Zatoč a zaútoč! Jak se hrají Scratch Wars

Zatoč a zaútoč! Jak se hrají Scratch Wars
Sdílej
 
Vyzkoušeli jsme si českou herní novinku Scratch Wars. Abyste si zahráli, postačí vám pár hrdinů a zbraní.

 

Pokud jste četli náš rozhovor s herním designérem Jiřím Mikolášem o tom, jak se vymýšlí hra, víte, že Scratch Wars jsou karetní hra ne nepodobná Pokémonům nebo Magic: The Gathering. Na rozdíl od nich ale nemusíte sbírat stohy karet, z nichž si pak sestavíte vlastní unikátní balíček. Abyste si zahráli, postačí vám pár hrdinů a zbraní. Scratch Wars jsou také mnohem rychlejší. Partie trvá zhruba čtvrt hodiny a obejdete se bez obrovské databáze karet a jejich efektů ve své paměti. Hloubavější hráči mají zároveň možnost prozkoumat strategické možnosti hry a výrazně ovlivnit element náhody.

Jak se hrají Scratch Wars?

Samotná partie ve Scratch Wars může probíhat v několika režimech. V nejjednodušší základní verzi si každý hráč vybere jednoho hrdinu a jednu či více zbraní. Pak si na tyčce nastaví počet životů svého hrdiny – a může se začít bojovat! Tyčku využijete také k útoku. Položíte na ni ozubené kolečko se zbraní, zatočíte a kolečko se zastaví na některém z efektů. Těch je několik druhů, takže svůj útok můžete využít ke zranění nepřítele, poškození jeho zbraně nebo třeba zaujmutí obranné pozice.

Česká hra Scratch Wars •  Notre Game

Trocha napětí

V základních pravidlech najdete i prvek improvizace v podobě barev efektů. Může se stát, že vám padne oranžová barva, která způsobí, že místo čtyř akcí budete mít třeba jen jednu. Nemluvě o červené – ta funguje jako stopka. Do hry to vnáší pocit určitého hazardu a nutnosti momentálního rozhodování. Nepotřebujete-li mít ve hře naplánovaných deset tahů dopředu, bude vás chvíle napětí při točení efektu bavit a sami uvidíte, že do soubojů přinese řadu dramatických zvratů.

Přesto se taktizuje

Bojuje se v několika kolech, která se odehrávají v různých denních dobách. V každém kole má váš hrdina jiné bonusy a cestou k výhře je právě schopnost je co nejlépe zkombinovat. Vítězí ten, kdo přežije. Může se stát ale i to, že hrdinové po několika dnech válčení odpadnou únavou a boj skončí remízou. V pokročilejších verzích hry se naučíte řadu dalších pravidel i variant hry – například pro bitvy celých hrdinských týmů či používání smrtících kombinací útoků.

Aplikace a karta Scratch Wars •  Notre Game

Zatoč a zaútoč v digitálním světě

Scratch Wars jsou unikátní tím, že můžete své bojovnické dovednosti přenést i do digitálního světa. Na každé kartě najdete QR kód, jehož naskenování dostane vašeho hrdinu a zbraně do mobilní aplikace v 3D provedení. Po jejím vyzkoušení musíme říci, že virtuální boje nás bavily víc než ty se skutečnými kartami. Aplikace se pohodlně ovládá, vypadá skvěle a trojrozměrné animace úderů a efektů jí dodávají atmosféru. Virtuálním hrdinům navíc můžete zvyšovat úrovně jako v klasickém RPG.

Chcete na turnaj?

Aplikace nabízí několik režimů hry. Můžete jen tak trénovat, ale také se účastnit velkých turnajů. Bližší informace o tom, jak to ve světě Scratch Wars chodí, ještě napíšeme!

 

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Klíčová slova:
strategie, karetní hra, Scratch Wars
 

Články odjinud