Kolik váží autoGRAM? Honba za vzácnými podpisy

Kolik váží autoGRAM? Honba za vzácnými podpisy
Sdílej
 
Mezi největší sběratele autogramů na světě patří Čech. Bydlí ve Vrchlabí, jmenuje se Josef a jeho sbírka podpisů významných lidí obsahuje několik desítek tisíc položek.

 

Sbírání autogramů může být hon za co největším množstvím. Josef Mikáska z Vrchlabí má sice ve své sbírce desítky tisíc položek, jeho přístup ke sbírání je ale úplně jiný. Proto také ve svém oboru patří ke světové špičce.

Prezidentův podpis

Josef je posedlý sháněním podepsaných originálních dokumentů, které buď nikdo jiný ve sbírce nemá, nebo je jisté, že jich na světě existuje jen několik kusů. Malý příklad: Levou rukou vám nabídnu oficiální fotku amerického prezidenta s originálním podpisem. V pravé ruce nabízím dokument týkající se rozpočtu NASA, s originálním podpisem stejného prezidenta. Z které ruky si vyberete?

Backstage pasy si Josef pečlivě schovává z každé akce •  Honza Mudra

Láska Vinnetou

Profesně se Josef pohybuje v oblasti divadla a filmu. To mu sbírání autogramů výrazně usnadňuje, na celou jeho sbírku by to ale nestačilo. Samozřejmě, že i mezi sběrateli podpisů existují specialisté: Někdo se zaměřuje na fotbalisty, jiný na politiky či herce. Někdo je ještě konkrétnější a zajímají ho pouze herci v určitém filmu nebo filmové sérii. V jistém smyslu je takovým specialistou i Josef, který miluje staré filmy o Vinnetouovi a má podepsanou velkou část hereckých osobností, které se v sérii objevily.

Mrtvé celebrity

Pokud je pro vás Vinnetou už nekonečně starý, vězte, že není velký problém sbírat dokonce ani podpisy už po staletí mrtvých osobností. Co byste řekli českým panovníkům? Josef má ve sbírce podpisy většiny z nich. A právě při naší návštěvě ve Vrchlabí se těšil z nového přírůstku – byl jím dokument podepsaný Marií Terezií. Měl jsem opravdu výjimečný pocit, když mi ho půjčil do rukou.

Video se připravuje ...

ABC TV: Muzeum autogramů má Iron-Mana i Marii Terezii • Zdroj: ABC

Památníček nestačí

Jako šéfredaktor ábíčka čas od času potkám někoho významného. Kdybych těmto osobnostem vždycky podstrčil památníček, asi bych měl už pár desítek hezkých podpisů. Jen by to z mé strany vyžadovalo trochu odvahy si o podpis říct. To Josef je systematik: Na setkání je připravený a nemá po ruce památníček, ale fotografie, knížky, plakáty atd. – všechno, co s danou osobností souvisí. Ze setkání si pak odnáší podepsaný originální předmět, který má mnohem větší hodnotu než "vlnovka" v památníčku. Zpátky k mojí otázce: Berete z levé nebo z pravé ruky? Pokud jste sáhli po prezidentově fotce, máte věc v hodnotě maximálně pár set korun. Pokud držíte dokument, můžete mít v ruce i pár set tisíc.

Muzeum autogramů

Vrchlabí má díky Josefu Mikáskovi muzeum autogramů. Některé exponáty – jako podepsané plakáty či fotografie – jsou klasika. Jsou tady ale i velmi neobvyklé kousky: Kytara frontmana kapely The Cure Roberta Smithe, kterou Josef získal tak, že si o ni Robertovi prostě "drze" řekl. Nebo hokejka Vladimíra Růžičky s podpisy celého zlatého olympijského hokejového týmu z Nagana.

Jak na lov

Jak se autogramy loví? Částečně jsem vám to už prozradil, ale co z toho neuvidíte, je velká trpělivost a odvaha, kterou musí sběratel mít. Josef nám vyprávěl, že některý osobnostem poslal desítky dopisů, než se dočkal autogramu. U historických osobností musí obrážet burzy a u těch zvlášť exkluzivních i náročné světové aukce. Časově a finančně nenáročný koníček se tak postupně může rozvinout k cestování po celém světě a nakupování vzácných a drahých historických listin za velké sumy. Na druhou stranu může mít správný podpis na správném dokumentu nevyčíslitelnou hodnotu, která časem neklesá. A to sběratelé dobře vědí.


Na nákupy autogramů pozor

Když se podíváte po internetových bazarech a aukcích, objevíte stovky nabídek s originálními autogramy. "Pozor na ně," varuje Josef Mikáska. "Mnohé jsou podvrhy. Často narážím na to, že se mi lidé chlubí s úlovkem z internetu a já na první pohled poznám, že jde o falzifikát. Není nic jednoduššího udělat na fotku vlnovku a vydávat ji za originál."

 

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Mini-Z: Auta na vysílačku bzučí jako zběsilí sršni

Mini-Z: Auta na vysílačku bzučí jako zběsilí sršni

ABC TV: Složili jsme Tatru 148

ABC TV: Složili jsme Tatru 148

 

Články odjinud