Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové
Sdílej
 
Co čtete? A co budete? Co třeba knížky nebo komiks Ada a hrůzostrašná slavnost, Illuminae, Časodějové – Klíč k času a Dospělost je mýtus?

Ada a hrůzostrašná slavnost

Krásně ztvárněná kniha Chrise Riddella vypráví příběh Ady, jediné dcery lorda Hrůzy. Ada žije na rozlehlém rodinném sídle Hrůzohradě, kde se má brzy konat Úplňková slavnost. Kromě hostů se sem proto sjíždí i nejlepší kuchaři z celého světa. Díky přátelům, které poznala v předcházejícím díle s názvem Ada a myší strašidlo, není Adin život tak osamělý, jak by se mohlo zdát. Dívenka musí spolu se svou partou přijít na to, jak pomoci plaché komorné Márince, aby se přestala bát světa a mohla se znovu setkat s životní láskou. Pokud jste nečetli první díl, vůbec to nevadí, v ději se ani tak neztratíte. Lehce odvíjený příběh s  humornými detaily doplňují charakteristické kresby. Riddellův výtvarný styl můžete znát z některých příběhů Neila Gaimana. Jeho obrázky jsou hravé a detailní, hlavní postavy jsou povědomě krásné a podivní tvorové ve vás vzbudí zájem dozvědět se o nich víc.

Shrnutí: Půvabně ilustrovaný a s nadsázkou vyprávěný hrůzopříběh!

Autor: Chris Riddell

Vydává: Knižní klub, 2016, 224 stran

Ada a hrůzostrašná slavnost •  archiv vydavatele

Illuminae

Tlusté knížky jsou dnes v módě, Illuminae není se svými 602 stránkami výjimkou. Po jejím otevření ale čeká na čtenáře šok. Místo souvislého textu na něj vyskakují přepisy e-mailových zpráv, zápisů z výslechů a tajných porad, prohlášení a memorand nebo záznamy z bezpečnostních kamer. Z nich se postupně vynořuje děj – příběh války dvou meziplanetárních korporací soupeřících o jednu planetu ztracenou v nejvzdálenějším koutě vesmíru. Na množství obětí útočníkům nezáleží. Na planetu dopadají bomby a šíří se na ní virus, který mění lidi ve vraždící monstra. A zdá se, že virus napadl i umělou inteligenci: Místo aby lidi chránila, posílá je na smrt. Sedmnáctiletá studentka informatiky Kady se snaží přežít a zjistit pravdu. Využívá při tom své schopnosti geniálního hackera. Naprosto jedinečná kniha je vlastně sbírkou dokumentů mapujících celou událost a zachovává i jejich grafickou podobu.

Shrnutí: Klasické sci-fi, které by nemělo chybět v knihovně žádného fanouška tohoto žánru.

Autoři: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff

Vydává: CooBoo, 2016, 602 stran

Illuminae •  archiv vydavatele

Časodějové – Klíč k času

Rusky píšící autorku Natalji Ščerbu, původem z Běloruska, proslavila fantaskní série o časodějích – lidech, kteří dokážou kouzlit pomocí času. Knihy teď konečně začínají vycházet v češtině! Časodějové – Klíč k času je prvním dílem série a seznamuje nás s osudem třináctileté dívky Vasilisy. Celý život vyrůstala jako sirota a o nějakých časodějích nebo dokonce o své biologické rodině neměla vůbec ponětí. A celkem jí to tak i vyhovovalo. Jak se jí ale změní život, když začne zjišťovat, že ovládá podivné síly, kterým ani trochu nerozumí? A co nepříjemně chladné setkání s jejím skutečným otcem? Vasilise se dosavadní život rozplývá před očima a nepochybně ji čeká nevídané dobrodružství. Jeden nebo dva světy totiž čekají na záchranu! Kniha upoutá už svou povedenou obálkou, a přestože se postavy občas můžou zdát trochu natvrdlé, je to přesně ten příběh, který před spaním nebudete chtít pustit z rukou ani z hlavy.

Shrnutí: Neobvyklé fantasy, které nutí člověka číst dál.

Autorka: Natalja Ščerba

Vydává: Fragment, 2016, 344 stran

Časodějové •  archiv vydavatele

Dospělost je mýtus

Jednoduché černobílé kresby autorky Sarah Andersonové s názvem Sarah’s Scribbles se staly internetovou senzací. Není tedy divu, že vycházejí i knižně. Kniha s všeříkajícím názvem Dospělost je mýtus je určena všem, co si při dospívání připadají tak trochu jako mimozemšťané. Nebo těm, kteří bádají nad tím, kdy to dospívání vlastně začíná. Svěží nekomplikovaný styl Andersonové dokáže skvěle zachytit třeba i ten nemožný pocit ze situace, kdy se snažíte zapříst rozhovor s někým novým a příliš vám to nejde. S nadhledem tak čtenáři okamžitě zvedne náladu. Jako by volala do světa: Nejste v tom sami! Pokud patříte mezi lenivce, které nebaví navazovat neustále nové kontakty a rádi místo toho proleží celý den v posteli, Dospělost je mýtus je pro vás perfektním společníkem!

Shrnutí: Milé komiksové vyprávění o nástrahách takzvané dospělosti.

Autorka: Sarah Andersonová

Vydává: CooBoo, 2016, 122 stran

Dospělost je mýtus •  archiv vydavatele

 

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Nejlepší knihy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

 

Články odjinud