Být nejlepší: Jak se zapsat do České knihy rekordů?

Být nejlepší: Jak se zapsat do České knihy rekordů?
Sdílej
 
Správu rekordů a kuriozit v České republice oficiálně zastřešuje Agentura Dobrý den Pelhřimov. Navštívili jsme ji, abychom se dozvěděli, jak se stát rekordmanem. 

 

Agentura Dobrý den Pelhřimov především spravuje Českou databanku rekordů. Zapsat do ní svůj rekord můžete i vy. A není to tak složité, jak se může na první pohled zdát. Nejdůležitější je mít nápad a vůli dotáhnout jej do úspěšného konce. Rekord může být výkonem, výrobkem, hromadným setkáním lidí se stejným zájmem nebo i recesí.

Pravidla pro rekordmany

Jakmile máte svůj rekord, jde všechno docela snadno. Navštívíte www.dobryden.cz a pošlete e-mail s námětem na rekord. Agentura vyhledá, zda takový rekord už existuje a jaký výkon (počet zúčastněných, hmotnost atd.) musíte překonat. V případě, že půjde o originální disciplínu, v níž ještě není rekord oficiálně registrován, stanoví Agentura Dobrý den po dohodě s vámi pravidla, která pak už bude muset dodržovat každý, kdo bude chtít kdykoliv v budoucnu "váš" rekord překonat.

Emil Zátopek: Mašina na běhání

Emil Zátopek: Mašina na běhání

Nehynoucí sláva

Pokus o rekord probíhá za přítomnosti komisaře delegovaného Agenturou Dobrý den. Ten následně sepíše zápis, a je-li pokus úspěšný, bude váš rekord vložen do České databanky rekordů. Vy obdržíte oficiální certifikát o vytvoření rekordu a také Českou knihu rekordů s vepsáním vašeho počinu. Kniha vychází v tříletém cyklu. Ta aktuální obsahuje 2239 údajů o českých NEJ... a 1625 fotografii v osmi desítkách kapitol.

Váš pokus o rekord může proběhnout i na tradičním mezinárodním festivalu Pelhřimov – město rekordů (9. a 10. června 2017 se koná již 27. ročník) a následně se může objevit v expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit, které je jediným svého druhu ve střední Evropě.

Dobrá společnost

Pokud se stanete držitelem českého rekordu, ocitnete se ve velmi dobré společnosti. Certifikátem od pelhřimovské Agentury Dobrý den se může pochlubit např. Martina Sáblíková, Tomáš Klus, Karel Gott, ale třeba i Spejbl a Hurvínek či pětiletý Petr Špringer, který dokázal v nejmladším věku bezchybně určit a pojmenovat 69 různých druhů pravěkých zvířat.

Více najdete na www.ceskakniharekordu.cz.

Výběr z České knihy rekordů

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Největší letecký model

Společnost Promedica Praha Group a.s. iniciovala vytvoření modelu stíhacího letounu Supermarine Spitfire Mk. IX. Autorem projektové dokumentace a odborným garantem se stal Czech Spitfire Club a stavbu provedly společnosti Aero Composites a Pterodactyl Flight. Jako pocta všem vojákům čtyř československých perutí, které byly za druhé světové války součástí RAF, vznikl model o délce 9,54 m, výšce 3,85 m a rozpětí křídel 11,23 m a přibližné hmotnosti 700 kg.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Modely v lahvích

Emanuel Hoda ze Strakonic je majitelem a autorem největší kolekce modelů v lahvích čítající 197 kusů. Kromě modelů určených do soukromé sbírky vložil autor do lahví různých objemů stovky modelů pro své přátele a známé. Celkový počet lahví vyrobených od roku 1991 činí 966 kusů.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Největší kartonový model

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava nechala v rámci oslav svého 165. výročí založení postavit model Nové radnice v Ostravě v měřítku 1 : 6, který dosahoval do výšky 14,2 m, šířky 15,72 m a hloubky 9,25 m. Stavba, které věnovalo 19 studentů více než 2000 hodin práce, byla tvořena z 2450 bílých a hnědých kartonových krabic a zelených kartonových plátů.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Mini slovanská epopej

Jan Jiří Rathsam z Jihlavy dokázal v průběhu devíti let vytvořit 222x zmenšené kopie 17 obrazů z cyklu Slovanská epopej Alfonse Muchy. Největší z originálů měří 8,10 m x 6,10 m a rekordman jej ztvárnil v rozměru pouhých 36 x 29 mm. Při práci použil olejových barev, miniaturních štětečků a peříčka anglického havrana. Celkem je na obrazech zachyceno 530 lidských postav, 1 pes, 2 koně a 3 vlci. MINI Epopej je k vidění Muzeu rekordů a kuriozit.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Nejpočetnější spřežení

Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který je nejstarším velkým hřebčínem v Evropě (1579), chová Starokladrubské koně. Jedná se o nejstarší české plemeno a chovatelský unikát, jehož původ sahá až na začátek novověku. V Kladrubech se konal tradiční jezdecký den, v rámci kterého bylo do kočáru zapřaženo 22 starokladrubských koní, kteří následně absolvovali 2 kilometry dlouhou trasu. Délka koňského spřežení, které vedl Petr Vozáb, byla 30 metrů, zapojení trvalo 40 minut a použito bylo 500 metrů opratí. 

Největší dřevěná židle

Studenti SPŠ a SOU Pelhřimov pod vedením Zbyňka Rycheckého, Josefa Brabce a Lukáše Třísky vyrobili 4,1 m vysokou židli s rozměry sedací plochy 2,05 m x 2,05 m. Stojí na kruhovém objezdu v Pelhřimově.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Chobotnice z víček

Žáci pelhřimovských základních škol vytvořili v rámci programu festivalu Pelhřimov – město rekordů chobotnici se 14 chapadly, která byla tvořena víčky od PET lahví umístěnými do průhledných saků o průměru 14 cm a obvodu 44 cm. Celková délka chapadel činila 346,5 m, což představuje 381 800 víček a hmotnost 935,55 kg.

Jak se zapsat do České knihy rekordů? •  archiv

Největší papírový model tanku T 34

Rodina Königova z Plzně vyrobila za pomoci příbuzných a přátel papírový model tanku T 34/76 o výšce 103 cm, délce 181 cm a šířce 92,5 cm. Tank určený jako dárek k 50. narozeninám pana Antonína Poledňáka byl vyroben z kartonového papíru a je stonásobně zvětšeným modelem z časopisu ABC z roku 1989. Model se stal exponátem pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.

 

Zběsilý longboard: Nejrychlejší jízda na světě

Zběsilý longboard: Nejrychlejší jízda na světě

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby

Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby

223,3 km/h na horském kole? 54 letý Eric Barone to dokázal

223,3 km/h na horském kole? 54 letý Eric Barone to dokázal

 

Články odjinud