Vánoce s knížkami: Nejlepší dárky pod stromeček

Vánoce s knížkami: Nejlepší dárky pod stromeček
Sdílej
 
Knihou neurazíš, říká staré a pravdivé pořekadlo. My jsme pro vás vybrali několik titulů, které pod stromečkem potěší jak ty nejmenší, tak třeba vaše rodiče. Nechte se inspirovat!

J. K. Rowlingová:

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

(ilustrované vydání)

J. K. Rowlingová: Harry Potter a vězeň z Azkabanu (ilustrované vydání) •  Albatros

Harry Potter je fenoménem, který znají snad všichni. Letos se dočkal výročí a při té příležitosti jste mohli na pultech knihkupectví vidět spoustu knih v nových kabátcích. Vaší pozornosti by neměl uniknout především třetí díl série – celou řadou čtenářů označovaný za jeden z nejlepších dílů vůbec – vězen z Azkabanu, který nedávno vyšel v ilustrovaném vydání. Krásné kresby Jima Kaye dodávají příběhu spolu s velkoformátovým vydáním skutečně (a doslovně) nový rozměr.

Více informací

George Beahm:

Stephen King – Čtyřicet let hrůzy

George Beahm: Stephen King – Čtyřicet let hrůzy •  Baronet

Dalším fenoménem, který nemohl uniknout ničí pozornosti, je Stephen King. Autor, jenž se stal králem hororu a jeho jméno je s tímto žánrem již navždy nesmazatelně spojeno. V současnosti patří jednoznačně k nejplodnějším autorům vůbec a má na svém kontě už dobrou šedesátku románů. Tato kniha mapuje nejen jeho dílo ale i osobní život, který byl, podobně jako leckdy jeho příběhy, plný neuvěřitelných náhod a nepřízní osudu. Pro milovníky hororu je tohle vyloženě nutnost.

Více informací

Juraj Červenák:

Vlk a dýka

Juraj Červenák: Vlk a dýka •  Argo

Co by to bylo za Vánoce bez pořádné detektivky? Máte-li však již dost severské krimi, můžete sáhnout po něčem, co je nám mnohem bližší. Slovenský spisovatel Juraj Červenák si letos připsal na své konto již pátý díl historické detektivky ze série Stein a Barbarič. V tomto svazku si navíc Barbarič vystřihne sólo, během nějž se snaží odhalit zmizení dcery kastelána hradu Sitno. Červenák je známý nejen tím, jak si vždy skvěle nastuduje prameny – takže se můžete těšit na historicky věrohodný příběh –, ale také svým chytlavým stylem psaním, které z jeho knih dělají díla ideální na dlouhé zimní večery.

Více informací

Robert Fulghum:

Opravář osudů

Robert Fulghum: Opravář osudů •  Argo

Knihy Roberta Fulghuma jsou vždy jakýmsi způsobem milé – dokážou člověka rozesmát, rozesmutnit i pohladit po duši. Ať už za to může jeho spisovatelský um nebo způsob, jakým do svých příběhů nenásilně vkládá drobné filozofické úvahy, lehká morální ponaučení nebo otázky k zamyšlení, jisté je jedno – Fulghumovy knihy jsou sázkou na jistotu. Autor sám se nijak netají tím, že má naši malou zemičku v oblibě, a tak svůj poslední román zasadit do prostředí Prahy. Jeho hlavní hrdina sem přijíždí hledat své kořeny, ale nikoho příliš nepřekvapí, že nakonec může najít něco docela jiného.

Více informací

Ken Liu:

Ctnosti králů

Ken Liu: Ctnosti králů •  Host

V posledních letech se k nám začíná ve větší míře dostávat také východní literatura, především co se žánru fantasy týče. Neokoukané kulisy a zajímavá mytologie staví podobná díla do popředí zájmu. Když k tomu ještě připočtete zajímavý způsob vyprávění a velkolepé pojetí příběhu o svrhnutí tyranského císaře, nemusíte dlouho váhat. Ačkoliv se premisa příběhu může zdát obyčejná a již několikrát opakovaná autor Ken Liu vás rychle vyvede z omylu. Svým stylem vyprávění vás vtáhne do svého leckdy krutého světa plného barev a společenských pravidel a těch šest set stran jeho románu uteče jako voda.

