Nekompromisní bugina: Test RC auta

Nekompromisní bugina: Test RC auta
Sdílej
 
Drsnému redakčnímu testu jsme tentokrát podrobili terénní buginu Maverick Strada XB. Pohon na všechna čtyři kola opravdu využila!

 

S tímto testem se sice vydáváme do sféry modelářství, ale nebojte se, složité skládání modelu nás nečeká. Maverick Strada XB je továrně sestavený model a abychom se mohli vydat na první testovací jízdu, je třeba jediné: Do auta jenom vložit nabitý akumulátor a do vysílače čtyři tužkové baterie AA.

Velká a těžká bugina

Bugina je pořádně velká, a když k tomu přidáte hmotnost 1,5 kg, je jasné, že jde o model do terénu. Zkoušeli jsme ho i v redakci a v bytě, ale auto je natolik silné a velké, že jízda v interiéru vůbec nedává smysl. Hlavní předností auta je permanentní pohon 4x4. Dělá z něj dravce, který přímo touží po náročných překážkách, skocích a karambolech. Planetové diferenciály i velká kola jsou usazena v kolečkových ložiscích, převody jsou zakrytované, vodo- i prachotěsné. Proti vodě a prachu je zajištěný i regulátor otáček a rádiový přijímač. S autem tak můžete do písku, do bahna i kaluží.

Bitva na čtyřech kolech: Testujeme autíčka WowWee Rev 2

Bitva na čtyřech kolech: Testujeme autíčka WowWee Rev 2

Dvacet minut

Model pohání elektromotor MM-22 typ 540 s chladičem. Akumulátor o napětí 7,2 V má 1800 mAh, což v praxi znamená asi 20 minut ježdění ve středně náročném terénu. Na terénní autíčko velmi slušné! V balení najdete samozřejmě nabíječku k akumulátoru. Také je tu digitální proporciální dvoukanálová souprava MTX/MRX-243 s frekvencí 2,4 GHz. Její volantový vysílač je z našeho pohledu v této cenové hladině modelu velmi kvalitní a příjemný do ruky.

A kde přichází ta modelařina, když je vše tak hezky připravené? Je třeba upozornit na to, že určitě nejde o obyčejnou hračku na vysílačku, ale o skutečný závodní RC model. Lze jej například tunit dokupovanými díly, ladit geometrii podvozku či osadit silnějším akumulátorem.

Kola jsou zavěšena nezávisle a vybavena výkon- nými olejový- mi tlumiči •  Pavel Dobrovský

Mechanikem

Ale i kdybyste se nepouštěli do žádných nadstavbových akcí, je třeba auto servisovat. Minimálně dotahovat šrouby a matky. My jsme například po bouračce do stromu ohnuli nosník tlumiče a auto vyžadovalo náročnější rozborku, abychom nosný díl vymontovali, narovnali a opět zamontovali zpět na své místo. Co z toho plyne? S klíčem přiloženým v balení si nevystačíte. Určitě to chce pořídit si sadu nářadí a o auto se mezi jízdami starat. Za nás je to modelařiny ažaž. Vše potřebné ale najdete v manuálu a náhradní díly lze snadno dokoupit. Navíc jsme na internetu našli hned několik amatérských video návodů, jak si s různými defekty poradit.

Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Do každého terénu

A jaká byla jízda? Bugina nás překvapovala v každém terénu. Poradila si i s loukou s patnácticentimetrovou trávou. Akumulátor sice vydržel jen něco málo přes deset minut, ale síla elektromotoru byla doslova ohromující. Spadané listí, písek, bahno, štěrk, v tom všem se Maverick Strada XB cítí jako ryba ve vodě. Překvapivá je i rychlost. My jsme ji sice nedokázali měřit, ale auto prý dokáže uhánět rychlostí až 65 km/h. Takové rychlosti jsme určitě nedosáhli, ale i rychlost kolem čtyřicítky je pro desetinový model skvělá. Cena modelu se v různých obchodech pohybuje od 4600 do 6000 Kč.

ABC TV: Testování Buginy Strada

Video se připravuje ...

Test RC auta Strada Maverick XB • Zdroj: redakce ABC


Velikosti RC aut

Námi testovaná bugina patří v RC modelech se svým měřítkem 1 : 10 ke střední velikosti. Nejmenší RC modely aut, s nimiž se závodí, mají měřítko 1 : 36. Mezi malá RC auta patří měřítka 1 : 24, 1 : 18, 1 : 16 a 1 : 14. Velká RC auta mají měřítko 1 : 8, 1 : 6 a 1 : 5.


Maverick Strada XB

Drsnému redakčnímu testu jsme tentokrát podrobili terénní buginu Maverick Strada XB •  Pavel Dobrovský

- Auto v měřítku 1 : 10, má na délku 380 mm, na šířku 260 mm a na výšku 180 mm

- Rozvor mezi koly je 270 mm

- Pohon na všechna kola je permanentní, nelze ho přepínat

- Kola jsou zavěšena nezávisle a vybavena výkonnými olejovými tlumiči

- Elektromotor je vybavený elektronickým regulátorem otáček MSC-30BR-WP

- Šasi je kvalitní a dostatečně pevné

- Pohonná jednotka i akumulátor jsou umístěny uprostřed šasi mezi nápravami, čímž je docíleno skvělého vyvážení modelu

- Kabina karoserie a přítlačné křídlo jsou z lehkého, ale velmi tuhého a odolného plastu

- K šasi se karoserie přimontuje rychlosponkami


ABC TV: Podívejte se na 40 metrů dlouhou autodráhu!

ABC TV: Podívejte se na 40 metrů dlouhou autodráhu!

Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy

Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy

ABC TV: Velké dětské testování LEGO City

ABC TV: Velké dětské testování LEGO City

 

 

Články odjinud