Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli
Sdílej
 
Za pět minut Vánoce přinášíme několik tipů na dárky, které ocení nejen děti, ale i rodiče. Nechte se inspirovat stolními hrami, dronem, stavebnicemi anebo videohrou!      

Desková hra

Krycí jména

Česká hra Krycí jména se po vydání stala jedničkou mezi párty hrami. Určena je pro dva soupeřící týmy. Herní plocha se skládá z náhodně tažených 25 podstatných jmen. Každý tým si zvolí jednoho napovídače. Ten na speciální kartičce vidí, která z 25 slov patří jeho týmu hadačů, která soupeřům, která nikomu, a která skrývají náhlou smrt.

Úkolem napovídače je napovědět svému týmu jedno slovo a číslo, například „Jídlo 3“. Hadači zjišťují, která tři slova – v tomto případě – souvisí s jídlem. Napovídač má nelehký úkol, protože nápověda by neměla směřovat ke slovům, která nikomu nepatří, určitě by neměla směřovat ke slovům soupeře, a už vůbec nesmí směřovat na slovo náhlé smrti. Zvítězí ten tým, který jako první uhádne všechna svá slova.

Česká hra Krycí jména se po vydání stala jedničkou mezi párty hrami •  archiv

Díky Krycím jménům začnete objevovat spojitosti mezi zdánlivě nesouvisejícími slovy a uvědomíte si, jaké máte v českém jazyce mezery. Zajímavou alternativou je anglická verze, která procvičí vaší slovní zásobu.

Kromě Krycích jmen se slovy jsou na trhu i Krycí jména s obrázky. Hrají se stejným způsobem, jen jsou abstraktnější, protože nepopisujete konkrétní slova, ale části  fantasmagorických obrázků.

Cena: od 400,- Kč (v různých obchodech se cena liší)

Další tipy a novinky najdete v naší pravidelné rubrice DESKOVINKY!

TECH

Dron Fleg H20C s kamerou

Co je lepšího než dron? No přece dron s kamerou! Taková vychytávka zdaleka už není finančně nedostupná, jako před pár lety. Kvůli miniaturizaci dílů a zlevňování výrobních procesů je možné dnes sehnat malého drona s minikamerkou, jakou znáte třeba z mobilních telefonů. Přesně tím je Fleg H20C.

 

Nebudeme si nic nalhávat, Fleg je jedním z mnoha dronů „do dlaně“, které se dají využívat i v interiérech a ve vzduchu vydrží asi tak osm minut. Nabízí však kameru s rozlišením 1280*720 a 4GB vnitřní paměti pro záznam videa. S tím si můžete užít spoustu legrace a možná se pak naučíte video i editovat v počítači. A jestli vás to nebude bavit, tak šest vrtulí na dronu podporuje spoustu triků na ohromení kamarádů.

Cena: od 1229,- Kč (v různých obchodech se cena liší)

Sledujte naše zpravodajství o dronech.

VIDEOHRA

Candle

Je těžké doporučit jednu konkrétní hru v době, kdy je dobrých her opravdu hodně. Přesto to zkusíme a budeme si potichu přát, abychom se vám trefili do vkusu. Zaujala nás totiž španělská adventura Candle, která je malovaná vodovkami a dokáže vyvolat stejné pocity úžasu a nadšení jako hry studia Amanita – Machinarium, Botanicula a Samorost. Podobně jako v nich tu jde hlavně o sbírání a používání předmětů na správných místech.

S hrdinou Teku se vypravíte na záchrannou misi. Šamana vaší vesnice totiž unesli vojáci nepřátelského kmene. Jako jeho učeň nemůžete věci nechat jen tak. Cesta bude komplikovaná, plná napětí a nečekaných setkání a odhalí vám dějiny celého malovaného světa. Do jeho temných zákoutí si budete muset mnohokrát posvítit – doslova. Teku je totiž světlonoš a ochraňuje plamen svíčky, bez které na určitých místech kvůli tmě nic neuvidí.

 

Náročnost hry není pro začátečníky a občas se pěkně zapotíte při hledání cesty. Přesto je výtvarně a hudebně Candle tak vydařená, že jí jednoznačně doporučíme nejen vám, ale i vašim rodičům. Ti vám pomohou s překladem anglicky mluvených pasáží – není to naštěstí příliš časté. Ale pozor: Candle se nedá koupit v krabici, je k dispozici pouze na internetových distribučních platformách jako je Steam.