Více informací

Anne Jacobsová:

Panský dům

Anne Jacobsová: Panský dům •  Knižní klub

Takzvané rodinné ságy se u nás těší poměrně značné oblibě. Spojují se v nich pestré mozaiky charakterů, dramata, láska, tajemství a historie. To vše na pozadí lesku pozlátka mocných rodů. Pro řadu čtenářů tak podobné knihy představují ideální kombinaci. Nejinak je tomu i v případě Panského domu, prvního svazku chystané trilogie. V něm autorka Anne Jacobsová představuje svou hrdinku Marii, která roku 1913 nastoupí jako pomocnice do kuchyně význačné rodiny průmyslníků. Zde najde mnohé – ale jak můžete snadno tušit podle data, kdy se příběh odehrává, nemusí Marie najít vždy jen pozitivní věci.

Více informací

Různí autoři:

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese

Různí autoři: Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese •  Knižní klub

Legendární Sherlock Holmes se snad nikdy neomrzí, stejně jako geniální detektivové, kteří vznikli během let na základě jeho předobrazu. Nyní můžete některého z milovníků svérázného, výstředního hrdiny obdarovat vpravdě monumentální sbírkou povídek, čítajících bezmála devět set stran. V té dal editor Otto Penzler dohromady osmdesát textů z per různých autorů, kterým v průběhu více než jednoho století Sherlock Holmes učaroval. Kniha je tak pestrou směsicí různých žánrů a literárních stylů. Od klasiky, přes sci-fi, až po lehké parodie Doylových současníků.

Více informací

Magdalena Mintová:

Falešný román

Magdalena Mintová: Falešný román •  Knižní klub

Život je třeba okořenit si i špetkou humoru. K tomu by mohla sloužit jednohubka v podobě knihy Falešný román. O hrdinech, kteří se snaží napsat knihu, již bylo sepsáno dost a dost příběhů. Málokterý z nich se však ke své činnosti dostal proto, že jeho bohaté rodiče už nebavilo ho vyživovat. Aby se vyhnula odstřihnutí od rodinných financí, uchýlí se hlavní hrdina Ema ke lži, že píše román. Že to s tím datlováním příběhů není zase tak snadné, zjistí poměrně záhy, stejně jako čtenáři. Kniha je vyprávěna formou deníkových zápisků plných Eminých glos, a i když je styl humoru místy trochu jednodušší, na zlepšení nálady během pošmourných dní, které nás čekají, bohatě stačí.

Více informací

Amie Kaufman:

Gemina

Amie Kaufmanová: Gemina •  CooBoo

Na Vánoce je třeba nejen dělat radost knihami, které potěší čtenářskou duši, ale také knihami, které lahodí oku a sluší vaší knihovničce. A přesně do této skupiny spadá také Gemina. Druhý díl trilogie Akta Illuminae, která si získala oblibu nejen ve světě ale i u českých čtenářů. Strhující sci-fi příběh se sympatickými postavami je vyprávěn netradičním způsobem skrze reporty, lékařské zprávy, deníkové zápisky či logové výstupy počítačových programů. Tomu odpovídá i grafické zpracování knihy, plné různých vychytávek ve snaze dodat příběhu na atmosféře a autentičnosti. Jen si knihu prolistujte někde v knihkupectví a zkuste říct, že byste ji nechtěli mít doma!

Více informací

Přečtěte si také:

Vánoce s vědou: Pět nejlepších vědátorských dárků roku 2017

Vánoce s vědou: Pět nejlepších vědátorských dárků roku 2017

Deskovinky #35: Tipy na stolní hry pod stromeček

Deskovinky #35: Tipy na stolní hry pod stromeček

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem

ABC 25-26/2017: Vánoční dvojčíslo

ABC 25-26/2017: Vánoční dvojčíslo

 

Články odjinud