Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru
Sdílej
 
Stačí si na hlavu nasadit helmu s odklápěcím hledím, vzít do ruky gotický meč a hned se člověk cítí jako středověký válečník. Je to magie, která funguje skoro na každého.   

 

 

Když jsem volal Jiřímu Havlisovi do Borovan v jižních Čechách, že bych o něm chtěl napsat reportáž, ze sluchátka se ozvalo "Juchů, ábíčko! Já jsem celoživotní ábíčkář."  Hned bylo jasné, že s tímhle chlapem mluvíme stejnou řečí. Dorazili jsme k němu v druhé polovině prázdnin. Přivítal nás v malé dílně spolu s manželkou, která se podílí na výrobě i prodeji, a se čtrnáctiletým synem. Všichni veselí, samý úsměv. A jak by také ne, když mají tak krásnou živnost.

Inspirace v ABC

Na začátku bylo ábíčko, které Jiří v dětství odebíral, a v němž se tehdy objevila vystřihovánka rytíře. Nedlouho poté připravoval kostýmy na jakési dětské divadelní představení a pro sebe a pro své kamarády vytvářel papírové helmy. Vzpomněl si přitom na rytíře z ábíčka, ale střih jeho přilby se mu zdál složitý, a tak si jej zjednodušil. Po mnoha letech, už v dospělosti, se Jiří připletl na jarmarku ke stánku, kde prodávali papírové repliky rytířských přileb. Prohlížel si je a kroutil hlavou. Vždyť to jde udělat líp a jednodušeji! Přišel domů, vzal arch kartónu a začal experimentovat.

Jiří Havlis s manželkou před širokým sortimentem svých výrobků •  Pavel Dobrovský

Desítky papírových modelů

Havlisova firma (na webu ji najdete na adrese www.papirovehelmy.cz) existuje už dvacet let a jeho papírové helmy jsou co do historické věrnosti a kvality zpracování nepřehlédnutelné. Vyvinul jich už desítky typů. Jsou vyrobeny z tvrdého kartónu o tloušťce 1 mm. Většina pevných spojů je lepena lepidlem "na tupo" (tedy hranami k sobě, bez chlopní). Jen některé díly jsou k sobě snýtovány stejně jako pohyblivé spoje, například odklápěcí hledí. Ještě před pár lety Jiří díly vystřihoval nůžkami, což je u tvrdého kartónu opravdu dřina, dnes je vyřezává strojově pomocí laserového plotru. Je to rychlejší, méně pracné a především velmi přesné.

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Šavle a meče z překližky

Vedle papírových helem vyrábí firma také zbraně, především meče, ale také kopí, palcáty, sekyry, šavle, sudlice, halapartny a další. I tady překvapí materiál. Není to ocel, ale lehká překližka. Jednotlivé díly se rovněž vyřezávají laserem a poté se sestavují. Vypadají opravdu věrně. Například meče mají koženkové omotávky rukojetí, zdobené záštity i hlavice, a mnohé mají také žlábek v čepeli. Je radost takový meč držet v ruce! K meči neodmyslitelně patří štít se zemským nebo rodovým erbem. Jiří štíty vyrábí ze sololitových desek a ručně maluje. Ostatně, věrně jsou nabarveny i helmy a zbraně. Na všech je použita speciální zdravotně nezávadná barva.

K helmě je třeba přinýtovat hledí •  Pavel Dobrovský

Aby se dobře posouvalo, je nýt proložen podložkami •  Pavel Dobrovský

Stavebnice

Všechny popisované výrobky se dají koupit hotové. My jsme se obávali o jejich trvanlivost, protože helma z papíru nám už z principu nepřišla moc pevná. Ovšem přesvědčili jsme se, že kartón spolu s konstrukcí helmy je velmi pevný a vydrží i opravdu slušné rány. Stejně tak i překližkové meče. Dá se s nimi jít i do tvrdých soubojů, což uvidíte na videu v našem QR kódu. Pro běžné hraní vám vydrží rytířská výbava po řadu let. Přilbu si však můžete koupit také jako stavebnici: Dostanete pouze vyřezané díly a k nim pytlíček nýtků. Budete lepit, barvit povrch, nýtovat. Stejně tak si můžete pořídit i stavebnici meče. Díly do sebe přesně zapadají, ale přece jen je třeba trocha zručnosti.

Nejen rytíři

"Stavebnice si objednávají třeba letní dětské tábory, jinak si většina zákazníků nechá poslat hotový výrobek," komentuje Jiří Havlis. Dodává, že v poslední době se ozývá dost zákazníků, kteří chtějí zbroj či zbraň na míru. Například podle nějaké oblíbené fantasy postavy. Pak je potřeba delší vývoj, ale nakonec se dá splnit každé individuální přání. Výjimkou není ani nechat si udělat celou plátovou zbroj z kartónu, případně textilní doplňky. Kromě rytířů vrcholného středověku se Havlisova firma zabývá i výrobou replik zbraní a zbroje antického Řecka, Říma nebo z období Vikingů. My jsme si v jeho dílně připadali jako u pohádkového zbrojíře.


Akce!

Papírové helmy a zbroj z překližky v akci •  Pavel Dobrovský

Jiří Havlis se věnuje nejen výrobě replik zbroje a zbraní, ale ač sám není šermířem, přátelí se s mnoha spolky, které se věnují historickému šermu. Na akcích tohoto typu ho můžete vidět po celé republice s jeho prodejním stánkem. Sám pak v létě u jihočeských Borovan pořádá velkou šermířskou akci pro děti. Má název Bitva o Slamburk. Do celodenní bitvy o slaměný hrad se pod vedením zkušených šermířů mohou zapojit děti různého věku. Na video z loňské akce můžete podívat v odkazu našeho QR kódu.

 

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

 

Články odjinud