Nejlepší nové knížky: Od Batmana a Fantastických zvířat až po Klíč k vesmíru

Nejlepší nové knížky: Od Batmana a Fantastických zvířat až po Klíč k vesmíru
Sdílej
 
Přečtěte si o nových nejlepších knížkách od Batmana a Fantastických zvířat až po Klíč k vesmíru, které prostě musíte číst.

Batman Detective Comics: Gothtopie

Již pátý díl oblíbené série Batman Detective Comics s podtitulem Gothtopie. Hlavní příběh zavede čtenáře do podezřele idylického a klidného Gothamu, kde se o spravedlnost stará Batman se svou partnerkou Catbird. Zločin je tu v podstatě vymýcen a lidé žijí šťastně a spokojeně. Pokud vám na tom něco nesedí, nejste jediní! Brzy se totiž ukáže, že není vše tak, jak se na první pohled zdálo. Gothtopie je přitom jen jedním ze zařazených příběhů o proslulém hrdinovi v netopýřím kostýmu. Najdete tu i Práskačovo blues, kde je hlavním hrdinou policista Jim Gordon, nebo komiks Koruna strachu, ve kterém je rozvíjen příběh Man-Bata. Působivé kresby proslulých komiksových výtvarníků vás vtáhnou do Batmanových temných dobrodružství, zavedou na stopu zločinu a především k jeho potrestání. Kniha je na trhu k dostání v pevné vazbě,  paperbackové vazbě nebo v limitované edici, aby uspokojila všechny druhy fanoušků!

Shrnutí: Strhující dobrodružství s klasickým komiksovým hrdinou!

Autoři: John Layman, Jason Fabok, Aaron Lopresti

Vydává: BB Art, 2017, 208 stran

Batman Detective Comics: Gothtopie •  BB/art

Čáry života

Jizvy na paži mají navždy svému nositeli připomínat oběti, které připravil o život. Jde tedy spíš o čáry smrti než života. Cyra jich má opravdu hodně, i když ne z vlastní vůle. Jejím darem i prokletím je bolest, kterou pouhým dotykem dokáže přenést na druhé. Bolestí může i zabít. Toho zneužívá její krutý bratr k získání nadvlády nad planetou: Cyru nutí, aby zničila každého, kdo mu v jeho plánech překáží. Lidé o tom nemají tušení, považují ji proto za stvůru a bojí se jí. Jediný Akos, zajatec ze sousedního národa, z ní strach nemá. Dokáže její bolest tlumit a zbavuje ji i jejích pochybností o sobě samé. Možná tak Cyra i najde sílu vzepřít se svému tyranskému bratrovi... Příběh řadí do žánru sci-fi to, že se odehrává na vzdálených planetách a jeho postavy jsou obdařeny neobvyklými schopnostmi. Klasická zápletka by se ale mohla odehrávat kdekoliv.

Shrnutí: Klasický příběh s překvapivě otevřeným koncem.

Autorka: Veronika Rothová

Vydává: CooBoo, 2017, 424 stran

Fantastická zvířata a kde je najít •  archiv vydavatele

Fantastická zvířata a kde je najít

Mloka Scamandera, roztržitého magizoologa, který přicestuje do New Yorku i se svým kouzelnickým kufrem plným vzácných magických tvorů, nejspíš znáte z kina. Pro skalní fanoušky potterovského světa máme skvělou zprávu: Scénář k filmu Fantastická zvířata a kde je najít konečně vyšel v češtině! Text knihy s krásnou, bohatě vyhlížející vazbou, doplňovaný jednoduchými kresbami magických tvorů, se vám možná na čtení bude zdát nezvyklý. Čte se ale stejně snadno jako divadelní hra: rychle a úderně. Jakmile jej otevřete, vtáhne vás do děje překotný rytmus uhánějícího dobrodružství.

Shrnutí: Nádherná nutnost pro fanoušky Mloka Scamandera.

Autor: J. K. Rowlingová

Vydává: Albatros, 2017, 287 stran

Vesmír

Nová kniha z edice Fakta v kapse vám představí vesmír tak, jak jste ho dosud možná neznali. Na více než dvou stech stranách najdete celkem padesát žebříčků 10 "nej". Zajímá vás, jaké jsou největší objekty ve slunečním systému? Dokázali byste vyjmenovat nejúspěšnější vesmírné sondy, kterými se snažíme poznávat vzdálené a pro člověka zatím špatně dosažitelné kouty naší soustavy? Nebo by vás zajímalo, jak původně vesmírné vynálezy zlepšily život na Zemi? Kniha přináší spoustu zajímavých informací doplněných množstvím fotografií. Seznamová forma brání autorovi pouštět se do podrobností, ale to vůbec nevadí: Nedává si za cíl jít do hloubky, spíše vzbudit zájem. Vesmír od Mikea Goldsmithe je tak skvělým průvodcem vesmírem pro všechny, kteří se v tématu teprve pomalu rozkoukávají, ale i krásnou souhrnnou galerií faktů a krásných ilustrací pro ty, kteří se ve vesmíru už cítí jako doma.

Shrnutí: Zábavný průvodce vesmírnými fakty.

Autor: Mike Goldsmith

Vydává: Knižní klub, 2017, 208 stran

Ztřeštěný dům na stromě •  archiv vydavatele

Ztřeštěný dům na stromě – 13 pater

Terry a Andy jsou super dvojka, která se perfektně doplňuje. Andy je rozvážnější a zodpovědnější, zatímco Terry, tak trochu vynálezce, přebíhá od jednoho nápadu k dalšímu a nedokáže při tom moc dlouho udržet pozornost. Společně zažívají jedno šílené dobrodružství za druhým. A dokonce o nich píšou knížky – tedy, Andy je píše a Terry k nim kreslí obrázky. Bydlí ve svém třináctipatrovém domě na stromě, kde nechybí ani vymoženosti jako fontána na limonádu, obří katapult nebo nádrž s lidožravými žraloky!

