Setři a bojuj! Vyzkoušeli jsme Scratch Wars

Setři a bojuj! Vyzkoušeli jsme Scratch Wars
Sdílej
 
O nové sběratelské hře Scratch Wars jsme v ábíčku psali už dvakrát. Teď se nám dostala do rukou hotová základní sada, tak jsme si ji hned vyzkoušeli a do třetice vám přinášíme obsáhlou recenzi.

 

Základní sada Scratch Wars v podobě plechové krabičky se na první pohled neliší od jiných sběratelských karetních her. Je ale přeci jen trochu nevšední. Najdeme v ní dvojici postav hrdinů, šest zbraní – to ještě ničím nepřekvapí – ale mimo to i dvě točící tyčky a stírací trojhránek.

Nejprve setřít…

Abyste odhalili, jaké bojovníky a jakou smrtící výbavu v balíčku máte, musíte karty nejprve setřít podobně jako výherní los. Do hry to vnáší příjemný prvek očekávání. Co nás však zaujalo ještě více, je unikátnost postav a zbraní. Ačkoli má třída bojovníků nebo zbraní vždy stanovenou průměrnou sílu, každá karta má jedinečné vlastnosti. Můžete tak narazit na kartu s vysoce nadprůměrnými vlastnostmi, která bude mít mezi hráči velkou cenu a bude často vítězit.

Scratch Wars: Jak se vymýšlí hra? Rozhovor s Jiřím Mikolášem

Scratch Wars: Jak se vymýšlí hra? Rozhovor s Jiřím Mikolášem

… pak válčit!

Po setření všech karet se můžete pustit do válčení. Scratch Wars nabízí tři verze hry: základní, pokročilejší a plnou hru. Základní varianta je vhodná buď pro pár prvních her, než se zorientujete v kartách, nebo pro ty nejmladší hráče. Postavíte proti sobě dva hrdiny vybavené jednou nebo více zbraněmi. Pokud jste nečetli předchozí díly seriálu o Scratch Wars, doplňme, že na ostrově Middlemyst se válčí protočením kolečka se zbraní na tyčce. Podle toho, jaký vám padne druh útoku, můžete nepřítele buď zranit, nebo poškodit jeho zbraň. To trvá, dokud jeden z hrdinů nepadne.

Mix akce a taktiky

Pokročilejší verze do hry přidávají elementy, jako je denní doba, preference zbraní nebo kombo útoky. Scratch Wars zde odhalují svou taktičtější stránku. Musíte už začít plánovat útoky dopředu a co nejlépe doplňovat hrdinovy schopnosti vhodnými zbraněmi. Není to ale nic, co by vyžadovalo roky studia a hledání neprůstřelné strategie. Na rozdíl od her typu Magic: The Gathering nebo Pokémon si Schratch Wars uchovávají ryze akční základ. Tomu odpovídá i herní doba okolo 15 minut.

Jak se hraje Scratch Wars?

Po několika odehraných partiích ve Scratch Wars můžeme říci, že jde o podařenou karetní hru nové generace, do níž spadají například populární Summoner Wars. Nemusíte kupovat desítky setů, abyste si z nich postavili balíček a vůbec si zahráli. Důraz je naopak kladen na to, aby bylo možné důstojně bojovat i se základní sadou. Samotné střety hrdinů jsou napínavé a při hře s plnými pravidly přináší i velmi dobře vyvážený mix řežby a taktizování.

Vyzkoušeli jsme Scratch Wars •  Notre Game

Mobilní apka

Perličkou na závěr je mobilní aplikace, do níž můžete svoje hrdiny nahrát a bojovat mezi sebou v digitálním světě. V době naší recenze ještě nebyla spuštěná naostro, jen jsme si ji na chvilku zkusili v omezené verzi. První dojem byl přesto skvělý. Apka umožňuje účastnit se turnajů, měnit hrdiny i plnit skryté úkoly – zkrátka bohatě rozšiřuje offline svět Scratch Wars. Tvůrcům držíme palce, ať se jim podaří rozjet online verzi na sto procent!

Shrnutí: Originální česká karetní hra, která nabízí akční zábavu a zajímavý přesah do mobilního světa.

Výrobce: Notre Game


Příroda a těžká technika

Svět Scratch Wars se dělí na dvě velké země. První z nich je Biolandia. Vládnou zde zákony matky přírody a život se tu sestává z polehávání na plážích a pojídání kokosů. Přesto dovedou hrdinové Biolandie překvapit svou divokostí a primitivními, leč účinnými zbraněmi z kouzelných dřevin. Naopak v zemi jménem Techlandia byste přírodní harmonii hledali marně. Jde o ostrov posetý továrnami, které neustále chrlí do nebe černý oblak sazí. Mají tu však vynálezy, o kterých se obyvatelům Biolandie ani nesnilo. Špičkové zbraně i zbroj, dokonce ovládli sílu elektřiny. Na půl cesty mezi oběma zeměmi je ostrov Middlemyst, kde se potkávají a poměřují své síly. Ve které zemi byste chtěli bydlet vy?

Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky #20: Pravidla moštárny

Deskovinky #20: Pravidla moštárny

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Pokémon GO: Jak nevybít mobil při hledání Pokémonů

Pokémon GO: Jak nevybít mobil při hledání Pokémonů

 

Články odjinud