Cena: od 405,- Kč (v různých obchodech se cena liší)

O videohrách píšeme zde. Hraj na hry.abicko.cz!

SPORT

Sada talířů pro discgolf

V discgolfu se spojuje házení frisbeečkem na cíl – podobně, jako se přibližuje míček k jamce v golfu. Proto se mu říká discgolf. I když o něm možná slyšíte poprvé, má tradici od roku 1966. Už i v České republice vznikají speciální outdoorová hřiště (třeba na pražské Ladronce, po celé zemi jich máme kolem 70) a trend se rychle rozšiřuje.

 

Začátky jsou lehké, ale dokonalé zvládnutí rozhodně není jednoduché. Musíte pochopit parametry jednotlivých disků, naučit se je používat, zamyslet se nad vlivem počasí a nacvičit správnou techniku hodu. Pro začátečníky je ideální sada disků Albatross (www.diskuj.cz). Najdete v ní driver (disk, který doletí daleko), mid-range (ten je pro přihrávky pod cílový koš) a putter (finální doťuknutí do koše). A jestli jste se právě teď začali bát, že je to celé nějaké komplikované, můžete si zkusit sehnat trenéra.

Cena: od 490,- Kč (v různých obchodech se cena liší)

Chcete vědět více o méně obvyklých sportech? Čtěte tady!

STAVEBNICE

Boffin 100

Elektronické stavebnice Boffin máme v redakci dlouhodobě rádi. Připomínají totiž podobný druh stavebnic, se kterými jsme si my sami hráli jako malí. Dostanete spoustu elektronických součástek, které na pevné pracovní ploše spojíte do jednoduchého obvodu, zapojíte do baterie, cvaknete spínačem a... V ideálním případě se začnou točit větráky, motory a diody budou blikat. Když to zapojíte špatně, tak se nic nestane.

 

Boffin 100 je sadou, ve které najdete základní součástky pro stavbu asi stovky obvodů. Patří k nim třeba hlasem ovládané zapínání světel, zvonek nebo poplašné obvody. Vše je podrobně popsáno v českém manuálu. K výhodám patří také možnost individuálně dokupovat poničené nebo dodatečné součástky a samozřejmě pochopení toho, jak vlastně elektřina v technice funguje.

Cena: od 539,- Kč

Zprávy z techniky najdete ve speciální rubrice.

DESKOVÁ HRA

Speciály AZ Kvízu

Televizní AZ Kvíz určitě znáte. Soutěžící si vybírají na trojúhelníkové herní ploše  šestihranné pole, pod kterými jsou ukryté otázky. Když na ně správně odpoví, je pole jejich. Úkolem je propojit tři stěny trojúhelníku.

 

Domácí varianta od Dino Toys je na trhu již nějakou dobu, letos však vyšly specializované cestovní (tedy menší) edice Sport a příroda, Historie a zeměpis, Kultura a umění a Věda a technika. V každé verzi je 120 kartiček s otázkami. Jak už určitě tušíte, otázky se v nich točí kolem zmíněných oborů.

Nejdůležitější je atmosféra při hraní, která se blíží televizní soutěži (zvlášť, když začnete hláškovat stejně jako v televizi) a hlavně otázky. Ty jsou vybrané tak, že v nich zužitkujete  naučené znalosti anebo si rozšíříte počet vědomostí. A že některé z nich neznají ani dospělí (nebo je zapomněli!) dělá z celého hraní výbornou rodinnou zábavu. Navíc si nemusíte lámat hlavu s pravidly, protože je vlastně už znáte z televize.

Cena: od 189,- Kč (v různých obchodech se cena liší)

Galerie tipů na vánoční dárky:

Poslední letošní ABC vychází jako dvojčíslo

Poslední letošní ABC vychází jako dvojčíslo

Rallye Dakar 2016: Nejmladší jezdec míří kupředu

Rallye Dakar 2016: Nejmladší jezdec míří kupředu

Harry Potter a Kámen mudrců s živým orchestrem: Soutěž o vstupenky

Harry Potter a Kámen mudrců s živým orchestrem: Soutěž o vstupenky

Ulovený lovec: Zoborožec jihoafrický

Ulovený lovec: Zoborožec jihoafrický

Soutěž o komiksy Assassin’s Creed od Crew

Soutěž o komiksy Assassin’s Creed od Crew

 

Články odjinud