Největší nepřítel – uzávěrka

V příběhu Terryho a Andyho tak trochu tlačí čas – už minulý pátek měli svému nakladateli panu Raťafákovi dodat novou knihu. Zatím ale nemají ani stránku, o čemž nerudný Raťafák nesmí nic vědět. Andy mu ve snaze situaci napravit slíbí, že knihu do druhého dne dodají. Je proto nejvyšší čas pustit se práce. Časová tíseň je ale vždy nejlepší období pro ta nejnepravděpodobnější dobrodružství! Ať už jde o mořskou pannu ve vaně, opičí vpád do stromového domu, nebo obří gorilu dožadující se obřího banánu, pánové se nudit nebudou. Dokážou včas doručit svůj rukopis nakladateli?

Andy a Terry

Největší část knihy zabírají jednoduché, ale zábavné ilustrace, kterými vás autoři seznámí s roztodivnými detaily z života hlavních hrdinů. Výběr jmen postav nejspíš nebude náhodný – autory knih jsou Andy Griffiths a Terry Denton. A představte si – Andy je píše a Terry ilustruje! Příběh, který ocení třeba fanoušci Deníku malého poseroutky, střídá legrační nápady s ještě legračnějšími. Přečíst se dá doslova jedním dechem!

Shrnutí: Zábavné rychločtení plné bláznivých nápadů!

Autoři: Andy Griffiths, Terry Denton

Vydává: Petrkov, 2017, 256 stran

Planeta Země

Pokud vás už před časem zaujala publikace Vesmír z edice Fakta v kapse, určitě si nesmíte nechat ujít další titul z této populárně-naučné série s názvem Planeta Země. Knížka, která se vám vejde do kapsy, opět přináší padesát nejzajímavějších žebříčků 10 nej, tentokrát o naší krásné a rozmanité planetě. Věděli byste třeba, jaká sopka je považována za vůbec nejnebezpečnější, kde ji najít a jak velkou část planety by při erupci zničila? Zkusili byste vyjmenovat deset nejúžasnějších světových památek, které jsou dílem lidské ruky? Na své si přijdou ale i obdivovatelé oceánů a horských oblastí, dokonce i nadšenci do světových kulinářských pokladů nebo různých architektonických divů. Zábavně a srozumitelně dokreslují všechny ty podivné i dechberoucí zvláštnosti o planetě Zemi rozmanité fotografie, obrázky i mapky. Knížka bude super čtením na prázdniny pod stan, ale i skvělým pomocníkem při biflování se na testy ze zeměpisu.

Shrnutí: Zábavná příručka pro školáky i dobrodruhy!

Autoři: James Buckley Jr., Diane Bailey

Vydává: Knižní klub, 2017, 208 stran

Volání netvora: Příběh života •  archiv vydavatele

Volání netvora: Příběh života

Conor O’Milley už není tak malý, aby nechápal, co se kolem něj děje. Jeho maminka je těžce nemocná a žádná léčba na ni nezabírá. Conor je naštvaný na celý svět, ale ze všeho nejvíc na sebe. Každou noc se mu navíc vrací noční můra, kde znovu a znovu prožívá ohromnou ztrátu, která jej stejně nemine. V ten okamžik se objevuje netvor. Prastaré a mocné stvoření v podobě tisu, jež ale v porovnání s nočními můrami Conorovi připadá jen nepatrně strašlivé. Netvor chce Conorovi vyprávět tři příběhy. Na oplátku žádá od Conora jeden jediný – příběh jeho života.

Vyprávění o statečném chlapci čelícím reálným nočním můrám je doprovázeno temnými kresbami Jima Kaye, které dokonale podtrhují atmosféru celé knihy. Mrazivý příběh bez zbytečných odboček je skutečně silný, zanechá po sobě ale něco krásného a zvláštním způsobem uklidňujícího. Filmovou adaptaci příběhu nyní můžete vidět také v kině.

Shrnutí: Dojemný příběh o tom, že není netvor jako netvor.

Autor: Patrick Ness

Vydává: Slovart, 2017, 216 stran

Jirkův tajný klíč k vesmíru

Jirka je kluk, kterého by všechno zajímalo – třeba jak vznikl vesmír nebo proč věci fungují, jak fungují. Jeho rodiče jsou ale zapřisáhlí odpůrci vědy, proto se toho od nich moc nedozví. Jednoho dne mu ale uprchne jeho čuník Bedřich a ve snaze ho dopadnout se za ním vydá do tajemné sousední zahrady. Tady se seznámí se všetečnou Aničkou, jejím tatínkem Erikem a nejchytřejším superpočítačem ve vesmíru jménem Kosmo. Brzy se ukáže, že Kosmo dokáže kamarády posílat na všelijaká místa ve vesmíru! Jenže Jirka s Erikem musí být opatrní – ke Kosmu by se rád dostal i někdo další... Čtivě psaná knížka je prosycena zajímavými fakty z oblasti fyziky, je plná milých ilustrací Garryho Parsonse i působivých fotografií různých koutů vesmíru. Na první díl z knižní série Jirkova vesmírná dobrodružství navazují hned tři další knihy a slibují tak fantastické čtení bez nepříjemného čekání na další díl!

Shrnutí: Strhující i poučné putování po vesmírných končinách.

Autoři: Lucy a Stephen Hawkingovi

Vydává: Universum, 2015, 336 stran

 

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

 

Články odjinud