mrože, který zůstal v zoo při čištění bazénu na suchu. Nahrávání se ale zúčastnila i puma, tygr, jezevec, dokonce i králík, agresivitu dodal hlasu velbloud.

Stíhačka TIE •  StarWars.com

Stíhačky TIE

I když jde o létající stroje, za jejich zvukem je řev a troubení slona. Burtt nahrávky jeho hlasu prodloužil, zpomalil a smíchal se zvukem aut projíždějících loužemi - slona proto poznáte jen obtížně.

Tuskenští nájezdníci •  StarWars.com

Tuskenští nájezdníci (Epizoda IV.)

Dorozumívají se hlasem, který je ve skutečnosti hýkáním osla. Ani nebylo nutné ho příliš upravovat, prý stačilo původní zvuk jen malinko snížit a zrychlit.

Sarlacc •  StarWars.com

Sarlacc (Epizoda VI.)

Pozorný posluchač si možná všimne, že hlas této obludy, která připomíná přerostlého mravkolva, zní skoro stejně, jako když někomu kručí v žaludku. A je to tak! Přesně tento efekt zvukař využil. Druhou důležitou součástí sarlaccova hlasu je pak aligátor a jeho výhružné syčení.

Geonosané •  StarWars.com

Geonosiané (Epizoda II.)

Hlas okřídleného hmyzu podobného národa z planety Geonosis (v čele s vůdcem Pogglem malým) vznikl po smíchání zvuků pářících se australských tučňáků nejmenších a hlasu kaloňů peroucích se o banán.

 

Poslechněte si zvířata ve Star Wars a ve skutečnosti:

Je to zvíře! Kdo "namluvil" chlupaté hrdiny ze Star Wars?

Je to zvíře! Kdo "namluvil" chlupaté hrdiny ze Star Wars?

Roggwart Gor (Star Wars: Klonové války)

Oblíbený zubatý miláček generála Grievouse se ozývá řevem a mručením lvů, do nichž byl přimíchán křik supů.

Gamorrští strážci •  StarWars.com

Gamorrští strážci (Epizoda VI.)

Vypadají trochu jako divočáci a za jejich hlasem se skutečně skrývá upravený hlas živého prasete. Ten je i součástí hlasu jejich jízdních zvířat kaadu. K němu byl ale ještě přidán zvuk, který je slyšet při výdechu velryby.

Rancor •  StarWars.com

Rancor (Epizoda VI.)

Až 10 m vysoká, mimořádně silná a nebezpečná obluda „mluví“ hlasem nejlepšího přítele člověka – psa. Burtt nahrál a upravil štěkání, vrčení a kňučení jezevčíka Syllase, který patřil jeho sousedovi.

Tauntaun •  StarWars.com

Tauntaun (Epizoda V.)

Jízdní zvíře povstalců na ledové planetě Hoth dostalo hlas mořské vydry jménem Moda. Zvukař si s ním hodně pohrál a značně ho modifikoval - ani sama vydra by se v něm nepoznala.

Varactyl •  StarWars.com

Varactyl Boga (Epizoda III.)

Toto obrovské jízdní zvíře podobné bezkřídlému drakovi si Burtt obzvláště zamiloval. Dal mu proto hlas svého nejoblíbenějšího skutečného zvířete – tasmánského ďábla – který namixoval s kňučením psů a kojotů. 

 

Více o Star Wars:

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

 

Články odjinud