1MA6LEE: Karty netušených možností

1MA6LEE: Karty netušených možností
Sdílej
 
Vysokoškolský učitel Petr Hedbávný a ilustrátorka Jana Zimová vymysleli hrací karty, které rozvíjejí přirozenou představivost. Navštívili jsme Scio školu na Praze 6, kde karty už pár měsíců používají ve výuce.

 

"Klokan si oblékl sportovní tričko, ukradl kočárek a zaběhl do domu," hlasitě vypráví černovlasý chlapec. Všichni se smějí. Mikropříběh dal kluk dohromady během pár vteřin ze čtyř obrázků na své žluté kartě. Na něj se svou bílou kartou navazuje sousední dívka: "Musel si převléknout kalhoty, šel si je vyprat pod most, kde ho napadla labuť." Další smích. Všichni se náramně baví. A takhle se zapojí celé kolečko dětí. Že příběh dohromady nedává moc smysl, nikomu nevadí.

Jako domino

A už hrajeme další hru. Autor karet jí říká Kreativní domino. Smyslem je napojovat na sebe karty malými obrázky tak, že spojení dává logický smysl, který si hráč obhájí před ostatními. Například obrázky boty a čepice se dají prezentovat jako zima nebo polární výprava nebo sáňkování atd. Květina a plachetnice se dají prezentovat například jako Holandsko, Vzpoura na Bounty, zkáza Velikonočního ostrova... Variant je zkrátka nekonečné množství a jediným omezením je vaše představivost.

ABC TV: Představujeme fantastické karty Imaglee

Video se připravuje ...

Karty Imaglee: Co to je? Jak to funguje? • Zdroj: redakce ABC

Pantomima

V další hře jedno dítě ukazuje kartu a ostatní mu pantomimicky předvádějí, co je na ní za obrázek. "Žirafa, žirafa," křičí chlapec, když mu spolužáci ukazují dlouhý krk. A už se zase všichni smějí. Než se dobereme ke správné odpovědi, kterou je labuť, vyjmenuje kluk skoro celou zoologickou zahradu. Při téhle hře by se nesmál jen opravdový kakabus.

Ukecaná přebíjená

Skupinka dětí už zase sedí v kroužku na podlaze. Hrajeme jakousi přebíjenou. Uprostřed leží karta slona. A už na ni padá karta s činkou a kluk v zeleném tričku svůj tah obhajuje větou: "Slon bude posilovat, aby byl nejsilnější na celém světě." Přes činku padá karta fontány a vynášející blondýnka říká: "Ve vodě činka zrezne." A karty létají jedna za druhou. "Voda vypere tričko." "Tričko uschne při jízdě na koloběžce." "Koloběžku použije medvěd v cirkusu."

Setři a bojuj! Vyzkoušeli jsme Scratch Wars

Setři a bojuj! Vyzkoušeli jsme Scratch Wars

Pravidla? Pche!

Za dopoledne jsme si zahráli několik her a děti k nim spontánně vymýšlely nová a nová pravidla. "Tak to má být," pochvaloval si Petr Hedbávný. "Přesně takhle ty karty mají fungovat. Mají podněcovat fantazii a donutit hráče přemýšlet." Spokojený byl i učitel, který s dětmi karty používá už dva měsíce. "Zatím jsme je používali spíš v řešení matematických úloh, například při sčítání, násobení či dělení hodnot karet. Tyhle slovní hry jsou pro nás nové. Je vidět, jak jsou ty karty univerzální a jak se s nimi dá zažít pokaždé něco nového."


Fantastické karty nebo...

F4NT4ST1CKÉ K4RTY?

Co všechno je karetní hra 1MA6LEE (čti imaglí)? Už samotný název v sobě skrývá několik slov – Image (obrázek), Imagination (představivost), Glee (radost) a dvě arabské číslice, které se čtou jako písmena – 1 (I) a 6 (g).

Imaglee: Vysokoškolský učitel a ilustrátorka vymysleli hrací karty, které rozvíjejí fantazii •  Pavel Dobrovský

V základním balíčku najdete 50 karet v pěti barevných skupinách po deseti kartách. Na každé kartě je jeden hlavní obrázek a tři vedlejší. Všechny hlavní obrázky se na jiných kartách objevují jako vedlejší. V každém hlavním obrázku je zakomponována jedna arabská číslice v hodnotách 0 až 9. Takže každá karta má svou číselnou hodnotu, a tudíž se s kartami dají hrát jednoduché i velmi složité matematické hry – od pouhého sčítání a odčítání hodnot na kartách až například po vysokoškolskou kombinatoriku. Zrovna tak se dá hrát podle barev na kartách, a jak už jsme popsali v článku, také podle samotných obrázků. A samozřejmě i kombinace všech těchto možností.

Na www.facebook.com/ fantastickekarty právě vychází "365 tipů a triků od imaglee" •  Pavel Dobrovský

S kartami se dají hrát i klasické hry, jako je prší, kvarteto či pexeso. Kreativní hry jsou však zábavnější. Zajímavé je, že tato originální česká hra nemá věkové omezení. Může bavit předškoláky, školáky i studenty středních a vysokých škol. A samozřejmě dospělé. Každý si na nich může najít svůj stupeň obtížnosti, poupravit pravidla či stanovit zcela nová.

Základní herní balíček má bílou barvu. Je možné k němu dokoupit balíček v černé barvě. Až na barvu jsou v něm karty zcela identické. Pak světlé karty po vzoru Star Wars reprezentují světlou stranu síly a tmavé temnou stranu síly. Kombinací obou balíčků se pak paleta možných her ještě výrazně rozšiřuje. Webovky hry, kde si karty můžete i koupit, najdete na adrese www.imaglee.com.

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Deskovinky #23: České hry na vzestupu

Deskovinky #23: České hry na vzestupu

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

 

Články odjinud