Lego filmařina: Dejte kostičkám život!

Lego filmařina: Dejte kostičkám život!
Sdílej
 
Tvorba videí, v nichž hrají kostičky a legáčci, je jednoduchá. Není to ale pro netrpělivé – vytvořit krátký skeč může trvat několik hodin, na delší film počítejte i s měsíci.

 

Hlavním znakem Lego animací je to, že video vytváříte z fotografií. Pohnete figurkou, vyfotíte ji, pohnete znovu, vyfotíte... A takhle pořád dokola. Tato technika se označuje jako stop-motion. Nebojte se ji zkusit, jde o zajímavou a velmi kreativní aktivitu, díky které se můžete stát opravdovým filmařem. Stačí k tomu málo – mít smartfoun nebo foťák plus počítač, stativ a nějakou Lego stavebnici.

Filmové Lego studio

Nejprve je potřeba si dobře promyslet, o čem budete točit a kdo budou hlavní hrdinové. Poté si postavíte prostředí, kde se bude děj odehrávat, a připravíte si další objekty, které ve filmu chcete použít (například auta, zvířata nebo nástroje). Prostředí by mělo být pestré, nebojte se použít co nejvíce detailů. Kytky, kamínky, poházené Lego klády, nepořádek... Každý prvek se počítá a vaše scéna bude vypadat o to profesionálněji.

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem

Nasvícení scény

Do pozadí stačí svisle postavená základní Lego deska nebo jednobarevný papír. Dávejte si ale velký pozor na to, aby v záběru nebyla vidět žádná část okolního! Nevypadá hezky, když za dramatickou scénou vykoukne nepořádek na vašem psacím stole.

Myslete také na to, že stejně jako u každého natáčení musíte mít dobrý zdroj světla. Studio si postavte někde u okna nebo jej z každé strany nasviťte jednou lampičkou. Pak už jen zbývá upevnit na stativ fotoaparát nebo chytrý telefon a můžete začít.

Animátor může dokonce vyměňovat hlavičky, aby měla postava správný výraz •  iStock

Dlouhá tvorba

Pro začátek vám na malý animák bude stačit nějakých 150 fotek. Jakmile je máte hotové, můžete se pustit do stříhání. Pokud jste fotili mobilem, můžete použít nějakou aplikaci, například PicPac. Jestliže jste ale tvořili fotoaparátem, budete muset stříhat na počítači. Zkuste si k tomu stáhnout třeba bezplatný Windows Movie Maker nebo placený Sony Vegas či Camtasii.

LEGO® Batman: Superhrdinové i záporňáci z kostiček

LEGO® Batman: Superhrdinové i záporňáci z kostiček

Hudba a hlasy

Zvolte 10–15 snímků za sekundu (FPS), podbarvěte nějakou hezkou hudbou (z legálního zdroje, jako je XY) a nezapomeňte na úvodní a závěrečné titulky. Tím by mohl být váš první animovaný film hotový. Při dalších pokusech můžete zkoušet filmy prodlužovat a třeba přidávat hlasy svých kamarádů jednotlivým legáčkům. Svůj hlas si přirozeně nechte pro hlavního hrdinu!


Kde hledat inspiraci pro vaši animaci?

BrotherhoodWorkshop

- Za nejlepšího animátora je považován Kevin Urlich, který animuje přímo pro LEGO. Obdivovat jeho práci můžete v Lego filmech Hobit a Star Wars.

MICHAELHICKOXfilms

- Téměř milion odběratelů na YouTube dosáhl tvůrce krátkých skečů Michael Hickox. Jeho videa najdete na MICHAELHICKOXfilms.

FK Films

- Stejný žánr Lego videí dělá i animátor z kanálu FK Films. U něj můžete vidět i mnoho krátkých skečů.

Stavebnice Lego často ztrácejí po prvním postavení atraktivitu. S Lego animací získají nový život •  iStock

MADABOUTLEGO

- Trochu jiný druh Lego animací pak dělá skotský kanál MADABOUTLEGO. Snaží se zaujmout hlavně představováním Lego setů. Jeho videa jsou tedy o tom, jak se kostičku po kostičce samo složí auto, dům, letadlo...

lluukkyy28

- Úspěšným českým tvůrcem je lluukkyy28, který se může pyšnit 45minutovým animákem Sherlok Holmes a Pes baskervillský, jemuž své hlasy propůjčili i známí herci.

- Další české tvůrce najdete na kanálech escet1, CzechLegoStudios a TV OKPIG.


Zábavnější prostředí

Stavebnice Lego často ztrácejí po prvním postavení atraktivitu. S Lego animací získají nový život •  iStock

Připadá vám studio postavené jen z Lega moc obyčejné? Jestli chcete něco unikátního, připravte si spoustu modelíny a zajděte do přírody pro klacíky, kamínky a kusy mechu, které vašemu snímku dodají realističtější atmosféru. Například youtuber z kanálu The Guildmaster Studio tohle umí náramně. Celé kouzlo spočívá v tom, že na podložku nanese spoustu modelíny, do níž naaranžuje jak součástky Lega, tak různé přírodní (samozřejmě můžete použít i umělé) materiály. Tohle je ale jen pro opravdu odvážné hračičky!

Staň se YouTuberem: Základy práce s Windows Movie Maker

Staň se YouTuberem: Základy práce s Windows Movie Maker

ABC TV: Podívali jsme se na novinky v Legolandu!

ABC TV: Podívali jsme se na novinky v Legolandu!

Rozhýbaní Lego roboti: Holčičí programování

Rozhýbaní Lego roboti: Holčičí programování

ABC TV: Velké dětské testování LEGO City

Video se připravuje ...

ABC TV: Velké dětské testování LEGO City • Zdroj: ABC

 

Články odjinud