STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One
Sdílej
 
Filmová série Star Wars je proslavena špičkovými speciálními efekty. V Rogue One dokázali trikaři něco unikátního: Oživili mrtvé herce, postavili virtuální planetu a natáčeli v simulátoru hvězdné stíhačky.

Den Star Wars? Týden Star Wars!

Blíží se datum 4. května. Že to pro vás nic neznamená? Pro fanoušky Star Wars ano! 4. květen se anglicky řekne 4th of May (fourth of may) a všichni, kdo mají rádi příběhy ze vzdálené galaxie, se v tento den zdraví „may the fourth be with you“, tedy variací na „May the Force be with you“ - Nechť tě provází Síla. Proto je 4. květen Dnem Star Wars.

V ábíčku jsme se rozhodli, že jeden den nám nestačí a na webu budeme psát o Star Wars rovnou celý týden! Užijte si to :)


Triková společnost ILM vznikla vlastně už natáčení prvních Star Wars na konci sedmdesátých let. Tehdy ještě nebyly digitální triky, takže všechno se muselo vyrábět ručně a s pomocí optických klamů. S nástupem digitální technologie se před zaměstnanci ILM otevřel nový svět. V oblasti speciální efektů a triků jde stále o jedničku, což se projevuje i na nových Star Wars, včetně „bokovky“ Rogue One.

Omlazení v počítači

Princezna Leia v Rogue One (digitální) a v Nové naději (skutečná) •  Disney

Při natáčení Rogue One (naší recenzi čtěte zde) stále digitální mágové z ILM před úkolem oživit postavy, které fanoušci znají z minulých dílů Star Wars. Problém: Vzhledem k časovému zasazení Rogue One před úplně první epizodu (Nová naděje, premiéra 1977) musely postavy vypadat mladší, než jejich skuteční představitelé. První z nich, princeznu Leiu Organu, ztvárnila Carrie Fisher. Druhou, guvernéra Tarkina, hrál Peter Cushing, který byl v době natáčení již celých 22 let po smrti.

Záskok ve Star Wars

Digitální proměna skutečného herce na digitálního Tarkina •  Disney

Aby se dílo vydařilo a my uvěřili, že vidíme postavy shodné s těmi z Nové naděje, museli před kameru přijít herci, kteří vypadají podobně. Jejich pohyby a především výrazy tváře byly snímány pomocí citlivé technologie motion capture. Nasnímanou mimiku trikaři přenesli na 3D modely tváří původních herců – a ty „nalepili“ na herce v Rogue One.

Přečtěte si také:

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

Mozek si dává pozor

Guy Henry nosil před kamerou speciální nástavec snímající pohyby jeho obličeje •  Disney

Takhle stručně popsáno to zní poměrně jednoduše, ale je třeba si uvědomit, že každý den vídáme stovky tváří – a musíme se mezi nimi vyznat! Náš mozek je kvůli tomu schopen rozlišit jakýkoliv i jen malinko nepřirozený výraz nebo pohyb v obličeji. Jakmile by tedy digitální Tarkin udělal něco, co neznáme od Petera Cushinga, nechtěli bychom iluzi věřit. Třeba důvěryhodně animovat rty? Tvůrci říkají, že je to snad nejsložitější! Nakonec to ale zvládli na jedničku.

Planety z jedniček a nul

Nejen herecké výkony dělají ze Star Wars skvělou podívanou. Neméně důležitá je i věrnost jednotlivých prostředí, ať už se jedná o planety nebo kosmické stíhačky. Něco se dá natočit v realitě, spoustu věcí ale potřebujete vymyslet a vytvořit. Proces tvorby virtuálního modelu, třeba města, je skutečně titěrná a mravenčí práce. Většina práce probíhá v počítači. Je potřeba všechno propracovat do posledního detailu. Nejprve se vytvoří povrch planety, potom statické objekty, následuje prach, stíny a objekty v popředí. Teprve do hotové scény se vloží herci. Velice zrychleně takový proces můžete vidět zde:

Největší simulátor na světě

Aby herec co nejlépe zahrál svoji akční roli, kde musí reagovat na podněty z okolí, mají ve studiu ILM i splněný sen každého fanouška Star Wars: perfektní simulátor stíhačky T-65B X-wing. Herec sedí připoután v pilotním křesle, které se pohybuje na hydraulických ramenech a okolo něj je na plátna promítáno, co se děje ve vesmírné bitvě. Je to asi nejblíže ke skutečnosti, kam se bez virtuální reality dostanete.

Další simulátor má k dispozici režisér, aby si vybral ten nejlepší záběr. Pomocí běžně dostupných technologií pro virtuální realitu si může hrát s kamerou tak dlouho, dokud není stoprocentně spokojený.

Ne nadarmo byl Rogue One nominován na dva Oskary – za zvuk a za vizuální efekty. Jestli jste film ještě neviděli, tak byste to měli co nejrychleji napravit, protože je to skutečně perfektní podívaná. Ať Vás síla provází!

 

Nemělo by vám uniknout:

Star Wars a Avengers: Nové seriály se starými herci

Star Wars a Avengers: Nové seriály se starými herci

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

 

Články odjinud